Kaip greitį viršijusio Seimo nario G.Jakavonio atsakomybė perkelta žmonai?

  • Teksto dydis:

Policijos departamentas aiškinasi, kodėl Varėnos policija protokolą už greičio viršijimą surašė ne automobilį, kaip manoma, vairavusiam Seimo nariui Gediminui Jakavoniui, o jo žmonai.

Policijos departamentas aiškinasi, kodėl Varėnos policija protokolą už greičio viršijimą surašė ne automobilį, kaip manoma, vairavusiam Seimo nariui Gedminui Jakavoniui, o jo žmonai.

Portalas 15min.lt trečiadienį paskelbė, kad prieš keletą mėnesių Jakavonių šeimos visureigį užfiksavo viename užmiesčio kelyje įrengtas greičio matuoklis. Jo padarytoje nuotraukoje aiškiai matyti, kad prie automobilio vairo sėdi vyras. Nufotografuotas asmuo yra labai panašus į garsų parlamentarą G.Jakavonį.

Visa medžiaga pagal visureigio savininko deklaruotą gyvenamąją vietą buvo persiųsta Varėnos rajono policijos komisariatui. Birželio 6 dieną Varėnos rajono policijos komisariato Kelių policijos skyriaus tyrėja Marta Kodis dėl greičio viršijimo surašė pažeidimo protokolą Seimo nario žmonai - Nijolei Jakavonienei.

Laikinasis policijos generalinis komisaras Algirdas Stončaitis per spaudos konferenciją Policijos departamente Vilniuje sakė, kad N.Jakavonienei buvo skirta 50 litų piniginė bauda. Ji sumokėta.

Greitis viršytas kelyje Ryga-Šiauliai-Tauragė-Kaliningradas. Tame kelio ruože, kur greitį užfiksavo matuoklis, leistinas greitis - 50 kilometrų. Jakavonių šeimos automobilis važiavo 83 kilometrų, paklaida - trys kilometrai. Už greičio viršijimą 30 kilometrų per valandą grėsė piniginė bauda - nuo 100 iki 300 litų. Galiojančių nuobaudų neturėjusiai N.Jakovonienei skirta 50 litų piniginė bauda.

Pasak portalo, pažeidimo padarymo metu Seimo Darbo partijos frakcijos narys G.Jakavonis turėjo tris galiojančias nuobaudas. Ketvirtoji reikštų, kad vairuotojui turėtų būti skiriama maksimali Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta nuobauda. Tačiau šiuo atveju G.Jakavonis atsakomybės išvis išvengė.

A.Stončaičio teigimu, už greičio viršijimą 30 kilometrų per valandą vairuotojo pažymėjimo atėmimas vairuotojui negrėsė. Jeigu vairavo G.Jakavonis, ir jis turėjo galiojančių nuobaudų, jam grėsmė maksimali 300 litų bauda.

Reaguodamas į žiniasklaidos pranešimą, Policijos departamentas trečiadienį pranešė, kad šį faktą nustatė patys pareigūnai, vykdydami vidaus kontrolės procedūras sau pavaldžiame padalinyje.

"Birželio mėnesį Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariato Kelių policijos skyriaus pareigūnai, vykdydami vidaus kontrolės procedūras ir tikrindami Varėnos rajono policijos komisariato  administracinių teisės pažeidimų medžiagas, užfiksavo šį faktą. Iš karto buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, kurio metu bus išsiaiškintos visos su šiuo įvykiu susijusios aplinkybės. Tarnybinį patikrinimą planuojama baigti jau artimiausiu metu, apie jo rezultatus informuosime visuomenę", - rašoma policijos pranešime.

Laikinasis policijos generalinis komisaras A.Stončaitis žurnalistams sakė, kad atlikus tarnybinį patikrinimą paaiškės, kas vairavo automobilį.

"Bauda buvo sumokėta, nepaisant nieko, mes domimės dėl pareigūnų veiksmų teisėtumo. Turime pareigūnės pasiaiškinimą. Ji teigia, kad iškviestas automobilio savininkas, šiuo atveju pilietis Jakavonis teigė, kad automobilį vairavo kitas asmuo. Nuotrauka nėra geros kokybės - kaip fotoateljė. Jos nematęs asmeniškai negaliu iš komentarų teigti, kad galima atpažinti asmenį ar ne. Tai bus aiškinamasi tyrimo metu", - sakė A.Stončaitis.

Tačiau jis pripažino, kad per patikrinimą suabejota, ar iš tikrųjų nubaustas tas pats asmuo, kuris matyti nuotraukoje.

Policijos vadovas pripažino, kad yra nemažai atvejų, kai pagal nuotrauką negalima identifikuoti vairavusio asmens. Tada kviečiamas transporto priemonės savininkas ir jis turi pareigą pasakyti, kas tuo metu naudojosi.

M.Kodis Varėnos policijoje dirba pusę metų, ji čia atvyko iš Šalčininkų.

"Jeigu būtų nustatytas sąmoningas pareigūno klaidingas veikimas, tokiu atveju procedūros numatytos - pradedamas ikiteisminis tyrimas, jo metu taikomos sankcijos. Jeigu būtų nustatyta, kad vairavo iš tikrųjų kitas asmuo, būtų keičiamas baudžiamas asmuo", - teigė A.Stončaitis.

Susisiekti su G.Jakavoniu BNS trečiadienį nepavyko.

Policija teigia, kad jos sistemoje veikia labai griežta vidaus kontrolės procedūrų sistema. Atliekant tikslinius ir netikėtus patikrinimus, darbuotojų priimti sprendimai periodiškai patikrinami. Nuolatinę kontrolę vykdo tiek įstaigų ar padalinių vadovai, tiek apskričių vyriausieji policijos komisariatai, tiek Policijos departamento atsakingi padaliniai. Esą "nuslėpti tokių dalykų neįmanoma, nes visa medžiaga fiksuojama duomenų bazėse ir ją bet kada galima patikrinti".



NAUJAUSI KOMENTARAI

vvv

vvv portretas
Cia jau ta Kodiene persistenge pazeidejo naudai.Jeigu butu vaziave eiliniai pilieciai,tai ir problemu nebutu kile,bet cia gi seimo narys del to ir nuotraukos buvo neryskios.Ko tik ne prisigalvosi gelbedamas didele persona.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Nustatė ir tiria kelis mėnesius....ar užteks 2 metų tyrimams?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių