Buvęs automobilių įmonės darbuotojas įkliuvo dėl nelegalios prekybos

  • Teksto dydis:

Raseinių rajono gyventojas bus teisiamas už nelegalią prekybą iš užsienio atvežtais automobiliais.

Šiaulių apskrities policijos (ŠAP) pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto vertimosi ūkine ir komercine veikla, dokumentų klastojimo, sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas pateikimo. Baudžiamoji byla perduota nagrinėti teismui.

Pareigūnai, atlikę ikiteisminį tyrimą, nustatė, kad vienoje transporto priemonių pirkimo-pardavimo bendrovėje keletą metų dirbęs ir patirties įgijęs 55-erių metų raseiniškis praėjusiais metais nutarė analogišką verslą pradėti savarankiškai.

Vyras nusprendė, kad verslo liudijimas tokiai veiklai vykdyti jam – nebūtinas. Dažniausiai Kauno automobilių turguje nusipirkęs iš Italijos, Vokietijos, Belgijos ar kitos šalies atgabentus automobilius raseiniškis juos išvalydavo, pataisydavo ir parduodavo. Siekdamas išvengti mokesčių, jis nesudarė pirkimo-pardavimo sutarčių. Sumokėjęs grynaisiais pinigais, jis gaudavo transporto priemonę ir jos dokumentus – užsienietišką techninį pasą ir tokią pat užsienietišką pirkimo-pardavimo sutartį. Joje būdavo įrašyti tik užsienio šalies pardavėjo duomenys.

Policija pranešė, kad suremontavęs transporto priemonę ir suradęs jai pirkėją, vyras į užsienietišką pirkimo-pardavimo sutartį įrašydavo pirkėjo duomenis ir tokiu būdu sutartį suklastodavo. Lietuviai, pirkę automobilį iš jo, neva, pirko jį užsienio valstybėje tiesiogiai iš užsienio piliečių. Taip pardavėjas likdavo nuošalėje, nefigūruodavo sandoryje ir tai sudarė galimybę slėpti gautas pajamas, nemokėti mokesčių.

Po pusmečio tokio nelegalaus verslo vyras savo veiklą įteisino, išsiimdamas verslo liudijimą. Tačiau mokėti mokesčių noro nebuvo ir jis, norėdamas juos sumažinti, deklaravo ne visus savo sandorius.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2015 metais pardavėjas apgaule išvengė 3 tūkst. 420 eurų turtinės prievolės mokesčių į valstybės bei valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetus (VSDFB). Vyrui už tai gresia daug didesnė bauda, nei jis sutaupė slėpdamas pajamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių