Kokios bausmės sulauks benamį žiauriai nužudę paaugliai?

  • Teksto dydis:

Vyrą Panevėžio Skaistakalnio parke pernai žiauriai nužudžiusiems dviem jaunuoliams Modestui Š. ir Edvinui M. prokuroras prašys skirti griežčiausią bausmę – atsižvelgus į tai, kad nusikaltimą padarė būdami nepilnamečiai, pagal Baudžiamąjį kodeksą jiems gresia nuo ketverių iki dešimties metų nelaisvės.

Panevėžio apygardos prokuroras Arvydas Gramba antradienį surengtoje spaudos konferencijoje patvirtino teismo prašysiąs jaunuoliams skirti griežčiausią bausmę.

„Kadangi nusikalstamą veiką jie padarė būdami nepilnamečiais, Baudžiamajame kodekse nustatyta galima bausmė nuo 4 iki 10 metų, manau, kad už tokią veiką tai pernelyg lengva bausmė. Abu kaltinamieji veiką padarė likus mėnesiui–trims iki pilnametystės, manau, kad palaikydamas kaltinimą prašysiu teismo skirti pačią griežčiausią bausmę“, – sakė prokuroras.

Jis pabrėžė, kad nusikaltimas buvo ypač žiaurus, padarytas be motyvo – iš chuliganiškų paskatų, jaunuoliai draugams gyrėsi padarę nusikaltimą, o vienas iš kaltinamųjų kitą dieną po žmogžudystės dar viešoje vietoje sumušė trylikos metų mergaitę.

„Šis įvykis turėjo platų atgarsį visuomenėje, nes nusikaltimas pasižymėjo žiaurumu, brutalumu ir tuo, kad veiką padarė nepilnamečiai. (...) Kaltinamieji dėl jiems pareikštų įtarimų visiškai prisipažįsta, iš jų prisipažinimų neaiškus nusikaltimo motyvas. Jeigu motyvo nėra, pagal objektyvius veikos požymius, kaip buvo padarytas nusikaltimas, jiems pareikštas įtarimas, kad veika padaryta dėl chuliganiškų paskatų, dėl aiškaus gyvenimo normų, taisyklių pažeidimo, savęs priešpastatymo prieš kitus asmenis, niekinančio požiūrio į kitus žmones“, – kalbėjo prokuroras.

„Tyrimo metu konstatuota labai daug kūno sužalojimų, todėl įtariamiesiems ir pareikštas įtarimas, kad jie nužudė itin žiauriai, t.y. mušė spardė, daužė nukentėjusį pagaliais, o vėliau jau mirusį asmenį nutempė į Žagienio upelį ir ten paliko, yra dar iš parodymų, kad buvo sumanymas sudeginti“, – pasakojo prokuroras.

Vienas iš kaltinamųjų E.M. taip pat įtariamas, kad kitą dieną po nusikaltimo viešoje vietoje sumušė mažametę trylikos metų mergaitę. „Šis įvykis irgi parodo kaltinamojo cinišką požiūrį į mus supančius asmenis“, – pabrėžė prokuroras.

Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Orlandas Butkus pabrėžė, kad per žiaurų nusikaltimą nužudytas atsitiktinis žmogus, niekuo nesusijęs su kaltinamaisiais. Jis taip pat patvirtino, jog auka tapęs vyras buvo labai girtas, tą dieną buvo jo gimtadienis.

„Šis nusikaltimas, nužudymas, įvykdytas viešoje vietoje. Dažnai būna nužudymai tarp sugėrovų, įvykus konfliktui, o čia nukentėjo visai niekuo dėtas asmuo ir viešoje vietoje. Sunkinančios aplinkybės yra tai, kad jaunuoliai buvo neblaivūs, nusikaltimas padarytas iš chuliganiškų paskatų, veiksmai žiaurūs, (kūną vėliau) norėjo paskandinti, sudeginti“, – sakė policijos valybos viršininkas.

Pasak O.Butkaus, iš liudininkų apklausų paaiškėjo, kad kitą dieną kaltinamieji didžiavosi savo nusikaltimu. „Kitą dieną didžiavosi savo poelgiu, pasakojo draugams: „Ar tu žinai, su kuo geri? Geri su žmogžudžiu.“ Kruopelytę žmogiškumo pajutau iš apklausų, bet noras pasirodyti, pritapti prie „chebros“ nugali viską“, – kalbėjo pareigūnas.

Bylos duomenimis, pernai spalio 16 dieną apie 21 val. 30 min. šie jaunuoliai, neblaivūs eidami per Skaistakalnio parką, pastebėjo netoli pėsčiųjų tako gulintį 43 metų benamį ir jį suspardė. Palikę nejudantį žmogų, vaikinai nuėjo susitikti su draugais. Maždaug po pusvalandžio grįždami atgal, jie egzekuciją pratęsė, o vėliau jo kūną įmetė į netoliese tekantį Žagienės upelį.

Vėliau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad aukai buvo suduota daugiau nei keliolika smūgių į galvą bei kitas kūno vietas. Žmogus mirė nuo sunkios galvos traumos.

Įmetę sumuštą nepažįstamą vyrą į vandenį, E.M. ir M.Š. išėjo namo. Jie susitarė vienas kito neišduoti, jei bus policijos sulaikyti. Slėpdami įkalčius, vaikinai išsiskalbė kruvinus rūbus.

Įtariama, kad kitą dieną E.M. įvykdė dar vieną nusikaltimą. Su draugais gatvėje užkalbino pažįstamas nepilnametes. Kai viena jų nepanoro su juo bendrauti, jaunuolis trylikametei spyrė į galvą, o jai nuvirtus, dar kelis kartus įspyrė. Mažametei buvo padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Panevėžyje pernai spalį Skaistakalnio parke Žagienio upelyje rastas vyro kūnas su smurto žymėmis ant veido ir kūno. Nustatyta, kad tai – 1972 metais gimęs G.K., jis neturėjo nuolatinės gyvenamosios vietos. Po poros dienų buvo sulaikyti įtariamieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Byga

Byga portretas
Stai iki ko priveda tolerastu primestas auklejimas. Be berzines koses sunkaus elgesio vaiku neistaisysi... O tokius paauglius reikia bausti kaip suaugusius, jokiu nuolaidu.

reikia

reikia  portretas
rasyti ne benami o zmogu nes pagal toki mastyma iseina kad zodziu benamis palengvins jaunu banditeliu likimas tokiems jokiu nuolaidu ar i durnyna ar kaleiman nes visuomeneje gyventi jie negali

Tai matosi

Tai matosi portretas
Kokia jaunoji karta musu auga, girtuokliu, ir banditu nauja karta. Jiems reikia maziausia po 15 metu kalejimo duoti, kad zinotu kaip vaidinti "di8dvyrius" pries silpnesni zmogu, slykstynes. matosi kad tevai gerai isauklejo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių