Dėl įsilaužimo į BNS sistemą – ikiteisminis tyrimas

  • Teksto dydis:

Lietuvos kriminalinė policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl įsilaužimo į naujienų agentūros BNS sistemą ir melagingos žinios paskelbimo.

Apie pradėtą tyrimą dėl galimo neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos informavo Lietuvos kriminalinės policijos biuras, išnagrinėjęs BNS prašymą.

Melaginga žinia pavadinimu „Sirijos aidas Latvijoje: JAV kariai apsinuodijo ipritu“ BNS sistemoje paskelbta balandžio 12-ąją lietuvių ir rusų kalbomis.

BNS vidaus tyrimo metu nustatyta, kad buvo neteisėtai pasinaudota www.bns.lt turinio valdymo sistemų administratoriaus paskyra, prisijungimai vykdyti naudojantis anonimiškumą užtikrinančios „Tor“ sistemos serveriais.

Išgalvota žinia pirmiausia buvo sukurta rusų kalba, o po to netaisyklingai išversta į lietuvių kalbą.

Išgalvotoje žinioje buvo teigiama, esą amerikiečių kariai Latvijoje apsinuodijo ipritu. Teksto pabaigoje rašoma, kad Baltijos jūros dugne esantis ipritas yra ekologinė bomba ir „tik Kremlius žino, kada ji sprogs“.

„Šį incidentą vertiname rimtai, imamės visų priemonių išsiaiškinti aplinkybes. Palyginus tekstus matyti, kad išgalvota žinia pirmiausia buvo sukurta rusų kalba, o po to netaisyklingai išversta į lietuvių kalbą“, – sako BNS direktoriaus pavaduotojas turiniui Vaidotas Beniušis.

Sausio mėnesį kibernetinės atakos taikiniu tapo BNS duomenų centras Estijoje.

Pastaraisiais metais kibernetines atakas teigia patyrę naujienų portalai delfi.lt, 15min.lt, lzinios.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių