Padėtas taškas Šiaulių valdininkų kyšininkavimo byloje

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) po dviejų išteisinimų ir daugiau kaip šešerius metus trukusių teismų procesų padėjo tašką byloje, kurioje dėl kyšininkavimo bendrininkų grupėje kaltais pripažinti buvę Šiaulių miesto savivaldybės tarybos nariai – konservatoriams priklausęs Igoris Strupeikis ir buvęs „tvarkietis“ Romanas Čokovas.

LAT atmetė I.Strupeikio ir R.Čokovo kasacinius skundus konstatavęs, kad jų nusikalstama veika nebuvo išprovokuota Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų, antradienį pranešė Teismas.

Kasacinis teismas taip pat pritarė žemesniųjų instancijų teismų išvadai, kad STT darbuotojo veiksmai įrašant pokalbį nebuvo sankcionuoti, todėl operatyvinių veiksmų atlikimo metu užfiksuota informacija gauta neteisėtu būdu, bet priimant apkaltinamąjį nuosprendį ja nesiremta.

Apeliacinis teismas pernai metų liepą vyrus pripažino kaltais dėl kyšininkavimo, tačiau pakeitė nuosprendį dalyje dėl paskirtų bausmių. Žemesnės instancijos teismas politikams buvo skyręs po 4 metus laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose. Apeliacinis teismas nusprendė, kad I. Strupeikis ir R.Čokovas bus nubausti ir neatlikdami realios laisvės atėmimo bausmės, todėl dvejiem metams atidėjo 4 metų laisvės atėmimo bausmės vykdymą.

2012 ir 2014 metais Apeliacinis teismas šiauliečius buvo išteisinęs, pareikšdamas, kad kaltinimai buvusiems politikams grįsti 2008 metų balandžio 13 dieną darytu garso įrašu, kuriam Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai neturėjo privalomos teismo sankcijos, todėl šie duomenys nėra teisėtais būdais surinkti įrodymai ir jais negali būti remiamasi.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas du kartus nesutiko su tokiu Apeliacinio teismo sprendimu ir grąžino bylą nagrinėti iš naujo.

Bylos duomenimis, tuometiniai Šiaulių savivaldybės tarybos nariai I.Strupeikis ir R.Čokovas nuo 2008 metų balandžio 12 dienos iki birželio 12 dienos, iš anksto susitarę ir veikdami bendrininkų grupėje, tiesiogiai iš verslininkų Artūro Dovydaičio ir Laimono Jurgilo reikalavo 200 tūkst. litų (beveik 58 tūkst. eurų) kyšio.

Už šią sumą tarybos nariai žadėjo padėti savivaldybėje patvirtinti buvusių valymo įrenginių teritorijoje esančius žemės sklypų detaliuosius planus bei tvirtino, kad komercinės paskirties sklypas bus pakeistas į mažaaukštę gyvenamųjų namų statybai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių