Kariuomenės paramedikas įtariamas šnipinėjimu

  • Teksto dydis:

Teismui trečiadienį perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai šnipinėjus prieš valstybę pateikti Lietuvos piliečiui, tarnavusiam Lietuvos kariuomenėje paramediku. Apie tai pranešė Generalinė prokuratūra.

Teismui trečiadienį perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai šnipinėjus prieš valstybę pateikti Lietuvos piliečiui, tarnavusiam Lietuvos kariuomenėje paramediku. Apie tai pranešė Generalinė prokuratūra.

Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimų departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Raimondas Petrauskas kaltinamąjį įvardijo kaip yra A.O.

„Jis šnipinėjo Baltarusijos slaptajai tarnybai “, - sakė prokuroras R.Petrauskas.

Generalinės prokuratūros pranešime spaudai nurodyta, kad Lietuvos pilietį buvo užverbavusi Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausios žvalgybos valdyba (BR GRU).

Įtariama, kad duomenys buvo perduodami penkerius metus, už perduotą informaciją A.O. gaudavo pinigų. Jam pinigus perduodavo asmuo, kuris su juo susitikdavo.

„Yra konstatuota, kad padaryta didžiulė žala. Kai kurių asmeninių duomenų paviešinimas kelia grėsmę sveikatai ir gyvybei“, - sakė prokuroras.

GRU domėjosi Lietuvos kariuomenės padalinių turima karine technika, ginkluote, pastatų paskirtimi, dalyvavimu tarptautinėse NATO operacijose (misijose), standartinių operacijų planais, įvairiais kariniais mokymais, informacija apie konkrečiuose padaliniuose ar tarnybose tarnaujančių asmenų skaičių, norėjo sužinoti jų vardus, asmenines charakteristikas bei moralines psichologines nuostatas, dienotvarkę, t. y. apie viską, kas susiję su Lietuvos kariuomene, turima karine technika, karių ruošimo programomis, pratybomis, Lietuvos kariuomenės objektais ir jų paskirtimi.

Anot prokurorų, A.O. informaciją rinko betarpiškai bendraudamas su tarnybą atliekančiais kariais, stebėdamas, įsimindamas bei pagal galimybes fotografuodamas ar kitaip fiksuodamas, pavyzdžiui, perbraižydamas objektų schemas bei planus, persirašydamas tarnybą atliekančių karių duomenis iš tarnybinių dokumentų (registracijos knygų ar žurnalų).

1986 metais gimęs A.O. yra kaunietis, turintis vidurinį išsilavinimą, nevedęs, neteistas. Jis tarnavo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione paramediku.

Vyras sulaikytas sausio 24 dieną, teismo laukia būdamas suimtas.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus Valstybės saugumo departamento vykdytos ilgalaikės žvalgybos operacijos duomenis apie šio kaltinamojo galbūt vykdytą nusikalstamą veiką, nurodo prokurorai.

Lietuvos generalinė prokuratūra ir Valstybės saugumo departamentas lapkričio 10 dieną pranešė, kad teismui perduota šnipinėjimu Baltarusijos naudai kaltinamo Lietuvos piliečio, dirbusio valstybės įmonėje „Oro navigacija“, byla. Tuomet skelbta, kad tyrimas vykdomas dar vieno įtariamo šnipo atžvilgiu.

Lietuvos pilietis, kurio byla teismui perduota lapkritį, yra valstybės įmonės „Oro navigacija“ buvęs elektromechanikas Romualdas Lipskis. Kitų metų sausio 16 dieną jo bylą pradės nagrinėti Vilniaus apygardos teismas.

Prokuratūros duomenimis, tuo metu valstybės įmonėje „Oro navigacija“ dirbęs įtariamasis savo kabinete slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybai.

Prokuroras R.Petrauskas sakė, kad A.O. ir „Oro navigacijos“ buvusio darbuotojo bylos tarpusavyje nėra susijusios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių