Girtas įkliuvęs šiaulietis bus teisiamas du kartus

  • Teksto dydis:

Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujovė – kriminalizuotas vairavimas išgėrus. Dėl šio pakeitimo administracinė teisena palies tik tuos vairuotojus, kurie transporto priemonę vairuos lengvo girtumo, o asmenų, kurie vairuos transporto priemonę, būdami apsvaigę nuo alkoholio, kai jų kraujyje bus daugiau negu 1,5 prom. alkoholio, laukia baudžiamoji atsakomybė. 

Baudžiamasis kodeksas už tai numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki vienerių metų. Taigi pričiuptas vidutiniškai ar sunkiai apsvaigęs vairuotojas savo biografiją „pasipuoš“ įrašu „teistas“.

Pirmieji Šiaulių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje kriminalizuoto vairavimo išgėrus sankcijas pajus du šiauliečiai ir vienas Radviliškio rajono gyventojas. Pastarasis sausio 1 d. apie 17 val. būdamas neblaivus Radviliškyje, Šiaulių g., nesuvaldė vairuojamo „Ford Mondeo“, apgadino kelio atitvarą ir nuvažiavo nuo kelio. 30-ies metų vyrui nustatytas 2,03 prom. girtumas. Už sukeltą eismo įvykį jam pradėta administracinė byla, o už tai, kad vairavo neblaivus – ikiteisminis tyrimas.

Antras kartas – lemtingas

Tos pačios dienos vakare baudžiamojo kodekso dispozicijon pateko 24-erių metų šiaulietis. Per tris su puse valandos jam pradėti net du ikiteisminiai tyrimai dėl transporto priemonės vairavimo apsvaigus nuo alkoholio. Gavę pastabių šiauliečių pranešimą, kad Šiauliuose, Lyros g., į automobilių stovėjimo aikštelę įvažiavo automobilis „Daewoo Tacuma“, kurio vairuotojas, ko gero, yra neblaivus, nes šalia jo sėdi keleivis su alkoholio buteliu rankoje, patruliai nuvyko ir vairuotoją sulaikė.

Jam nustatytas 2,70 prom. girtumas. Tokiais atvejais, kai alkotesteriu nustatytas girtumas siekia per 1,5 prom. ir sprendžiamas klausimas dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo vairuotojui, įstatymų leidėjas numato, kad jis turi būti privalomai pristatytas į medicinos įstaigą kraujo tyrimui atlikti. Palikę automobilį stovėjimo aikštelėje, pareigūnai vaikiną nuvežė į ligoninę, kurioje buvo paimtas jo kraujo mėginys ir, atlikę kitus būtinus veiksmus ikiteisminiam tyrimui pradėti, jį paleido. Tačiau už valandos jie ir vėl susitiko su jaunuoliu, sėdinčiu prie to paties „Daewoo Tacuma“ vairo. Šįkart jam nustatytas mažesnis – 1,78 prom., girtumas, už kurį taip pat numatyta baudžiamoji atsakomybė. Šiaulietis buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę. Vyrui prieš teismą teks stoti net du kartus.

Sausio 2-osios vidurdienį Šiaulių areštinėje atsidūrė dar vienas nuo alkoholio apsvaigęs vairuotojas. Svirduliuojantis 60-metis šiaulietis su dviem draugais praeivių buvo pastebėtas Šiauliuose, Vilniaus g. esančios parduotuvės automobilių stovėjimo aikštelėje. Vyrai sėdo į automobilį „Opel astra“. Patrulių sustabdyto automobilio vairuotojas į alkoholio matuoklį įpūtė 2,17 prom.

Bauda – beveik 20 tūkst. eurų

Vairavimas apsvaigus nuo alkoholio prilyginamas nesunkiam nusikaltimui, todėl už tai grės bauda iki 500 MGL, t.y. , 18 tūkst. 830 eurų. Jei už vairavimą išgėrus bus skiriamas areštas, baudžiamasis kodeksas numato, kad už nusikaltimą skiriamas areštas gali siekti nuo penkiolikos iki devyniasdešimties parų. Taip pat teisėjas gali skirti ir baudžiamojo poveikio priemones – uždrausti asmeniui naudotis specialiomis teisėmis, t. y., teise vairuoti transporto priemones ir konfiskuoti Baudžiamojo kodekso uždraustos veikos įrankį – transporto priemonę.

Iš neblaivių (apsvaigusių) vairuotojų vairuotojo pažymėjimas bus konfiskuojamas nusižengimo vietoje ir laikinieji leidimai vairuoti nebus išduodami. Dėl teisės vairuoti ir vairuotojo pažymėjimo grąžinimo nusižengusieji turės kreiptis ne į policiją, o į VĮ „Regitra".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Erzelis

Erzelis portretas
Ko nori,tą turi.....manau pradės mąstyti ir vis rečiau pasitaikys girtų už vairo.Tai gerai,mažiau žmonių žus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių