Ginklų prekyba įtariamą rusą D. Ustinovą nuspręsta išduoti Jungtinėms Valstijoms

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį nusprendė patenkinti Lietuvos generalinės prokuratūros pareiškimą dėl Rusijos piliečio Dmitrijaus Ustinovo išdavimo JAV baudžiamajam persekiojimui. Vyras įtariamas eksportavęs JAV gynybos ginkluotės sąraše esančias priemones.

Teisėjas Vladislavas Lenčikas paskelbė, kad išklausus šalių paaiškinimų, Lietuvos krašto apsaugos ministerijos specialisto paaiškinimų, prokuratūros pareiškimas pagrįstas ir turi būti patenkintas. Sprendimas nėra galutinis - šalys per septynias dienas jį dar galės skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Skelbdamas nutartį teisėjas atkreipė dėmesį, kad nesprendžia išduodamo asmens kaltės klausimo, tik nustato, ar nėra Lietuvos baudžiamajame kodekse numatytų aplinkybių, dėl kurių asmuo gali būti neišduodamas.

"Susipažinęs su pateikta medžiaga, teismas sprendžia, kad pateiktų duomenų pakanka pripažinai, kad galėjo padaryti JAV pareiškime nurodytas nusikalstamas veikas", - sakė teisėjas.

Jis atmetė D.Ustinovo aiškinimus, kad jį JAV persekioja dėl Rusijos pilietybės. Teisėjas suimtojo teiginius pavadino nepatvirtintais ir deklaratyviais. Teisėjo manymu, Rusijos pilietis nepateikė jokių politinį iš persekiojimą pagrindžiančių duomenų, o JAV kaltinimai nėra politinio pobūdžio.

Svarstant ir skelbiant Lietuvos generalinės prokuratūros prašymą teismo posėdyje dalyvavo D.Ustinovas. Jo advokatas į  sprendimo paskelbimą nebuvo atvykęs.

D.Ustinovą į posėdžius atlydėdavo ginkluoti pareigūnai, nes jis laikomas suimtas.

Pareiškime išduoti D.Ustinovą prokuratūra nurodė, kad birželį gautas JAV teisinės pagalbos prašymas dėl 47 metų Rusijos piliečio išdavimo baudžiamajam persekiojimi. Teisinės pagalbos prašyme teigiama, kad įtariama, jog nuo pernai spalio, veikdamas bendrininkų grupėje, D.Ustinovas eksportavo ir pasikėsino eksportuoti JAV gynybos ginkluotės sąraše esančias priemones: naktinius optinio matymo prietaisus, nuotolinio matymo vaizdo kameras ir kt. Taip pat rašoma, kad jis vykdė šių priemonių kontrabandą, legalizavo nusikalstamu būdu gautus pinigus.

JAV rašte taip pat minimos tūkstantinės JAV dolerių sumos, kurias D.Ustinovas pervedė bendrininkui. Susidomėjus šiais sandėriais teisėsaugai, JAV teisėjas išdavė D.Ustinovo arešto orderį.

Sulaikyti ir suimti V.Ustinovą Lietuvos pareigūnų paprašė JAV Teisingumo departamentas - gauta žinių, kad jis per Lietuvą gali bėgti į Rusiją. D.Ustinovui kaltinimai JAV pateikti kovo 25-ąją. JAV jam gresia įkalinimas ne mažiau kaip 20 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytas

Vytas portretas
bent viena prisidirbusi ruski sutvarke siulau musu nuteista uspaskicha iskeisti i rusu nuteista navalna ir visiems bus ramu.

Deaktivuosiu

Deaktivuosiu portretas
ziuronus,isdauzysiu stiklus,gal nepasodins ?

Pistoletas

Pistoletas portretas
Tuojau Latvių gatvės tarnai pradės loti, kad juos skriaudžia.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių