Globos namų darbuotojas išteisintas dėl vaiko prievartavimo

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį panaikino nuosprendį, kuriuo buvęs vaikų globos namų socialinis darbuotojas Markas Bisikirskis buvo nuteistas už mažametės seksualinį prievartavimą. 31 metų vyras išteisintas.

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį panaikino nuosprendį, kuriuo buvęs vaikų globos namų socialinis darbuotojas Markas Bisikirskis buvo nuteistas už mažametės seksualinį prievartavimą. 31 metų vyras išteisintas.

Anot Apeliacinio teismo kolegijos, toks sprendimas priimtas dėl to, kad pirmosios instancijos teismas nepakankamai ištyrė įrodymus, nepašalino abejonių dėl M. Bisikirskio kaltės, todėl negalima palikti galioti apkaltinamojo nuosprendžio, kuris grindžiamas spėlionėmis ir yra paremtais išimtinai nukentėjusiosios parodymais, kurie, be kita ko, skirtingose proceso stadijose skiriasi. Abejones dėl nukentėjusiosios parodymų patikimumo Apeliacinis teismas siekė pašalinti papildomai apklausdamas teismo medicinos ekspertą ir liudytojus.

„Teisėjų kolegijos nuomone, nukentėjusios suvokimo apie prievartinių seksualinių santykių pobūdį ir reikšmę pakako tokiems veiksmams pasipriešinti, kad jie būtų nutraukti arba bent jau iš karto po įvykio paviešinti. Tuo tarpu mergaitė apie tai kelis mėnesius niekam nepasakojo, nors yra atviro būdo, ir elgėsi įprastai. Jos parodymai šioje byloje laikomi nepatikimais kaltinančiais įrodymais“, - rašoma teismo pranešime.

Atlikusi išsamų įrodymų tyrimą, teisėjų kolegija konstatavo, jog byloje nėra patikimų, abejonių nekeliančių įrodymų, kurie neabejotinai patvirtintų M.Bisikirskio kaltę nuo 2009 m. birželį seksualiai prievartavus mažametę nukentėjusiąją. Teismas pabrėžia, kad vienas esminių baudžiamosios teisės principų yra „visos abejonės kaltinamojo naudai“.

Vaikų globos namų buvęs socialinis darbuotojas M.Bisikirskis 2011 metų pradžioje buvo nuteistas už mažametės seksualinį prievartavimą. Jam buvo skirta 8 metų laisvės atėmimo bausmė.

Nuteistojo M.Bisikirskio gynėjas apeliaciniame skunde prašė panaikinti apygardos teismo nuosprendį ir jo ginamąjį išteisinti.

Išteisinęs vyrą. teismas panaikinos visas daugiau nei prieš metus paskirtas kardomąsias priemones - dokumentų paėmimą, įpareigojimą periodiškai registruotis policijos įstaigoje ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar galės būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam teismui.

M.Bisikirskio byla Lietuvos apeliaciniame teisme buvo nagrinėjama antrą kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražu

Gražu portretas
Nukentėjusios parodymais remtis negalima? Tai tokiuose prievartavimuose gal manote, kad prievartautojas pasirūpins krūva liudytojų? O 31 metų vyras ko gero sugebės mažametę priversti tylėti? Kas gina aukas, jei net vyskupai nusikaltėliams kojas plauna?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių