Dėl Radviliškio savivaldybės automobilių pirkimo sutarties – į teismą

  • Teksto dydis:

Šiaulių apygardos prokuratūra kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą su ieškiniu dėl Radviliškio rajono savivaldybės administracijos organizuoto viešojo pirkimo siekiant įsigyti lengvųjų automobilių.

Kaip penktadienį pranešė prokuratūra, siekiama panaikinti savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos sprendimus šiuo klausimu ir negaliojančiomis pripažinti automobilių pirkimo – pardavimo bei lizingo sutartis.

Praėjusiais metais Šiaulių apygardos prokuratūroje skyriuje atliktas tyrimas dėl vieno Radviliškio rajono savivaldybės viešojo pirkimo norint įsigyti lengvuosius automobilius. Nustatyta, kad atliekant viešuosius pirkimus pažeistos imperatyvios Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos.

Vėliau gavus Radviliškio rajono savivaldybės administracijos patvirtinimą, kad ji inicijuoja viešųjų pirkimų sutarčių nutraukimą, Šiaulių apygardos prokuratūra nutarė nesikreipti į teismą dėl viešojo intereso gynimo. Manyta, kad savivaldybė pati išsispręs susidariusią keblią situaciją dėl pažeidimų.

Tačiau šių metų rugpjūčio pabaigoje gauta informacija, jog automobilių pirkimo – pardavimo bei lizingo sutartys nėra nutrauktos, todėl prokuratūra nusprendė kreiptis į teismą.

Kreipdamasi į teismą prokurorė remiasi Viešųjų pirkimų tarnybos išvada, kad atliekant pirkimus techninėje specifikacijoje buvo apibūdinti konkretūs automobilio modeliai su specialiais reikalavimais, dėl kurių tam tikroms įmonėms ar tam tikriems produktams būtų sudarytos palankesnės sąlygos arba jie būtų atmesti. Taip pat nurodoma, kad savivaldybė turėjo užtikrinti, jog būtų laikomasi skaidrumo principo ir racionaliai panaudojamos tam skirtos lėšos. 

Pasak prokuratūros, savivaldybė šiuos supaprastintus pirkimus turėjo atlikti pagal patvirtintas taisykles, o sudarant pirkimo sutartį, joje negalėjo būti keičiamos pirkimo dokumentuose bei pasiūlyme nustatytos pirkimo sąlygos.

Ieškinio suma, pateikta teismui ir atitinkanti automobilių įsigijimo kainą, yra šiek tiek didesnė nei 83 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių