Klaipėdos uoste - pusė tonos kokaino už šimtus milijonų litų

Vykdant tarptautinę operaciją, Klaipėdos jūrų uoste sulaikytas, preliminariais duomenimis, 500 kilogramų kokaino krovinys iš Pietų Amerikos. 

Lietuvos kriminalinės policijos biuro organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai, bendradarbiaudami su Tarptautinio teisėsaugos pareigūnų, kovojančių su neteisėta narkotikų apyvarta, tinklo (IDEC) pareigūnais, sausio 20 d. Klaipėdos jūrų uoste sulaikė iš Pietų Amerikos atgabentą konteinerį. 

Įtardami narkotinių medžiagų kontrabandą, pareigūnai patikrinimo konteinerį, kuriame aptiko labai didelį narkotinės medžiagos - kokaino - kiekį (tikslų kiekį nustatys specialistai). Pirminiais duomenimis radinys gali siekti 0,5 tonos. 

Bendroje operacijoje dalyvavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Generalinės prokuratūros ONKTD pareigūnai, taip pat talkino kolegos iš užsienio (Latvijos, JAV, Ekvadoro ir kt.). Sulaikymo metu buvo pasitelkti ir Lietuvos muitinės pareigūnai. 

Sulaikyta narkotinių medžiagų kontrabanda - didžiausias kada nors Lietuvoje, ir vienas iš didžiausių Europos Sąjungoje, sulaikytas šio narkotiko kiekis. Remiantis įvairiais paskaičiavimais, didmeninė sulaikyto kokaino kaina gali siekti nuo 50 iki 100 milijonų litų.

Jeigu visas šis kiekis būtų patekęs į gatvės prekybą, jo vertė būtų apie 250-300 milijonų litų. Pareigūnai įtaria, kad didžioji dalis sulaikytų narkotikų būtų buvusi išgabenta iš Lietuvos teritorijos ir paskirstyta tiek Rytų, tiek ir Vakarų rinkoms. 

Pareigūnų aptikti narkotikai buvo paslėpti tarp šaldytos žuvies, supakuoti į rudos spalvos briketus ir į Lietuvą pateko iš Ekvadoro per Vokietiją. Pagal pastarųjų metų tendencijas, kokainas į Europos valstybes dažniausiai patenka per Afriką, t.y. neteisėtą kokaino verslą kontroliuojantys Pietų Amerikos karteliai laivais, lėktuvais atgabena narkotikus į Afriką, kuri jau yra tapusi savotišku logistikos centru, o po to narkotikai įvairiais keliais patenka į ES šalis. 

Pagal minėtą faktą Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo departamente yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl narkotinių medžiagų kontrabandos, sudaryta tyrimo grupė iš ONKTD bei Kriminalinės policijos biuro organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnų. Šiuo metu atliekami aktyvūs procesiniai veiksmai, nustatomi įtariamieji tiek Lietuvoje, tiek ir kitose valstybėse. 

Tai jau ne pirmas įvykis, rodantis, kad kokaino kontrabanda stambiu mastu vykdoma iš P.Amerikos į Europą, tačiau pirmas toks sulaikymas Lietuvoje. Pernai pavasarį Klaipėdos uoste sulaikyta apie 40 kg kokaino.

Yra buvę sulaikyta apie pusę tonos kokaino, P.Amerikoje paruošto išskraidinti į Europą, sulaikyta jachta, gabenusi kelias tonas ir pan. 

 

Apie kokainą: 

Kokainas yra alkaloidas, išskiriamas iš kokos lapų. Kokos augalas išskirtinėmis savybėmis buvo žinomas dar Inkų kultūroje, 19 amžiuje. Pirmą kartą kokaino alkaloidas išskirtas 1859 m vokiečių chemiko Niemann ir buvo skirtas vietiniam nuskausminimui chirurgijoje ir dantų gydyme. Pastebėjus, kad kokainas pagerina nuotaiką, daro žmogų atsparesnį nuovargiui ir kelia pasitikėjimą savimi, buvo pradėta juo gydyti nuo depresijos, alkoholizmo bei morfinomanijos. Kokainas sukelia stiprią psichinę priklausomybę ir greitą toleranciją. 

Kokainu (po marihuanos ir hašišo) neteisėtai prekiaujama ar vartojama dažniausiai. Europos Sąjunga po Jungtinių Amerikos Valstijų yra didžiausia kokaino vartotoja. Manoma, kad apie 4 milijonus ES ir Norvegijos piliečių yra vartoję kokainą. Didžiausias šios medžiagos vartojimas stebimas Jungtinėje Karalystėje ir Ispanijoje. Pastaroji valstybė ir Portugalija išlieka pagrindinėmis šalimis, per kurias kokainas įvežamas į Europą. 

Daugiau kaip 3 proc. staigių mirčių Europoje yra susiję su kokaino vartojimu, ypač jo maišymu su kitais narkotikais ar alkoholiu. 

Senosiose Europos valstybėse kokaino apyvarta didėja, EMCDDA teigimu, kokaino prieinamumas Europoje didėja, per 2002-2007 metus nusikaltimų, susijusių su kokainu, padaugėjo 59 proc. 

Iš Pietų Amerikos į Europą įvežama daugiau kaip 200 tonų kokaino, beveik pusę šio kiekio teisėsauga išimta iš apyvartos. 

Yra įvardijami trys pagrindiniai kokaino kontrabandos keliai į Europą: Šiaurinis kelias iš Karibų regiono per Azorus į Ispaniją ir Portugaliją; Centrinis kelias- iš P.Amerikos per Žaliąjį kyšulį arba Maderą, Kanarų salas į Europą; Afrikos kelias- iš P.Amerikos per vakarų Afriką į Ispaniją ir Portugaliją. Meksikos kokaino karteliai, veikiantys kartu su Rusijos ONG, sukūrė naują kelią iš Argentinos į Europą, Afriką, Australiją ir N.Zelandiją.

Kokaino gabenimui iš P.Amerikos į Meksiką, šios šalies ONG pradėjo naudoti „savadarbius“ povandeninius arba pusiau povandeninius laivus. Tokie laivai pajėgūs gabenti daugiau kaip 10 tonų kokaino. Tokio laivo pagaminimas gali kainuoti apie 1 milijoną JAV dolerių, tačiau tai vienkartinis daiktas, nes po krovinio pristatymo laivas paskandinamas. Už sėkmingą kelionę laivo savininkui gali būti sumokėta apie 100 tūkst. JAV dolerių. Manoma, kad netolimoje ateityje panašūs povandeniniai savadarbiai laivai plauks iš Brazilijos į Afriką.


Šiame straipsnyje: narkotikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių