Medininkų žudikus siūloma įkalinti iki gyvos galvos

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra dėl Medininkų pasienio kontrolės poste 1991 metais įvykdytų Lietuvos pareigūnų žudynių kaltais siūlo pripažinti tris buvusius omonininkus.

Rusijos piliečius – Andrejų Laktionovą, Česlavą Mlinyką ir Aleksandrą Ryžovą – prokuroras penktadienį vykusiame posėdyje pasiūlė pripažinti kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir skirti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

„Tokia bausmė kaltinamiesiems pasiūlyta atsižvelgus į nusikaltimo sunkumą, pobūdį, nužudytų asmenų skaičių“, –  sakė valstybės kaltintojas byloje, Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

Vis kaltinamieji teismo procese Lietuvoje nedalyvauja, Rusija šiuo klausimus su Lietuva nebendradarbiauja ir nesutinka išduoti savo piliečių. Lietuvos įstatymai tam tikrais atvejais leidžia nagrinėti bylas kaltinamiesiems už akių.

Pasak prokuroro, Rygos OMON vadovas Č. Mylinkas davė įsakymą užpulti Medininkų postą, o A. Laktionovas ir A. Ryžovas, remdami sovietų politiką, šį įsakymą įvykdė.

„Medininkų pareigūnai buvo nužudyti tęstinės karinės agresijos metu“, – sakė S. Verceskas, kurio teigimu, omonininkai pažeidė įstatymus ir karo papročius, įvykdė Niurnbergo tribunolo jurisdikcijai priskirtus nusikaltimą taikai ir žmoniškumui.

Pasak S. Versecko, nors to meto Lietuvoje nebuvo numatyta atsakomybė už nusikaltimus žmoniškumui, tačiau jau galiojo tarptautinės teisės normos, numatančios atsakomybę už tokius nusikaltimus.

„Veikos teisingai kvalifikuotos – jie aiškiai žinojo ir suvokė TSRS vykdymą politiką“, – posėdyje sakė prokuroras.

Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas rugsėjo 14 dieną. Tada kalbės kaltinamiesiems valstybės skirti advokatai.

Ši byla teismui nagrinėti buvo perduota 2013 metų gruodį.

Tai antroji teismą pasiekusi byla dėl šio nusikaltimo. Dėl Medininkų žudynių kol kas nuteistas tik vienas asmuo - 2011 metų pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį, buvusį omonininką Konstantiną Michailovą įkalino iki gyvos galvos.

Lietuvos apeliacinis teismas nuteistojo skundą šią vasarą atmetė, nuosprendis jam įsiteisėjo.

Pripažinti tris omonininkus įtariamaisiais ir perduoti šią bylą teismui tapo įmanoma tik po to, kai 2010 metų gruodžio mėnesį buvo priimtos Baudžiamojo proceso kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos dėl baudžiamosios atsakomybės taikymo už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus. Šios pataisos numatė galimybę užbaigti ikiteisminį tyrimą įtariamajam nedalyvaujant procese.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kam

kam portretas
tas bereikalingas s... malimas ar del ivaizdzio juk aisku kad zmogzudziu pilna visur ir daugumoje iteisinti juk karas /politiku/ irgi iteisintas ir zusta dargi vaikai tai jei mes visus tokius sodinsime ir islaikysime nes dauguma zmoniu badmiriauja ir neislaiko vaiku ir pensininkai v os pragyvena tai skaitau reikia kaip jav ivesti isskirtine bausme uzmigdant tai bus teisinga bausme recidyvams nes visuomene nuo ju tik genda
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių