Buvęs Marijampolės policijos vadovas – išteisintas

Lazdijų rajono apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbtu nuosprendžiu visiškai išteisino piktnaudžiavimu tarnyba, svetimo turto pagrobimu bei gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimu kaltintą buvusį Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotoją Edvardą Bukotą.

Kartu su juo teisti dar keturi asmenys, tarp jų - Marijampolės miškų urėdijos Kalvarijos girininkijos girininko pavaduotojas 39 metų Petras Vincevičius. Visi jie taip pat išteisinti.

„Ir Bukota, ir visi kiti asmenys, kurie buvo kaltinami šioje baudžiamojoje byloje, nusikalstaų veikų padarymu, yra išteisinti. Nėra leistinų įrodymų, kurie patvirtintų, kad kaltinamieji padarė jiems inkriminuotas nusikalstamas veikas“, -  BNS sakė teismo atstovė spaudai Laimutė Radvilavičienė

Be to, E.Bukota ir kiti asmenys buvo kaltinti ir baudžiamojo nusižengimo padarymu - gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimu.

„Ta redakcija, kuri buvo, jinai yra panaikinta. Pagal Baudžiamojo kodekso 270 straipsnio 3 dalį jie išteisinti dėl to, kad nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, - teigė L.Radvilavičienė.

Šis nuosprendis nėra galutinis - per 20 dienų gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Klaipėdos prokuratūra E.Bukotą ir kitus asmenis kaltino tuo, kad jie, veikdami kaip bendrininkų grupė, 2009 metų kovo 5-11 dienomis, neturėdami tam leidimo, iškirto dalį Kalvarijos girininkijos Pasienio miško, iš jo paruošė per 20 kubinių metrų medienos, kurią pasisavino. Dėl to Kalvarijos girininkijai padaryta 3 tūkst. litų žala.

Televizijos kanalai transliavo slapta operatyvinių tarnybų darytus įrašus, kuriuose girdėti, kaip tariamasi vykti į mišką malkų.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas Generalinėje prokuratūroje pagal Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų pareiškimą. Siekiant objektyvesnio ir nešališkesnio tyrimo ir procesinio sprendimo priėmimo, jį pavesta atlikti Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriui. Prieš tai tyrimą dėl tų pačių įvykių atlikę Marijampolės pareigūnai bei bylą peržiūrėję Kauno prokurorai minėtų pažeidimų neaptiko.

2010 metų kovo pabaigoje septyni Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) vadovų veiksmų. Pareigūnai skundėsi, kad yra verčiami nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos ir vagysčių.

Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai tuometiniam laikinajam generaliniam prokurorui Raimondui Petrauskui apskundė E.Bukotą, kurio veiksmuose įžvelgė vagystės, piktnaudžiavimo ir trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai požymių, ir Kęstutį Kalinauską, kurį kaltino tarnybos pareigų neatlikimu.

Taip pat skųstasi dėl Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio ir Policijos departamento Generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko veiklos ir galimų ryšių su kontrabandą organizuojančiais asmenimis. R.Petrauskas priėmė nutarimą atmesti Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas laikinojo prokuratūros vadovo nutarimą panaikino. T

Teismo nuomone, neištyrus pareiškimo, negalima iš anksto daryti išvados, kad aukšti pareigūnai nepagrįstai kaltinami vertę nutraukti ikiteisminį dėl kontrabandos ir vagysčių. Praėjusių metų liepą Policijos departamente vyko Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo E.Bukotos neeilinė atestacija. Komisija konstatavo, kad E. Bukota  netinka eiti pareigų.

Vienas iš septynių Kalvarijos kriminalistų, prabilusių apie korupciją teisėsaugoje, Dainius Gaižauskas šiemet ėmė vadovauti Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto poskyriui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sraigė

Sraigė portretas
IŠTEISINO, o kaipgi?

jo

jo portretas
Tai kad kitaip ir buti negalejo-pinigas tyli-pinigas kalba ! Tai dar vienas yrodymas kokia korumpuota musu teisesauga ir teismai. GEDA VISAI TEISESAUGAI

KAUNAS

KAUNAS portretas
nieko naujo PINIGAS SAVO PADARO
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių