„Mirties pirkliui“ iš Rusijos skirti 25 metai kalėjimo

JAV teisėjas ketvirtadienį skyrė ginklų kontrabandininkui iš Rusijos Viktorui Butui 25 metus laisvės atėmimo už mėginimą parduoti didelį arsenalą Amerikai priešiškiems Kolumbijos partizanams.

45 metų V.Butas, žinomas pravarde „Mirties pirklys“, buvo kaltinamas dėl ginklų pardavimo despotams valstybių lyderiams ir sukilėlių grupuotėms, įsitraukusioms į kai kuriuos kruviniausius konfliktus.

Jo veikla tapo įkvėpimu 2005 metų filmui „Karo dievas“ (Lord of War), kuriame pagrindinį ginklo kontrabandininko vaidmenį atliko Holivudo aktorius Nicolas Cage'as (Nikolas Keidžas).

Prokurorai prašė skirti laisvės atėmimą iki gyvos galvos, tačiau JAV apygardos teisėja Shira Scheindlin (Šira Šeindlin) nusprendė skirti švelniausią bausmę - 25 metus kalėjimo už vieną nusikalstamą veiką ir po 15 metų laisvės atėmimo už kitas tris, šių laikotarpių nesumuojant.

„25 metų pakanka“, - pareiškė Sh.Scheindlin, argumentuodama, kad šios bylos „aplinkybės ypatingos“ ir kad ji buvo slaptos JAV agentų operacijos rezultatas.

„Jis pasinaudojo jam pasiūlyta galimybe užsidirbti, tačiau jos neieškojo“, - pažymėjo teisėja, pridūrusi, kad „nėra įrodymų, jog jis siekė palaikyti aktyvius ryšius su kokia nors teroristine organizacija.“

Ji paskelbė nuosprendį ūsuotam V.Butui, vilkinčiam šviesiai žalią kalėjimo uniformą, kuris anksčiau atsistojo prieš Sh.Scheindlin ir dramatiškai pareiškė sausakimšai teismo salei esąs nekaltas.

„Nesu kaltas, - sakė V.Butas, kuris kalbėjo rusiškai per vertėją. - Niekada neketinau nieko nužudyti ir niekada neketinau niekam pardavinėti ginklų.“

„Dievas žino tiesą“, - tvirtai pareiškė jis.

V.Buto žmona Ala ir 17-metė dukra Liza, parašiusi teisėjai laišką, kuriame tvirtino, jog jos tėvas nekaltas, sėdėjo teismo salės antrojoje eilėje. Vietą, paprastai skiriamą prisiekusiesiems, užpildė žurnalistai.

Nuosprendžio paskelbimas buvo dukart atidėtas, V.Buto advokatui reikalaujant daugiau laiko malonės prašymui parengti, taip pat kaltindamas prokurorus dėl „piktinančio vyriausybės elgesio“ - jo kliento įviliojimo į spąstus.

V.Butas buvo įviliotas į Tailandą ir ten suimtas 2008 metais per slaptą JAV agentų operaciją, kurios veiksmai apėmė milžinišką teritoriją nuo Karibų salos Kiurasao iki Centrinės Europos.

V.Butas galiausiai buvo išduotas Jungtinėms Valstijoms ir nuteistas pernai lapkritį dėl mėginimų parduoti raketų teroristams, sukeliant pavojų JAV karių gyvybėms. Jam gresia iki 25 metų laisvės atėmimo.

„Šiandienos nuosprendis yra deramas epilogas šiam užkietėjusiam pavojingiausios rūšies ginklų kontrabandininkui“, - sakė JAV federalinis prokuroras Preetas Bharara (Pritas Bharara).

JAV Kovos su narkotikais administracijos (DEA) vadovė Michele Leonhart (Mišel Leonhart) sakė, kad V.Buto nusikaltimai „yra blogiausias scenarijus šiuolaikinei teisėsaugai - nusikalstamų tarptautinių narkotikų kartelių ir jų veiklą užtikrinančių teroristų sąjunga“.

Tačiau V.Buto advokatas prokurorų veiksmu vadino gėdingais, kaltino JAV agentus dėl jo klientui parengtų spąstų ir neigė, kad V.Butas yra įvykdęs kokių nors nusikaltimų prieš Jungtines Valstijas arba jų piliečius.

V.Butas buvo „pasirinktas taikiniu ne dėl tyrimo, nes tai buvo ne tyrimas, o iš anksto padaryta išvada“, advokatas Albertas Dayanas (Albertas Dajanas) trečiadienį rašė laiške teisėjai Sh.Scheindlin.

Marksistinių Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC), kurias Vašingtonas laiko teroristine organizacija, nariais apsimetę JAV agentai įviliojo V.Butą į Tailandą iš jo gimtosios Rusijos, kur jam buvo taikoma vyriausybės apsauga.

Bankoke slaptieji agentai apsimetė siekiantys įsigyti priešlėktuvinių raketų, kad galėtų numušti Amerikos orlaivius, padedančius Kolumbijos kariškiams.

Slapta įrašytuose pokalbiuose V.Butas sakė galintis parūpinti reikiamų ginklų. Tačiau jo advokatas tvirtino, kad jo klientas siekė parduoti tik du krovininius lėktuvus.

V.Butas daugelio laikomas stambiausiu juodosios ginklų rinkos prekeiviu po Šaltojo karo, kurio specializacija - tiekti ginklus Afrikos šalių karo vadams ir diktatoriams.

„Nuosprendis Viktorui Butui nustato pasaulinį precedentą kovoje, siekiant nutraukti neteisėtų ginklų prekeivių verslą“, - sakė organizacijos „Conflict Awareness Project“ direktorė Kathi Lynn Austin (Keti Lin Ostin).

„Tačiau neturėtume apgaudinėti savęs, kad nėra kitų, laukiančių eilėje užimti jo vietą“, - ji pridūrė pranešime, kuriame taip pat raginama sudaryti tvirtą tarptautinę sutartį dėl prekybos ginklais.

V.Butas tvirtina vertęsis vien privačiu krovinių gabenimu lėktuvais, nors kai kada jam tekdavo gabenti teisėtas ginklų siuntas.

Rusijoje jis nėra ieškomas dėl jokių nusikaltimų, o Maskva ragino grąžinti V.Butą į tėvynę ir reiškė abejones dėl šios bylos sąžiningumo.

Pakartodama poziciją, kurią išsakė pernai lapkričio 3 dieną, Maskva penktadienį vėl pasmerkė nuosprendį ginklų kontrabandininkui iš Rusijos, teigdama, kad ši byla buvo „nepagrįsta ir šališka“.

„Rusijos užsienio reikalų ministerija JAV teismo sprendimą, skiriantį Viktorui Butui 25 metus kalėjimo, nepagrįstu ir šališku“, - sakoma URM pranešime.

Ministerija nurodė, kad Maskva imsis „visų įmanomų pastangų grąžinti Viktorą Butą į tėvynę, pasitelkdama visus egzistuojančius tarptautinius teisinius mechanizmus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eziukas

eziukas portretas
Gaila žmogaus,nieko blogo nepadarė......labai gaila....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių