Medininkų bylos nuteistasis skundžiasi Aukščiausiajam Teismui

  • Teksto dydis:

Medininkų žudynių byloje kalėti iki gyvos galvos nuteisto buvusio omonininko Konstantino Michailovo advokatai parašė skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Skundą pasirašė visi trys gynėjai – Lietuvoje praktikuojantys advokatai Ingrida Botyrienė ir Arūnas Marcinkevičius, advokatas iš Latvijos Oskaras Ruodė.

Teismo atstovė spaudai Živilė Jokimaitė-Dolgich sakė, kad skundas gautas praeitą savaitę, jis perduotas atrankos kolegijai, kuri ir spręs, ar priimti nagrinėti šį skundą.

Advokatas A. Marcinkevičius sakė, kad Aukščiausiojo Teismo prašoma panaikinti anksčiau priimtus apkaltinamuosius nuosprendžius K. Michailovui ir jį visiškai išteisinti.

„Nėra nė vieno įrodymo, kad žmogus padarė nusikaltimą. Negali būti kaltas žmogus dėl to, ko jis nepadarė“, – sakė advokatas A. Marcinkevičius. Jis gretino savo kliento ir sovietmečiu KGB dirbusio buvusio Lietuvos vidaus reikalų ministro Marijono Misiukonio bylą. Pastaroje M. Misiukonis buvo teisiamas ir išteisintas dėl genocido už jo vaidmenį sulaikant paskutiniu Lietuvos partizanu vadinamą Antaną Kraujelį - Siaubūną.

Birželio 6 dieną Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad K. Michailovo veiksmus iš nužudymo perkvalifikuoja į nusikaltimus žmoniškumui bei palieka galioti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę. Perkvalifikuoti veiksmus prašė Generalinė prokuratūra. Nuosprendžiu pripažinta, kad Medininkų žudynės įvykdytos politiniais motyvais, sako prokuroras.

Prokuroras Saulius Verseckas yra sakęs, kad teismas pripažino, jog Medininkų žudynės nebuvo atsitiktinis užpuolimas iš kriminalinių paskatų – buvo įvykdytas OMON pareigūnų, ir jie tai padarė vykdydami įsakymus. Buvo siekiama įbauginti Lietuvos gyventojus ir valdžios atstovus atsisakyti paskelbtos Nepriklausomybės ir grįžti į TSRS sudėtį.

K. Michailovo ir jo advokatų skundus Apeliacinis teismas atmetė.

Apeliacinio teismo pranešime rašoma, kad visuotinai pripažinti bendrieji teisės principai neabejotinai priskiria civilių gyventojų nužudymą nežmoniškoms veikoms pagal tarptautinę teisę. Teismas nustatė, kad nužudyti pareigūnai pagal tarptautinėje teisėje vartojamas sąvokas buvo civiliai (t. y. ir muitinė, ir policija buvo institucijos, nesusijusios su ginkluotosiomis pajėgomis). Poste 1991 metų liepos 31 dieną dirbę pareigūnai buvo užpulti staiga pasirodžiusių ginkluotų užpuolikų, su kuriais nė vienas iš pareigūnų nekonfliktavo, jų neprovokavo, jiems jokiais būdais ir priemonėmis nesipriešino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių