Buvusiai FNTT tyrėjai nepavyko prisiteisti beveik 29 tūkst. eurų

Kaltinimų piktnaudžiavimu ir kitais nusikaltimais sulaukusiai, tačiau visiškai išteisintai buvusiai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjai Linai Andriuškevičienei nepavyko prisiteisti žalos iš valstybės.

Pareiškėja prašė beveik 29 tūkst. eurų žalos atlyginimo dėl neteisėto procesinių prievartos priemonių taikymo, neteisėto sulaikymo bei neteisėtai pradėto ikiteisminio tyrimo. Prašyta priteisti negautas pajamas 2010 – 2013 metais, kol vyko baudžiamasis persekiojimas. Tačiau teismai nepriteisė nė vieno cento.

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė L.Andriuškevičienės skundą, kuriuo ji prašė panaikinti jos ieškinio netenkinusį Vilniaus apygardos teismo sprendimą.

Atsakovu šioje byloje buvo valstybė, atstovaujama Generalinės prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Teisingumo ministerijos, trečiasis asmuo – FNTT.

Visų instancijų teismai konstatavo, kad buvo pakankamas pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą ieškovės atžvilgiu.

Apeliacinis teismas savo nutartyje pažymėjo, kad ieškovė buvo FNTT tyrėja, kuriai, kaip valstybės pareigūnei, keliami ypač aukšti standartai ir reikalavimai vykdant savo funkcijas, taip pat ir atliekant ikiteisminius tyrimus.

„Neabejotinai turėjo suprasti, kad jai daromas spaudimas, tačiau iš aukščiau nurodytų protokolų turinio matomas minėtų pokalbių intensyvumas, jų turinys, rodo tai, kad ji pati leido jos atliekamame baudžiamajame procese dalyviams elgtis tokiu būdu, kuris suteikė pagrindą ją pačią įtarti padarius minėtas nusikalstamas veikas“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Tuometinė FNTT tyrėja buvo sulaikyta 2010 metų rugsėjį, ji netrukus buvo nušalinta nuo pareigų. Ji kaltinta, kad be asmens sutikimo panaudojo informaciją apie kito žmogaus privatų gyvenimą, kurią sužinojo dėl savo tarnybos. Prokurorų kaltinimuose teigta, kad norėdama palaikyti draugiškus santykius su buvusiu bendradarbiu, kuris kaip advokatas atstovavo jos tėvams civilinėse bylose, pataisė advokato pateiktą bendrovės pareiškimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

Kaltinamajame akte taip pat teigta, kad L.Andriuškevičienė telefoninių pokalbių ir susitikimų metu dviem asmenims esą perduodavo informaciją apie ikiteisminio tyrimo metu atliktus veiksmus – apie nuosavybės apribojimą, planuojamą sulaikymą, įtariamųjų apklausos duomenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių