Didelio masto sukčiavimo byla vėl nepradėta nagrinėti

  • Teksto dydis:

Šiaulių apylinkės teismui antrą kartą nepavyko pradėti nagrinėti didelės apimties sukčiavimo baudžiamosios bylos. Pašalinus techninius nuotolinės įrangos trikdžius, paaiškėjo, kad kaltinamieji dar nėra perskaitę daugiau nei 1 tūkst. puslapių apimties kaltinamojo akto.

Byloje yra 38 kaltinamieji ir 34-ios nukentėjusios moterys, pranešė teismas.

Kadangi byloje yra labai daug proceso dalyvių, todėl vyko nuotolinis teismo posėdis – per interneto ryšį bendravo Šiaulių apylinkės, Alytaus rajono apylinkės teismai ir Vilniaus pataisos namai.

38 asmenys (32 vyrai ir šešios moterys) kaltinami sukčiavimu organizuotoje grupėje, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos, neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis, neteisėtu mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimu, valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimu.

Teismo posėdis vyko keliose vietose: septyni kaltinamieji buvo Alytaus rajono apylinkės teisme, vienas – Vilniaus pataisos namuose ir trylika suimtųjų – Šiaulių apylinkės teisme.

Aštuoni kaltinamieji į teismo posėdį neatvyko: du išvyko į Jungtinę Karalystę, keturi susirgo, vienas pranešė, kad mirė mama, vienas kaltinamasis nenurodė neatvykimo priežasties. Nukentėjusiosios į teismo posėdį taip pat neatvyko. Teismui prašymus nedalyvauti posėdyje buvo pateikusios 26-ios moterys.

Tik prasidėjus teismo posėdžiui dėl garso trukdžių teko daryti kelias pertraukas. Proceso dalyviai, buvę Alytaus rajono apylinkės teisme ir Vilniaus pataisos namuose, negalėjo suprasti, ką sako teisėjas.

Tačiau ir pašalinus technines problemas, teismas nepradėjo nagrinėti baudžiamosios bylos. Kaltinamieji nurodė, kad pritrūko laiko susipažinti su kaltinamuoju aktu. Byla yra itin didelės apimties, kaltinamasis aktas yra beveik 1 tūkst. 100 puslapių.

Bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo teisėjas Mantas Liesis sakė, kad kaltinamiesiems susipažinus su kaltinamuoju aktu, prokuroras paskelbs sutrupintą kaltinamojo akto variantą. Tai turėtų trukti tris dienas. Anot teisėjo, viso kaltinamojo akto paskelbimui prireiktų tris kartus daugiau laiko.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad kaltinamieji nuo 2012 m. birželio iki tų pačių metų lapkričio mėnesio skambindavo žmonėms ir įvairiais būdais bandydavo išvilioti jų pinigus.

Kaltinamieji prisistatydavo banko, policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, prokuratūros ar ligoninės darbuotojais. Dažniausiai skambinusieji bandydavo įtikinti aukas, kad per jų sąskaitas „plaunami“ pinigai. Siekiant užkirsti kelią minėtiems nusikaltimams, būtina padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžius ir kodus.

Baudžiamąją bylą toliau ketinama nagrinėti kitų metų kovo 21-23 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių