Muitinė: kontrabandos gabentojai atranda vis mažiau landų

 

Lietuvos muitinės pareigūnai pirmąjį šių metų ketvirtį sulaikė prekių už daugiau nei 5,5 mln. litų. Didžiausią sulaikytų prekių dalį sudaro nelegaliai gabentos cigaretės: sulaikyta 8,8 mln. vienetų, įvertintų 3,2 mln. litų, pranešė Muitinės departamentas.

Praėjusiais metais muitininkams užkardžius dviejų stambių nusikalstamų grupuočių, užsiėmusių kontrabanda, neteisėtu akcizinių prekių disponavimu ir kitas nusikaltimais, veiklą, per pirmuosius tris šių metų mėnesius sulaikytų prekių kiekis ir vertė gerokai sumažėjo (pernai per tą patį laikotarpį buvo sulaikyta 18 mln. vienetų cigarečių ir 70 tonų tabako žaliavos, įvertintų beveik 30 mln. litų).

Sulaikius vadinamųjų Viliaus Karaliaus ir Marijano Taraškevičiaus nusikalstamų grupuočių veiklos organizatorius ir tęsiant jų veiklos tyrimus, įtarimai bendrininkavimu gabenant per valstybės sieną kontrabandą pareikšti ir 11 muitinės pareigūnų. Anot departamento, kova su nusikalstamomis grupuotėmis bei jiems talkinusiais pareigūnais smarkiai sumažino galimybes dideliais kiekiais įvežti kontrabandines cigaretes į Lietuvą per muitinės postus. Vis sudėtingesnį kontrabandos kelią į Lietuvą patvirtina ir Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys: pernai cigarečių realizavimas legalioje prekyboje išaugo 13 proc., per pirmąjį šių metų ketvirtį – 30 proc. Atitinkamai išaugo ir už cigaretes parduodamo akcizo mokesčio surinkimas 32 proc.

Atkreiptinas dėmesys, kad šios tendencijos sutampa su Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos atlikto Tuščių cigarečių pakelių tyrimo, pagal kurį nustatomos nelegalios tabako rinkos apimtys, rezultatais. Tuščių pakelių tyrimas parodė, kad neapmokestintų tabako gaminių dalis 2011 m. Lietuvoje sumažėjo 13 proc.

Pasak Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnų, suvokti užkardytos nusikalstamos grupuotės veiklos mastą padėtų M.Taraškevičiaus vadovautos grupuotės veikla. Vien jos kontrabanda atgabentų cigarečių vertė skaičiuojama dešimtimis milijonų litų. Iš viso 2010-2011 m. Lietuvoje sulaikyta virš 100 mln. vnt. cigarečių (vertė virš 30 mln. litų), susijusių su šios grupuotės nusikalstama veikla. Praėjusių metų lapkričio mėn. muitinės ir kitų teisėsaugos institucijų pareigūnams sulaikius šios grupuotės narius, muitinės postuose, pasak departamento, sumažėjo stambių kontrabandos siuntų sulaikymų.

Per muitinės postus asmenys cigaretes iš trečiųjų šalių bando vežti nedideliais kiekiais, už kurių gabenimą netaikoma baudžiamoji atsakomybė. Šių metų sausio-kovo mėn. muitinės pareigūnai atskleidė 20 proc. daugiau smulkiosios cigarečių kontrabandos gabenimo atvejų negu per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Muitinės analitikai pareigūnai pastebi, kad akcizinių prekių kontrabandos organizatoriai „žvalgosi“ naujų, ne per Lietuvos muitinės postus, kelių – cigaretes bando įvežti per kitas ES šalis, pavyzdžiui, Latviją.

Kaip skelbiama Muitinės departamento pranešime, šiemet ypatingą dėmesį muitinės pareigūnai skiria iš trečiųjų šalių įvežamų naftos produktų kontrolei. Šių metų sausį pradėję naudoti mobiliąją kuro kiekio matavimo įrangą, kuria tikrinami lengvųjų automobilių kuro bakuose gabenami degalai, muitininkai per pirmąjį ketvirtį nustatė 122 kuro gabenimo pažeidimus. Už neteisingai deklaruotus ar nestandartiniuose kuro bakuose gabentus degalus muitininkai apskaičiavo daugiau negu 63 tūkst. litų privalomų sumokėti mokesčių. Tikrindami, ar teisingai deklaruotas kuro kiekis, muitininkai degalų bakuose dažnai aptinka ir ten paslėptas nelegaliai gabenamas cigaretes.

Taikydami kontrolės priemones krovininių transporto priemonių bakuose gabenamam kurui, muitinės pareigūnai sausio–kovo mėn. nustatė 2500 kuro gabenimo pažeidimų ir, apskaičiavę mokėtinus mokesčius, surinko 328 tūkst. litų, iš jų akcizo – 205 tūkst. litų.

Muitinės departamentas praneša, kad pareigūnai vis dažniau sulaiko ir narkotinių medžiagų siuntų. Per pirmąjį ketvirtį muitininkai konfiskavo daugiau kaip 6 kg narkotinių bei psichotropinių medžiagų, dėl jų kontrabandos pradėti 22 ikiteisminiai tyrimai (beveik du kartus daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį (12). Pastebima, kad asmenys siunčiasi naujus sintetinius narkotikų darinius, įsigytus internetu arba specializuotose parduotuvėse. Taip pat pašto siuntose aptinkama smulkintų kanapių ir jų sėklų, hašišo.

Lietuvos muitinėje šiemet pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl grynųjų pinigų gabenimo iš trečiųjų šalių kontrabandos bei nustatyti du administraciniai teisės pažeidimai dėl grynųjų pinigų gabenimo tvarkos. Sulaikytų grynųjų pinigų suma – 1 mln. 700 tūkst. litų. Stiprindama kovą su pinigų plovimu ir kitokia neteisėta veikla, susijusia su atsiskaitymais grynaisiais pinigais, Lietuvos muitinė kontroliuoja ir grynuosius pinigus, įvežamus į Lietuvą iš ES šalių ir išvežamus iš jos į kitas ES valstybes.

Sausio–kovo mėnesiais muitinės pareigūnai nustatė tris kartus daugiau atvejų negu per tą patį laikotarpį 2011 m., kai asmenys gabeno ar siuntė, įtariama, klastotas prekes. Tokių prekių sulaikyta 25 tūkst. vienetų. Dažniausiai klastoti drabužiai, avalynė, aksesuarai, žaislai, vaistai į Lietuvą siunčiami iš Kinijos, Honkongo, Indijos ir Jungtinių Arabų Emyratų.

Per tris šių metų mėnesius muitinė į valstybės biudžetą surinko 563 mln. litų muitų, akcizų ir PVM. Mokesčių surinkta 12 proc. (55 mln. litų) daugiau negu 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu.


Šiame straipsnyje: muitinėcigaretėskontrabanda

NAUJAUSI KOMENTARAI

NB

NB portretas
nu bet ATRANDA???

Customs

Customs portretas
kada prades gaudyt parazitus muitininkus,kurie praleidzia ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių