Tikėjosi, kad išgelbės 10 eurų kyšis

  • Teksto dydis:

Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnams įkliuvo nustatytos kuro įvežimo tvarkos nesilaikęs vilkiko vairuotojas, kuris nuo padarytų pažeidimų atsakomybės mėgino gelbėtis 10-čia eurų – juos pasiūlė muitinės pareigūnui.

Po šio pasiūlymo vyras įklimpo dar giliau – muitinės kriminalistai dėl Medininkų posto pareigūnui siūlyto neteisėto atlygio pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Gegužės 17-osios popietę iš Baltarusijos krovininiu automobiliu „Volvo“ atvykusiam jaunam vyrui D. L. kelionė mūsų šalyje jau iš pat pradžių nebuvo sklandi. Į postą atvykęs vyras muitinės pareigūnams pateikė kuro deklaraciją, kurioje nurodė vežantis 1480 litrų dyzelinio kuro. Tačiau patikrinus kuro bakus, paaiškėjo, kad deklaracija užpildyta melagingai – bakuose gabenta 1710 litrų kuro. Už tokius veiksmus pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 209-2 str. (Prekių (daiktų) deklaravimo tvarkos pažeidimas) piliečiui surašytas protokolas.

Įvertinus ir tai, kad kuras gabentas pažeidžiant ADR konvencijos reikalavimus, t. y. buvo viršytas didžiausias vienam transporto vienetui leidžiamas vežti pavojingo krovinio kiekis (1500 litrų), o vairuotojas neturėjo ADR vairuotojo pasirengimo pažymėjimo, taip pat automobilis nebuvo reikiamai paženklintas ir neturėjo ADR konvencijos reikalavimus atitinkančios komplektacijos, vairuotojui surašytas protokolas ir už ATPK 136-2 str. (Pavojingųjų krovinių vežimo automobilių keliais ar su tuo susijusios veiklos reikalavimų pažeidimas) pažeidimą.

Pilietis, matydamas, kad muitinis patikrinimas sukasi nepalankia jam linkme, pamėgino susiklosčiusią situaciją išgelbėti kyšiu – ant automobilio daiktadėžės padėjo 10 eurų ir juos pasiūlė muitininkui: „Čia jums“.

Dėl neteisėto atlygio siūlymo Muitinės kriminalinės tarnybos Vilniaus skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 227 str. (Papirkimas). Tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Šiais metais muitinės pareigūnų iniciatyva užfiksuoti 174 neteisėtų pinigų siūlymo muitininkams atvejai. Pagal BK 227 str. (Papirkimas) muitinėje pradėti 7 ikiteisminiai tyrimai, iš kurių trim atvejais asmenys jau pripažinti kaltais, jiems paskirtos piniginės baudos.

Lietuvos muitinė primena, kad pranešti apie muitinės pareigūnų korupcijos, piktnaudžiavimo ar kitos neteisėtos veiklos atvejus galima visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis, nemokamu pasitikėjimo tel. 8 800 555 44, taip pat elektroniniu paštu pasitikek@lrmuitine.lt bei Lietuvos muitinės svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių