Išpuoliai prieš Čečėnijos parlamentą - sukilėlių vado darbas?

Mirtininkų išpuolį prieš Rusijos Čečėnijos respublikos parlamentą tikriausiai organizavo slaptas kovotojų vadas, siekiantis būti pripažintas šiame regione veikiančių susiskaldžiusių islamistų sukilėlių pagrindiniu lyderiu, trečiadienį nurodė pareigūnai ir analitikai.

Kai kurie apžvalgininkai sako manantys, jog smurtas Šiaurės Kaukaze gali suintensyvėti, jeigu 40 metų Chuseinas Gakajevas mėgins siekti viršenybės tarp susiskaldžiusių čečėnų sukilėlių.

Šią savaitę Čečėnijos sostinėje Grozne įvykdytos atakos "tikslas - pademonstruoti Gakajevo autoritetą", sakė Maskvoje dirbanti apžvalgininkė ir Kaukazo reikalų ekspertė Julija Latynina.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl antradienį trijų kovotojų įvykdyto išpuolio prieš budriai saugumą parlamento kompleksą Grozne, kai įstatymų leidėjai rinkosi į posėdį.

Užpuolikai apšaudžius parlamento darbuotojus ir detonavus prie kūno pritvirtintus sprogstamuosius užtaisus žuvo du milicininkai ir vieno deputato padėjėjas, taip pat buvo sužeisti dar 17 žmonių.

Rusijos VRM Čečėnijos skyrius nurodė naujienų agentūrai "ITAR-TASS", jog šį užpuolį veikiausiai suplanavo Ch.Gakajevas, siekdamas įtvirtinti savo autoritetą tarp kitų sukilėlių ir jų šalininkų užsienyje. Jokių įrodymų nebuvo pateikta.

Islamistai kovotojai iki šiol aktyviai veikia Šiaurės Kaukazo regione, kuriame gyvena daugiausiai musulmonai, siekdami paversti jį nepriklausomu emyratu, kuriame galiotų šariatas - islamo teisynas.

Nuo 2007 metų šiam judėjimui vadovauja kovotojų lyderis Doku Umarovas, kuris rugpjūtį sukėlė sąmyšį tarp savo bendražygių pirmiausiai paskelbęs, o po trijų dienų atšaukęs savo atsistatydinimą dviejuose vaizdo įrašuose, kurie buvo paskelbti internete.

Pasak analitikų, akivaizdu D.Umarovo neryžtingumas paskatino skilimą tarp kovotojų vadų: vieni jų siekia įkurti Kaukaze naują islamo valstybę, o kiti labiau sutelkę dėmesį į Čečėnijos nepriklausomybę.

Ch.Gakajevas, kuris, kiek žinoma, nėra pasisakęs už pankaukazišką islamizmą, anksčiau buvo menkai žinomas įtakingesnių sukilėlių vadų padėjėjas, tik neseniai iškilęs šiame judėjime.

Spalio 7 dieną čečėnų sukilėlių tinklalapyje Daymohk.org paskelbtame vaizdo įraše Ch.Gakajevas ir du kiti kovotojų vadai paskelbė atšaukiantys savo ištikimybės priesaiką D.Umarovui. Šiame pranešime jie taip pat vadina Ch.Gakajevą Čečėnijos emyru ir savo lyderiu.

Ch.Gakajevas taip pat užsitikrino užsienyje gyvenančio iškilaus čečėnų veikėjo Achmedo Zakajevo palaikymą.

Kai kurie Kaukazo reikalų apžvalgininkai mano, kad Ch.Gakajevas gali pasinaudoti palankia proga vėl suintensyvinti atakas prieš Maskvos remiamą Čečėnijos prezidentą Ramzaną Kadyrovą ir mėginti pademonstruoti, jog jis pajėgus kontroliuoti visą sukilėlių judėjimą.

Ch.Gakajevo grupuotę valdžia kaltina organizavus precedento neturintį išpuolį R.Kadyrovo gimtajame kaime, kuris nusinešė 19 žmonių, tarp jų penkių taikių gyventojų, gyvybes.

"Atsirado nauja kovotojų karta - grupė jaunų vilkų", - sakė Čečėnijos ir kaimyninių respublikų reikalų ekspertas Pavelas Bajevas iš Osle veikiančio Tarptautinio taikos tyrimų instituto.

Antradienį įvykdyta ataka prieš parlamentą turėjo kai kurių neįprastų išpuolio prieš R.Kadyrovo kaimą požymių: sprogmenimis apsikarsčiusių gerai apmokytų kovotojų grupė dar kartą smogė pačią Čečėnijos vadovo tvirtovę.

R.Kadyrovas anksčiau sugebėjo užverbuoti daug buvusių sukilėlių į savo grėsmingas saugumo pajėgas ir siekė sumažinti visuomenės palankumą kovotojams, pradėjęs didelę statybų programą ir kampaniją už griežtą islamo vertybių laikymąsi. Jis ne kartą gyrėsi, kad kelios dešimtys likusių sukilėlių badauja ir yra pasiruošę pasiduoti.

Panašu, kad šie teiginiai buvo sugriauti pastarųjų išpuolių, tačiau 34 metų R.Kadyrovas, buvęs vienos sukarintos grupuotės vadas, atsakė su įprasta bravūra.

"Visagalis dievas mane sukūrė, kad išžudyčiau tuos velnius, - jis sakė Čečėnijos parlamente, praėjus kelioms valandoms po išpuolio. - Padarysiu tai, kad ir kur jie būtų".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių