Medininkuose nužudytų pareigūnų artimieji pateikė daugau nei 11 mln. litų ieškinius

  • Teksto dydis:

Medininkuose nužudytų Lietuvos pareigūnų artimieji galimai šį nusikaltimą įvykdžiusių trijų omonininkų byloje pareiškė milijonus siekiančius ieškinius dėl neturtinės žalos atlyginimo. Bendra ieškinių suma - daugiau nei 11 mln. litų.

Sūnaus netekę Albinas ir Genovaitė Orlavičiai prašo priteisti 1 mln. litų neturtinės žalos.

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismui žuvusio Antano Musteikio našlė Elytė Musteikienė pateikė civilinį ieškinį dėl 1 mln. eurų neturtinės žalos atlyginimo, žuvusio Ričardo Rabavičiaus mama Aldona Rabavičienė - 1 mln. litų, Stanislovo Orlavičiaus našlė Genė Orlavičienė bei jos sūnūs Šarūnas ir Justinas Orlavičiai - 1 mln. eurų ieškinį, S.Orlavičiaus dukros - Jolanta Martinson - 1 mln. 200 tūkst. litų, o Elvyra Orlavičiūtė - 1 mln. 200 tūkst. litų ieškinius.

„Jie pripažinti civiliniais ieškovais byloje, prašau prijungti civilinius ieškinius ir nagrinėt juos baudžiamojoje byloje“, - sakė valstybės kaltintojas prokuroras Saulius Verseckas.

Kaip skelbta, Medininkų byloje praėjusią savaitę vykusiame posėdyje Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam buvusių trijų omonininkų bylą dėl Medininkų pasienio kontrolės poste 1991 metais įvykdytų Lietuvos pareigūnų žudynių, valstybės vardu pateikė 2 mln. 257 tūkst. 615 litų civilinį ieškinį dėl nusikaltimu valstybei padarytos žalos. Civilinį ieškinį byloje palaiko Finansų ministerijos atstovas.

Rusijos piliečiams - Andrejau Laktionovui, Česlavui Mlinykui ir Aleksandrui Ryžovui - kaltinimai pareikšti už akių. Rusija į Lietuvos teisinės pagalbos prašymą atsakymo nepateikė. Teismas mano, kad Rusijos piliečiai vengia atvykti į teismą, todėl teismas pradėjo nagrinėti bylą jiems nedalyvaujant. Lietuvos įstatymai tam tikrais atvejais leidžia nagrinėti bylas kaltinamiesiems už akių - kai kaltinamasis gyvena užsienio valstybėje, yra žinoma jo gyvenamoji vieta ir jis vengia atvyki į teismo posėdį. Trims kaltinamiesiems teisme atstovauja valstybės skirti gynėjai.

A.Ryžovo advokatas Stasys Karvelis teismo prašė perduoti nagrinėti bylą Rusijai, nes ši valstybė savo piliečių neišduoda, todėl sunku tikėtis, kad kaltinamieji pasirodys posėdyje.

„Nėra pagrindo tenkinti šį prašymą. Jokio teisinio bendradarbiavimo nėra. Nėra pagrindo tikėtis, kad šią bylą Rusija išnagrinės teisingai“, - sakė prokuroras S.Verseckas.

Išklausius šalių, teisėja Jolanta Čepukėnienė paskelbė, kad tenkinti gynėjo prašymą nėra pagrindo.

Posėdyje teismas apklausė atvykusį liudytoją Vytautą Rakauską, kuris 1991 metai, netrukus po pareigūnų nužudymo vyko pro Medininkų pasienio punktą.

V.Rakauskas automobiliu VAZ kartu su draugu važiavo iš Vilniaus Minsko link. Atvykęs prie muitininkų į postą, pamatė namelio sėdinčius vyrą ir moterį. V. Rakauskas pamanė, kad tai - muitininkai ir paklausė, ar jie tikrins dokumentus. Moteris jam rusiškai atsakė, kad dokumentų nėra kam tikrinti, nes visi sušaudyti.

Netrukus vyras pamatė lavonus, sužalotą Tomą Šerną ir dar vieną gyvą likusį pareigūną. Kažkoks vyras paskambino į vagonėlį telefonu. V.Rakauskas jam pasakė, kad pareigūnai nužudyti, kad skubėtų gelbėti gyvų likusių. Liudytojas sakė dar skambinęs greitajai medicinos pagalbą, dispečerė atsakė, kad jau pranešta apie įvykį, kad automobiliai jau išsiųsti.

„Buvo kalbama, kad čia - OMON darbas“, - tų dienų įvykius prisiminė liudytojas.

Teismas bylos nagrinėjimą ketina tęsti ketvirtadienį po pietų ir apklausti kitus liudytojus. Į rytinį posėdį buvo kviestas T.Šernas, kitų bylos nukentėjusiųjų teigimu, jis neatvyko dėl ligos. Kai kurių  kitų liudytojų neatvykimo priežastys nėra žinomos.

Tai antroji teismą pasiekusi byla dėl šio nusikaltimo. Dėl Medininkų žudynių kol kas nuteistas vienas asmuo - 2011 metų pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį, buvusį omonininką Konstantiną Michailovą įkalino iki gyvos galvos. Vilniaus apygardos teismas šioje byloje iš dalies patenkino Lietuvos valstybei atstovaujančios Generalinės prokuratūros, pateikusios daugiau kaip 3 mln. litų civilinį ieškinį, ir iš K.Michailovo priteisė beveik 2,26 mln. litų padarytai žalai atlyginti. Šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.

„Už nusikaltimų padarytą žalą solidariai atsako visi nusikaltimą padarę asmenys. Tai yra bendra jų civilinė atsakomybė“, - BNS yra sakę prokuroras S.Verseckas.

1991 metais įvykdytą septynių savo pareigas vykdžiusių Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnų nužudymą teisėsaugos pareigūnai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui.

1991-ųjų liepos 31 dieną Medininkuose buvo nužudyti Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Stanislovas Orlavičius, Antanas Musteikis ir Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas T.Šernas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyminaiciams

gyminaiciams portretas
geda , vis negali nusiramint ;tik pinigu , pinigu.Is ko jie nori gauti tu pinigu ?Slyktu

Nesupratau

Nesupratau portretas
Negi is "Dedules" prisiteis 11 lemonu?

haris

haris portretas
Kas ištyrė ,kad žmonės tuo metu darė savarankiškai nusikaltimus...jiems buvo įsakyta,manau reiktu teisti tuos ,kurie davė įsakymą tai daryti....Kodėl su A.Paleckiu susidorojama,žeminamas jis yra ,neleidžiama jam kalbėti tiesos,jis geriau už visus žino, kas darėsi tuo metu politikoje...V.Landzbergis vieną kartą per TV kalbėjo ,ir sakė ,kad "kokia čia laisvė , jeigu bus nesulaistyta krauju",jo žodžiai ir mintis buvo tokia,gal neatkartojau žodis į žodį,bet mintis buvo tokia.....Manau kad žuvusiųju artimieji turėtu suprasti, kas kaltas už tai ir ką reikia duoti į teismą......Turėjo stengtis išvengti kraujo praliejimo o ne atvirkščiai ,daryti taip ,kad kraujas būtu pralietas...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių