FNTT: Lietuvos gaujos pinigus bando legalizuoti per prekybą

  • Teksto dydis:

 

Lietuvos organizuotos nusikalstamos grupuotės, siekdamos legalizuoti nusikalstamu būdu įgytas lėšas, stengiasi investuoti lėšas į legalų verslą: prekybą nekilnojamuoju turtu, gyvenamųjų namų statybą, įvairias tarpininkavimo paslaugas, krovinius pervežančias įmones, įsitraukia į ES struktūrinių fondų lėšų žemės ūkiui įsisavinimą, žemės ūkio plėtojimą, valstybinės žemės privatizavimą.

Tai rašoma pirmą kartą Lietuvoje atliktoje nacionalinėje pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos vertinimo ataskaitoje. Pirmadienį šią atskaitą pristatė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Joje teigiama, kad grupuotės dažniausiai verčiasi prekyba narkotikais, kontrabanda, sukčiavimu, stambaus masto vagystėmis, pagreitį įgauna atsiskaitymai netikrais pinigais, netikrų pinigų gamyba ir realizavimas.

Grupuotės daug dėmesio skiria savisaugos priemonėms, todėl naudojasi pažangiausiomis technologijomis, plečia tarptautinius ryšius. Neteisėta jų veikla vykdoma net tik Europos valstybėse, bet ir kitur.

Anot ataskaitos, šalyje veikia kelios tarptautinio lygio grupuotės. Taip pat šalyje identifikuojamos grupės, kurios ne visiškai atitinka organizuotas nusikalstamas grupuotes apibūdinančius požymius, bei naujai besiformuojančios grupės.

Geografiškai organizuotos nusikalstamos grupuotės koncentruojasi Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus apskrityse. Istoriškai susiklostė, kad šiuose miestuose veikia stipriausios, atitinkančios tarptautinio lygio organizuotos nusikalstamos grupuotės statusą, grupės.

„Vyksta nuolatinis monitoringas ir kontrolė besiformuojančių grupių, kurių yra kiekvienoje šalies apskrityje, siekiant, kad jos būtų išskaidytos ir neišaugtų į aukštesnį lygį“, – rašoma ataskaitoje

Grupuotės veikia ne tik konkrečiose Lietuvos apskrityse, kelių tokių grupuočių veikla plėtojama ir užsienio šalyse. Vieni nariai gali daryti nusikalstamas veikas, pavyzdžiui, Ispanijoje, Norvegijoje (vagystės), kiti tos pačios grupuotės nariai gali organizuoti ir vykdyti neteisėtą narkotinių medžiagų platinimą ir tinklų sukūrimą Vokietijoje, Islandijoje, dar kiti – užsiimti prostitucijos tinklų formavimu, netikrų pinigų gaminimu ir realizavimu.

Grupuotės savo veiklą orientuoja į tarptautinį nusikalstamumą, vengia būti matomos visuomenėje, todėl nusikalstamos veikos dažniausiai nukreiptos tik į išorę.

Žemesnio lygio ar besiformuojančios grupuotės yra brutalesnės, statusą nusikalstamame pasaulyje bando iškovoti demonstruodamos jėgą.


Šiame straipsnyje: FNTTgaujospinigainusikaltimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių