Kibernetinių incidentų skaičius auga

  • Teksto dydis:

Kibernetinių incidentų skaičius auga, rodo juos tiriančio Ryšių reguliavimo tarnybos padalinio CERT-LT duomenys.

Per 2016 metų pirmąjį ketvirtį CERT-LT ištyrė 12 035 incidentus kibernetinėje erdvėje. Palyginti su pernai metų pirmuoju ketvirčiu, incidentų skaičius išaugo beveik 3 proc. (buvo 11 707 incidentai). Lyginant su pernai metų ketvirtuoju ketvirčiu (10 641 incidentas), jų skaičius padidėjo 13 procentų.

CERT-LT pastebi tendenciją, kad nuolat auga informacinių sistemų užvaldymų skaičius. Šių metų pirmąjį ketvirtį tokių incidentų buvo net 2 902 ‒ beveik dvigubai daugiau nei tuo pačiu metu 2015-aisiais. Tyrimų duomenys rodo, kad dauguma aptiktų užvaldymo atvejų buvo atlikti automatizuotomis priemonėmis ir susiję su pažeidžiama įranga internete. Daugiau nei 40 procentų visų incidentų (4 963) buvo susiję su kompiuterių naudotojų tinklo įrenginiais, turinčiais pavojingų saugumo spragų. Ketvirtadalį visų incidentų (2 887) sudarė kenkimo programinė įranga - virusai, vadinamieji „Trojos arkliai“.

Elektroninių duomenų klastojimo atvejų skaičius, palyginti su 2015 metų pirmuoju ketvirčiu, sumažėjo daugiau nei dvigubai ‒ jų buvo 112. Daugiausia buvo aptikta socialinio tinklo „Facebook“, el. pašto sistemų „Gmail“, „Yahoo“, „PayPal“ elektroninių atsiskaitymų svetainės klastočių, taip pat buvo klastojamos Lietuvoje ir užsienyje veikiančių bankų interneto svetainės. Pasinaudodami brukalu (angl. spam) ar kitomis apgaulės priemonėmis, piktavaliai siūlydavo aplankyti suklastotas interneto svetaines, kad išgautų prisijungimo slaptažodžius ar kitus konfidencialius duomenis. Minėtas klastotes CERT-LT darbuotojams pavyko greitai likviduoti.

CERT-LT duomenimis, šių metų pradžioje dažnai plito naujo tipo brukalas su pavojingu „JavaScript“ kenkimo kodu, pasaulio IT bendruomenė buvo aptikusi dvi pavojingas plačiai naudojamos programinės įrangos spragas, viena iš kurių egzistavo dar nuo 2008 metų gegužės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių