8 mln. eurų afera: gauja degalus pirko iš „Lukoil“

  • Teksto dydis:

Tarptautinė šešių asmenų grupuotė, prekiaudama degalais, Lietuvoje nesumokėjo apie 8 mln. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Atliekant tyrimą, Lietuvoje ir Latvijoje atlikta 20 kratų bei sulaikyti 6 abiejų šalių piliečiai, iš jų trims lietuviams pareikšti įtarimai.

„Tyrimo metu buvo išaiškinta nusikalstama šešių asmenų grupuotė, kuri vertėsi naftos produktų prekyba ir vien Lietuvoje nesumokėjo 8 mln. eurų pridėtinės vertės mokesčio. Tai yra labai gerai organizuota grupuotė, o produktai buvo teikiami centrinėje ir pietvakarių Lietuvos dalyse“, - spaudos konferencijoje pirmadienį teigė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Kęstutis Jucevičius.

Anot jo, degalai į Lietuvą buvo įvežami, taikant nulinį PVM tarifą, o vėliau, naudojantis penkiomis neveikiančiomis įmonėmis, parduoti degalinėms. K.Jucevičius negalėjo atsakyti, ar degalinių tinklai žinojo, jog pirko nelegaliai įgytą kurą.

Pasak K.Jucevičiaus, FNTT šiuo metu stebi dar tris panašias grupuotes, o tyrimas gali užtrukti apie dvejus metus.

FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius žurnalistams tvirtino, kad kuras buvo perkamas Latvijoje iš Rusijos naftos koncerno „Lukoil“. Grupuotė dokumentuose deklaruodavo, kad kurą išveždavo į kitas Europos Sąjungos šalis, tačiau iš tiesų jį realizuodavo Lietuvoje, taip išvengiant PVM mokėjimo.

„Pats valdymas, vykdant nusikalstamą veiką, vyko nuotoliniu būdu. Dokumentų pateikimas vyko elektroniniu paštu Lietuvoje veikiantiems asmenims. Tyrimo metu pastebėjome, kad organizatoriai jaučiasi saugiai, nes nėra Lietuvos piliečiai ir negyvena Lietuvoje. Dokumentuose buvo įrašomi fiktyvūs duomenys“, - tvirtino A. Packevičius.

Pasak pareigūnų, PVM Lietuvoje nesumokėtas 2014-2015 metais. Tuo metu Latvijoje 2013-2014 metais ji nesumokėjo 1,5 mln. eurų mokesčių, pranešė Latvijos Pajamų tarnybos Finansų policijos valdybos direktoriaus pavaduotoja Kristine Prusaka-Brinkmane.

FNTT duomenimis, nusikalstama grupuotė veikė Lietuvoje, Latvijoje, Izraelyje, Danijoje, Slovakijoje, Didžiojoje Britanijoje, Kipre, Lenkijoje, Rumunijoje ir Estijoje.


Šiame straipsnyje: grobstymasPVMnafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinpius

Pinpius portretas
Išteisins, kaip ir naftos karaliene Kondrotiene:) nieko nuostabaus...

JOOO

JOOO portretas
Lietuva tikra bananų valstybė. Vagys visur.

VANGA

VANGA portretas
7000euru bauda GARANTUOTA! Vokit VISI, KAS NETINGIT, TIK SUMOS TURI BUTI MILIJONINES, KAD GALETUMET PASIDALINT SU TEISEJAIS!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių