Didysis kombinatorius įgyvendina naują aferą?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Netyla kalbos, kad prieštaringai vertinamas verslininkas Žydrūnas Buzas bando įgyvendinti dar vieną skambų ir įžūlų planą, kuris jam leistų užvaldyti Marijampolės automobilių turgų. Įtartinas turgaus privatizavimo procesas vyrą pažįstančiųjų nestebina – daug metų besitęsiantys Ž.Buzo sukti viražai apipinti legendomis.

Netyla kalbos, kad prieštaringai vertinamas verslininkas Žydrūnas Buzas bando įgyvendinti dar vieną skambų ir įžūlų planą, kuris jam leistų užvaldyti Marijampolės automobilių turgų. Įtartinas turgaus privatizavimo procesas vyrą pažįstančiųjų nestebina – daug metų besitęsiantys Ž.Buzo sukti viražai apipinti legendomis.

Didysis kraustymasis

Praėjusią savaitę įvykusiame aukcione už kontrolinį Marijampolės automobilių turgaus akcijų paketą pasiūlyta 2 mln. 3 tūkst. eurų – daugiau kaip dvigubai daugiau, nei nustatyta  pradinė aukciono kaina. Regis, tokia kaina pardavėją – "Swedbank lizingą" – turėtų tenkinti, tačiau niekas nedžiūgauja, nes įtariama, kad už didžiausią kainą pasiūliusio aukciono dalyvio stovi Ž.Buzas, kuris žaidžia nešvarius žaidimus ir tokių pinigų mokėti nė neketina.

Apie jo įtartinus su turgumi susijusius planus Marijampolėje kalbama senokai. Nerimo debesys virš automobilių pardavėjų galvų pradėjo kauptis vos pasitraukus žiemai. Mintis apie pavasarinį atgimimą ir į turgų netrukus pradėsiančius plūsti pirkėjus labai greitai pakeitė abejonės dėl ateities. Gamyklų g. įsikūręs Marijampolės automobilių turgus tuštėja ne dienomis, bet valandomis ir sėja nerimastingas apkalbas ir spėliones.

Nuo senų laikų Marijampolė vadinama šalies automobilių sostine, kadangi vos ne pusė septinto pagal dydį šalies miesto gyventojų verčiasi automobilių prekyba ir su ja susijusiais verslais. Šį balandį šalies automobilių agora pasitiko kaip reta ištuštėjusi – beveik 10 ha aikštėje iš buvusių gausybės pardavimo aikštelių teliko kelios.
Dėl susiklosčiusios situacijos verslininkai neslepia pasipiktinimo, tačiau teigia nieko negalintys padaryti – praktiškai visi nuomininkai buvo priversti nutraukti ilgalaikes sutartis ir pasirašyti naujas su nurodymu išsigabenti automobilius į šalia kelio Marijampolė–Kaunas esančią bendrovės "Autocentrum A5" aikštelę. "Kaprato" aikštelės vardu geriau žinomi naujieji automobilininkų namai – kur kas skurdesni: 6 ha prekyvietė pralaimi konkurencinę kovą kur kas patogiau pasiekiamoms aikštelėms miesto centre, o įvažiuojant tenka grūstis pro Lenkijos kryptimi kursuojančių vilkikų karavanus.

Kas tampo virveles?

Kokios priežastys kursto šias revoliucines nuotaikas ir kodėl pardavėjai buvo priversti parašyti naujas sutartis, kuriose aiškiai nurodyta, kad jei iki nurodyto laiko automobiliai nebus išgabenti, už kiekvieną iš jų nuomininkui teks pakloti 50 eurų baudą?

Į "Kaprato" aikštelę savo automobilius pervežę nuomininkai nenori viešinti savo vardų ir veidų, tačiau teigia, kad už to slypi kontroversiškasis Ž.Buzas. Tai spalvinga asmenybė, kurios autoriteto prisibijo dauguma šio miesto verslininkų. Niekam ne paslaptis, kad daugelį metų būtent jis tarsi virvelėmis tampo visą Marijampolės automobilių verslą ir, nepaisant visų teisėsaugos kirčių, kaip įmanydamas siekia išlaikyti įtaką.

Po laimėtų varžytinių "Kaprato" aikštelė jau dvejus metus priklauso Ž.Buzo vadovaujamai bendrovei "BCB Group". Didžiausias Marijampolės automobilių turgaus akcininkas – "Swedbank lizingas", tačiau nuo 2011 m. iš jo plotą nuomojosi su Ž.Buzo aplinka siejama bendrovė "Turto rizikos sprendimai" ir po to pernuomodavo šimtams pavienių automobilių pardavėjų.

Kišo pagalius į ratus

Ž.Buzo ir turgaus savininkų santykiai apipinti legendomis: pardavėjai kalba, kad verslininkas nuolat riejosi su bankininkais, vengė ir vėlavo mokėti mokesčius. Nenorėdami žaisti katės ir pelės žaidimo banko atstovai prieš metus netgi puoselėjo viltį aikštę už 1 mln. litų (290 tūkst. eurų) parduoti 36 proc. akcijų automobilių turgaus turinčiai Marijampolės savivaldybės įmonei Marijampolės autobusų parkui, bet šis sumanymas subliūško, kai sprendimas leisti įsigyti areštuotą turtą buvo apskųstas.

"Kai Marijampolės autobusų parkui buvo pasiūlyta pirkti turgų, mes pareiškėme savo norą. Žinau, kad Žydrūnas Buzas su kompanija pasiūlė daugiau, bet tas sandoris neįvyko. Su tokiais kaip jis mes nepajėgsime konkuruoti – tikrai nepradėsime lenktyniauti su nešvariais pinigais. Jeigu būtume įsigiję akcijas, išnuomotume turgų normaliam žmogui, kuris sąžiningai mokėtų mokesčius valstybei", – "Kauno dienai" kalbėjo Marijampolės meras Vidmantas Brazys.

Dienraščio šaltinių teigimu, pats Ž.Buzas aktyviai rūpinosi, kad turgaus akcijos neatitektų savivaldybei, net buvo užsukęs į banką. Nepavykus sandėriui, "Swedbank lizingas" atsidūrė aklavietėje – nekilnojamojo turto objektų, kuriuose veikė "Turto rizikos sprendimai", nuomos sutartis yra nutraukta, tačiau dėl teismo pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių jie nebuvo atgauti.

Bendrovei "Turto rizikos sprendimai" vadovauja Erikas Račkelis. "Mes su Žydrūnu Buzu esame geri bičiuliai", – "Kauno dienai" yra prisipažinęs E.Račkelis. Pats Ž.Buzas apie draugystę su E.Račkeliu ir komercinius interesus nesileido į kalbas – į žurnalistų skambučius neatsakė.

Po aukciono – tyla

Teismas pripažino, kad turgų galima parduoti tik aukcione. Jo metu buvo siūloma įsigyti kelis žemės sklypus, administracinį pastatą, remonto dirbtuves, sandėlį ir kiemo statinius. Pradinė turgaus kaina aukcione – 878 460 eurų (3 033 146,69 lito), pradinio įnašo dydis – 150 000 eurų (517 920 litų). Aukcionu susidomėjo septyni dalyviai, tačiau keturi iš jų savo kainos nepasiūlė. Vienas iš dalyvių pasiūlė daugiau kaip milijoną eurų, kitas – lygiai du milijonus. Nugalėtoju paskelbtas dalyvis, kuris teigė už akcijas ketinantis pakloti 2 mln. ir 3 tūkst. eurų. "Kauno dienos" šaltiniai teigė manantys, kad tokios sumos niekas mokėti neketina – ji pasiūlyta tik tam, kad turgus nepatektų į kitas rankas. Apie sandorio baigtį pardavėjo atstovai kol kas nekalba ir net neatskleidžia aukciono dalyvių vardų ar pavadinimų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o kur rysia su Vidmantu Urniku ir Gediminu Griniumi bei Kestuciu Dobrovolskiu?

vilnius

vilnius portretas
Zydrius yra vienas is svarbiausiu akcininku UAB "Lindo" skalbimo versle?! Reiketu pasidometi kaip nusipirko imone, i kuria buvo investuota 10 500 000 Lt uz niekingai maza suma is DNB bankao?

Kas yra buzas

Kas yra buzas portretas
buzas + - Bazas Buzas dar kitaip vadinamas Bazu, eteriu, propsu, nioksu ir niuchu tai greitai garuojantis skystis, skleidziantis tam tikrą savotišką aromatą kuris padeda pasiekti euforijos būseną, besitesiančią maždaug 1 - 5 minutes. Buzo galima nusipirkti vietinėje sekso reikmenų parduotuvėje ar tiesiog internete. Duok Buzo užtraukt. Buzas, Spalio 27, 2007
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių