Lietuvos pilietis Vokietijoje kalės už sukčiavimą mokant draudimo įmokas

Lietuvos pilietis Vokietijoje kalės pusantrų metų, nes sukčiavo mokėdamas socialinio draudimo įmokas už iš Lietuvos atvykusius darbininkus.

Lietuva sutiko perduoti vyrą Vokietijai bausmei atlikti – Vilniaus apygardos teismas nusprendė perduoti O.Gerasimovą supaprastinta tvarka.

„Nuteistojo įdarbinti darbininkai, nemokantys vokiečių kalbos, priklausė nuo jo nurodymų. Nuteistasis nurodydavo darbo laiką. Šitie darbininkai dirbo nuteistojo įmonėje. Jų neslėgė nuosavo verslo rizika ir jie neplėtojo nuosavo verslo iniciatyvos. Nuteistasis apsimestinai elgėsi su jais kaip su savarankiškais verslininkais, kad sutaupytų bendrąsias socialinio draudimo įmokas“, – sako Vokietijos pareigūnai.

Bylos duomenimis, Vokietijoje O.Gerasimovas nuteistas už tai, kad, būdamas individualios įmonės savininku, nuo 2012 m. kovo iki rugpjūčio bendrąsias socialinio draudimo įmokas sumažino 46 845 eurais. Vokietijos pareigūnai sako, kad pagal iš anksto sumanytą kėslą siekiant sutaupyti bendrąsias socialinio draudimo įmokas, nuteistasis neužregistravo 11 dirbančiųjų iš Lietuvos, nors žinojo, kad tai padaryti buvo jo pareiga.

Vokietijos teisėsauga sako, kad pilietis sąmoningai nevykdė savo pareigų ir neužregistruodamas socialiniame draudime jo firmoje dirbančių darbininkų ir nesumokėdamas privalomų mokėti pinigų sumų mokesčių mokėjimo įstaigoms.

Lietuvos piliečio individuali įmonė užsiėmė mūrijimo, gelžbetonio klojimo, gipso kartono statybų, ritminių užuolaidų bei žaliuzių montavimo paslaugų teikimu. Jos būstinė buvo Niurnberge.

„Nuteistasis savo individualioje įmonėje buvo įdarbinęs 11 darbininkų iš Lietuvos ir sąmoningai klaidingai nurodė, kad tai savarankišką veiklą vykdantys asmenys, nors jam buvo žinoma, tai buvo priklausomai dirbantys darbininkai“, – skelbiama Vilniaus apygardos teismo nutartyje, kurioje remiamasi iš Vokietijos pareigūnų gautais duomenimis. Teismas nenustatė sąlygų, dėl kurių Lietuvos pilietis negalėtų būti perduotas Vokietijai, dėl perdavimo bausmei atlikti sutiko ir pats nuteistasis.

Niurnbergo Fiurto prokuratūra šiemet vasario 28 dieną išdavė Europos arešto orderį dėl 44 metų Lietuvos piliečio O.Gerasimovo suėmimo ir perdavimo laisvės atėmimo bausmei vykdyti.

Bausmė buvo paskirta Niurnbergo apylinkės teismo 2015 metų birželio 16 dienos nuosprendžiu. Jis įsiteisėjo daugiau nei po metų. 

Į Lietuvą dėl nuteistojo perdavimo kreipęsi Vokietijos pareigūnai sako, kad nuteistajam buvo žinoma, kad jis privalėjo už kiekvieną ligos, slaugos ir pensijos draudimu pagal įstatymą apdraustą dirbantįjį pateikti pranešimą mokesčių mokėjimo įstaigai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių