Korupcija įtariamas advokatas stos prieš teismą dėl leidimų užsieniečiams

  • Teksto dydis:

Teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai pateikti advokatui ir advokato padėjėjui, kurie galimai neteisėtais būdais siekie pagreitinti 47 užsienio piliečių prašymų leisti laikinai gyventi Lietuvoje nagrinėjimą Migracijos departamente.

Teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai pateikti advokatui ir advokato padėjėjui, kurie galimai neteisėtais būdais siekie pagreitinti 47 užsienio piliečių prašymų leisti laikinai gyventi Lietuvoje nagrinėjimą Migracijos departamente.

Pasak Generalinės prokuratūros pranešimo, dar penkių asmenų, iš kurių trys yra Migracijos departamento darbuotojai, atžvilgiu ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams tęsiamas.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad advokatas ir advokato padėjėjas galimai siekė pagreitinti 47 užsienio piliečių prašymų dėl leidimo laikinai gyventi Lietuvoje nagrinėjimą ir sprendimų dėl šių leidimų išdavimo priėmimą.

Advokato padėjėjui pareikšti kaltinimai dėl kyšio davimo advokatui, kad šis paveiktų Migracijos departamento tarnautojus greičiau priimti sprendimus. Tuo metu u advokatas įtariamas priėmęs kyšius ir, pasinaudodamas savo pažintimis su valstybės tarnautojais, siekęs juos paveikti, kad šie paspartintų nurodytų užsienio piliečių prašymų nagrinėjimą.

Už įvykdytus prašymus advokatas valstybės tarnautojui taip pat atsilygindavo perduodamas įvairias sumas.

Baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai perdavė nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Už prekybą poveikiu Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimo bausmę iki penkerių metų. Už papirkimą - baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų.

Šios bylos tyrimas užtruko keletą metų - 2012 metų lapkritį STT ir prokuratūra pranešė, kad tiriama galima korupcinė schema, pagal kurią ne Europos Sąjungos šalių piliečiai, pageidaujantys gauti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje arba tokius leidimus prasitęsti, mokėjo pinigus tarpininkaujantiems advokatams bei advokatų padėjėjams.

Iš sulaikytų septynių Migracijos departamento pareigūnų keturi asmenys ėjo skyrių vedėjo, vienas - skyriaus vedėjo pavaduotojo pareigas, likę du - vyr. specialistai. Įtariama, kad šie asmenys galėjo neteisėtai pelnytis iš leidimų gyventi Lietuvoje.

Pora asmenų tyrimo metu buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, jie yra buvę Migracijos departamento darbuotojai. Šie įtariamieji pripažino savo kaltę, gailėjosi.

„Dar nebuvau sutikęs tokių įtariamųjų - jie ir nuo atlygio bandė išsisukti. Yra užfiksuota ir įrašuose, kaip jiems duoda, o jie vos ne mušasi, stumdosi ir bando grąžinti atgal. Du iš įtariamųjų sakė, kad gauti pinigai jiems buvo nemalonūs, juos laikė sudėję seife, neišleido, paskui vykstant ikiteisminiam tyrimui grąžino. Šie asmenys išėjo iš tarnybos. Jie iš tikrųjų nei reikalavo atlygio, nei provokavo“, -  BNS yra sakęs galimos korupcijos bylos tyrimą kontroliuojantis prokuroras Linas Kuprusevičius.

Šioje byloje teisinės pagalbos buvo kreiptasi į JAV. Tai buvo susiję su elektroniniu paštu - įtariamieji susirašinėjo elektroniniu paštu, kadangi naudojosi pašto tarnyba „Gmail“, o jos būstinė yra JAV, išsiųstas teisinės pagalbos prašymas.


Šiame straipsnyje: STTkorupcijaadvokatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių