Kaip cukrus sukčiams krauna milijonus

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaip cukrus krauna milijoninį pelną ne tik įtartiniems veikėjams, bet ir žinomoms šalies bendrovėms? Pastarųjų atstovai tikina tapę sukčių aukomis. "Kauno diena" pasidomėjo, kokias PVM grobstymo schemas sukuria nusikaltimų dirigentai.

Dominuojantis veikėjas

Naujausias tyrimas dėl PVM sukčiavimo atskleidė, kad į valstybės biudžetą galėjo būti nesumokėta 1,6 mln. eurų. Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdyba įtaria, kad trys įmonės, užsiimančios didmenine prekyba maisto produktais, galbūt vykdė fiktyvius pirkimo ir pardavimo sandorius. Įmonių valdytojas – vienas ir tas pats asmuo.

"Žiniasklaida įvardijo, kad pagrindinis veikėjas šioje byloje Audrius Ivanovas. Aš negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Teismas jo dar nepripažino kaltu", – "Kauno dienai" sakė FNTT Kauno valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

Dienraščio žiniomis, bendrovės "Agrosa" direktoriumi save reprezentuojantis A.Ivanovas turėjo daugiau galių, nei galima įsivaizduoti. Dar dvi bendrovės – "Baltijos laisvoji prekyba" ir "Europos logistikos standartai" – šoko pagal "Agrosos" direktoriaus dūdelę. Oficialiais šių bendrovių vadovais buvo paskirti asmenys iš Baltarusijos, tačiau faktiniu vadovu, turinčiu įgaliojimus veikti jų vardu, turėjo tas pats A.Ivanovas.

A.Ivanovo pavardė užfiksuota paskutinėje FNTT surinktoje medžiagoje. Tačiau šalies pareigūnai šią pavardę mini ir prieš kelerius metus pradėtuose tyrimuose. Tiesa, A.Ivanovo vaidmuo vykdant cukraus arba kitų maisto produktų pirkimo-pardavimo sandorius buvo skirtingas. Galbūt fiktyvūs sandoriai siekiant išvengti mokestinių prievolių valstybei užfiksuoti Panevėžio, Vilniaus apygardose.

Rodiklis – kaina

Kituose šalies miestuose anksčiau pradėti ikiteisminiai tyrimai, kuriuose, neoficialiais duomenimis, taip pat minima A.Ivanovo pavardė. Tačiau tai neatbaidė šio veikėjo, kaip įtariama, kurti naujas PVM vengimo schemas. Kaip ir žinomų Lietuvoje bendrovių nesustabdė nuo cukraus pirkimo iš įtartino tiekėjo.

"Lemia vienintelis dalykas – kaina. Kuo mažesnės sąnaudos ir kuo pigiau, kad galėtų su naudingesniu antkainiu parduoti. Tas, kuris perka – gamybai ar realizacijai –  realiai užsiima ta veikla, todėl kaina labai svarbi", – valstybei nuostolingų sandorių veikimo variklį įvardijo A.Packevičius.

(Nuotraukoje – A.Packevičius)

Tyrėjams nepavyko nustatyti, kad būtų buvę susitarimai tarp pirkėjų ir pardavėjų. Tačiau neoficialiuose pokalbiuose pareigūnai užsiminė, kad ir pirkėjams turėjo užkliūti pernelyg žema cukraus kaina. Vis dėlto tyrimuose užfiksuota, kad kai kurios realiai veikiančios bendrovės net kelis kartus susigundė pigiu cukrumi.

"Gali būti, fiktyviai, nefiktyviai. Tai kas – "Maxima" fiktyvi? "Sanitex" – fiktyvus? "Imlitex" fiktyvus? Kitos įmonės irgi fiktyvios? Baikit juokus. Aš atostogauju", – pareiškė PVM grobstymo schemose minimos bendrovės "Ulginta" vadovas Gintaras Sirius.

Laikosi atstumo

Bendrovės "Sanitex" bendruoju telefonu atsiliepusi darbuotoja mandagiai paaiškino, kad su vadovais sujungti negali, kaip ir su kitais atsakingais asmenimis. "Mes prašome atsiųsti klausimus raštu ir per dieną  ta tema atsakys atsakingas žmogus", – patarė darbuotoja. Tačiau nei tą, nei kitą dieną "Kauno diena" nesulaukė jokio "Sanitex" bendrovės atsakymo. Platintojai kratosi bet kokių sąsajų su galbūt susikompromitavusiais tiekėjais. Susidaro įspūdis, kad apie tokį A.Ivanovą, tonomis tiekiantį lenkišką cukrų, niekas nėra girdėjęs.

"Kauno dienai" teisėsaugininkai neoficialiuose pokalbiuose užsiminė, kad vieni pirkėjai galėjo žinoti apie nusikalstamas schemas, o kitos garsios kompanijos tiesiog tapto sukčių aukomis. Tai turėtų paaiškėti pasibaigus ikiteisminiam tyrimui.

"Yra įmonių grupė. Jums reikėtų kreiptis į mūsų kontroliuojančiosios bendrovės administraciją, ir juristai atsakys. Aš bendo vaizdo neturiu. Įmonė daro vos ne 700 mln. eurų apyvartą, tai mokesčių patikrinimai vyksta vos ne kasdien. Žinau, kad yra tyrimas, stebima, tikrinama, tačiau detalės iki galo man neaiškios", – "Imlitex" direktorius Arūnas Jonas Plančiūnas nepaneigė, kad jų kompanija galėjo nukentėti nuo sukčių.

Vėliau buvo atsiųstas oficialus "Imlitex Holdings" atsakymas: "Kaip ir daugeliui kitų aktyviai dirbančių sąžiningo verslo atstovų, kyla rizika susidurti su PVM grobstymu ir kitokiu sukčiavimu užsiimančiais asmenimis. Tai didelė problema mums, nes pastarieji savo nesąžiningais veiksmais klaidina klientus bei kenkia rinkai. "Imlitex Holdings" prieš tokią nesąžiningą veiklą kovoja visomis protingomis priemonėmis ir visokeriopai bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis, atsakingomis už tokių nusikalstamų veiklų nustatymą bei išaiškinimą."

Pigiai paleidžiamas saldumas

Kaip pigus cukrus pasiekia pirkėjus ir išvengiama PVM? FNTT tyrėjai pastebi, kad sukčiai nesnaudžia – jeigu anksčiau prekės buvo tiekiamos vos ne tiesiogiai, tai dabar atsiranda ir buferinės bendrovės ir sukčiavimo schema tampa sudėtingesne.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hbyu

Hbyu  portretas
UAB”Būsto valda”,vienintėliai verslininkai ,kurie turi išskirtines sąlygas savo verslui,tai veralininkai ,kurie napaiso privataus turto,turto dalies valdymo.Vyksta Lietuvoje , stambiu mastu ,piliečių turto prievartavimas ir teismai,prokuratūra,antatoliai ,skaito, kad tai nenusikaltimas.Padeda šios rūšies verslininkams prievartauti,apiplešinėti piliečius.Manau faktų ir įrodymų užtenka ,minėtą akcinę bendrovę patraukti baudžiamon atsakomybei.Komentaras Kauniečio teisingas,pritariu pilnumoje.Yra ir įrodymų,manau jų yra ne mažai.

Kaunietis

Kaunietis portretas
STT ir FNT,VMI buvo pranešta,kad UAB ”Būsto valda” vykdo neteisėtą veiklą,nesivadovauja LR CK 4.84 str. 11 dalim.Manat teisininkai ir minėtos tarnubos žino ką reiškia kodėksai ,jų straipsnisi ir jų dalys.Minėta uždaroji akcinė bendrovė vykdo veiklą, be turto turėtojų sutarčių,paslaugos per prievartą.Veikla,paslaugos be sutarčių ,prilyginama nelegaliai veiklai.Tai žino minėtos tarnybos,tačiau nuo 1999- 2000 jie puikiai prievartauja Kauno miesto,privačių butų savininkus ,be sutarčių,perašydami įmonės pavadinimus.Įdomu ,kada jie sugrąžins neteisėtai surinktus,teismų -antstolių išreikalautus pinigus, butų savininkams, su kuriais neturi paslaugų paslaugų pirkimo sutarčių.Koks bebūtų turtas,privatus,privatus -bendras turtas su bendrasavininkais.Tai privatus turtas ,ar jo dalis,jo valdyti,jį prižiūrėti niekas neturi teisės be tam tikrų procedūrų.Jeigu UAB ” Būsto valda ” pasirašė sutartį su Kauno miesto savivaldybę,tai šis UAB turi teisę valdyti ir prižiūrėti Kauno miesto savivaldybės turtą.

Anonimas

Anonimas portretas
ku tikrintojai parduotuves gali adirbta alkoholi pardavinet skalbimo milltelius padirbtus.ka nori ta pardavineja o pirkejai nesiolites padidinama stikla kad iziuretumet visa bruda iskaitytumet kas ten prideta.visa maisto xemija kuria maisto institutai kuriuos islaiko valstybe.kaip moksla neremti nors jie dirba kad desroje mesos nebutu ir dar visoki bruda kuria.kodel pas mus veziu tiek zmoniu serga
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių