Į teisiamųjų suolą sės septyni asmenys, slėpę net pusę tonos hašišo

Septyni asmenys, Lietuvoje slėpę apie 500 kg hašišo ir, įtariama, ruošęsi jį išgabenti iš šalies, sės į teisiamųjų suolą.

Jiems, pasak Generalinės prokuratūros, pateikti kaltinimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų organizuotoje grupėje bei rengimosi narkotinių medžiagų kontrabandai.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavę Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai surašė kaltinamąjį aktą ir baudžiamąją bylą perdavė nagrinėti Panevėžio apygardos teismui. Ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2017 metais, po neeilinės policijos operacijos, kuria siekta užkardyti nusikalstamą veiklą, organizuotos remiantis Lietuvos kriminalinės policijos biuro vykdoma kriminaline žvalgyba. Atliekamo ilgalaikio tyrimo metu buvo gauta ir surinkta informacija apie organizuotą nusikalstamą grupę, kuri neteisėtai disponuoja itin dideliais kiekiais narkotinių medžiagų.

Sudėtinga policijos operacija, laikantis ypatingo slaptumo, buvo vykdoma keliais etapais. Jų metu siekta surinkti išsamius įrodymus ne tik prieš narkotinių medžiagų kontrabandos vykdytojus, bet ir prieš organizatorius.

Operacija prasidėjo praėjusių metų vasaros pabaigoje Panevėžio rajone ir Biržų mieste sulaikius tris asmenis, susijusius su neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų. Sulaikymų ir kratų metu automobilyje „Fiat Ducato“, kurį kaltinamieji naudojo narkotinių medžiagų gabenimui, rasta ir iš neteisėtos apyvartos išimta 449 kg narkotinės medžiagos hašišo, supakuoto į briketus. Tęsiant intensyvius tyrimo veiksmus bei atliekant kratą vieno iš kaltinamųjų naudojamame angare Panevėžio rajone, buvo aptikta krovininio vilkiko puspriekabė, kurios grindyse buvo sumontuota įspūdingo dydžio slėptuvė, tinkama narkotinėms medžiagoms gabenti. Minėtoje slėptuvėje galėjo tilpti daugiau nei pusė tonos narkotinių medžiagų. Didžioji dalis slėptuvės buvo išardyta, tačiau vienoje slėptuvės dalyje dar buvo rasta ir išimta apie 50 kg hašišo.

Sulaikymo ir kratų metu, pasak Generalinės prokuratūros pranešimo, rastos ir kaltinamųjų naudotos ryšio priemonės: mobiliojo ryšio telefonai, mobiliojo ryšio slopintuvas, skirtas blokuoti technines ryšio priemones, kompiuteriai ir kiti svarbūs daiktai ir dokumentai.

2017 m. rugsėjo pradžioje, kito operacijos etapo metu, sulaikyti dar keli asmenys, kurie į organizuotų grupę buvo įtraukti tam, kad narkotines medžiagas pergabentų iš vienos sandėliavimo vietos į kitą, tuo siekiant pakeisti narkotinių medžiagų saugojimo vietą ir nukreipti pareigūnų dėmesį nuo tikrųjų nusikalstamos veikos vykdytojų ir organizatorių.

Po dvi savaites vykusios intensyvios paieškos Zarasų rajone buvo sulaikytas besislapstantis nusikalstamų veikų organizatorius V. D. ir artimiausias jo bendrininkas V. B.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad būtent V. D., turėdamas tikslą neteisėtai praturtėti, subūrė organizuotą grupę, neteisėtai įgijo labai didelį kiekį narkotinės medžiagos, neteisėtai ja disponavo Lietuvos teritorijoje ir rengėsi jos kontrabandai, turėdamas tikslą ją parduoti ar kitaip platinti ne Lietuvoje. Ruošdamasis pusės tonos hašišo išvežimui iš Lietuvos kontrabandos būdu, V. D. organizavo narkotinių medžiagų gabenimui parengtos puspriekabės su įrengtomis slėptuvėmis registracijos techninių duomenų - masės be krovinio - pakeitimą į netikrus. Buvo tariamasi registracijos dokumentuose tuščios puspriekabės masę padidinti, siekiant, įtariama, nuslėpti gabenamas narkotines medžiagas.

Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais numato laisvės atėmimo bausmę nuo 10 iki 15 metų, už narkotinių ar psichotropinių medžiagų kontrabandą numatoma laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 10 metų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių