Buvę Seimo nariai ir atlikėjas J. Liesis perduoti teismui dėl melagingų parodymų

Du buvę Seimo nariai – Saulius Bucevičius ir Valdas Skarbalius – taip pat žinomas atlikėjas Juozas Liesis bus teisiami dėl galimo melagingo liudijimo Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Generalinė prokuratūra nagrinėti teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl melagingų parodymų pareikšti 9 asmenims, tarp jų dviem buvusiems „darbiečiams“, buvusiam Darbo partijos Informacijos centro vadovui Sergejui Dobriakovui, buvusiai Seimo narės Loretos Graužinienės padėjėjai, buvusiai Darbo partijos būstinės vadovei Giedrei Vitei.

S. Bucevičius kaltinamas, kad melagingai liudijo, jog partijos skyriai gyvavo tik iš nario mokesčio, kurį jie surinkdavo ir daugiau nieko, bei daugiau jokių išmokų partijos skyrius ir jis pats asmeniškai nėra negavęs. Byloje esančiame 2006 metų kasos išlaidų orderyje nurodoma, kad S. Bucevičiui buvo išmokėta 760 litų, iš kurių 500 litų buvo skirti perduoti Kelmės skyriui turui finansuoti, o 260 litų buvo skirti Akmenės skyriui.

Vienintelis J. Liesis pripažino kaltę, tačiau nesutiko su baudžiamuoju įsakymu, jis norėjo būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

V. Skarbalius kaltinamas melagingai liudijęs, kad jam nežinoma, kaip buvo finansuojama skyrių veikla, jo transporto išlaidos nebuvo kompensuojamos. Darbo partijos byloje yra 2006 metų kasos išlaidų orderiai, juose nurodyta, kad V. Skarbaliui buvo išmokėta 2563 litai kurui ir kanceliarinėms prekėms, išmokėta 500 litų kurui už turą Kaišiadoryse.

„Vienintelis Juozas Liesis pripažino kaltę, tačiau nesutiko su baudžiamuoju įsakymu, jis norėjo būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Visi kiti kaltės nepripažino ir nesutiko baigti bylą baudžiamuoju įsakymu“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

Prokuroro manymu, J. Liesis melagingus parodymus davė ikiteisminio tyrimo metu ir juos pakartojo teisme. Pasak S. Versecko, kaltę jis pripažino ne iš karto, o tik baigiantis tyrimui, todėl jo negalima atleisti nuo atsakomybės pagal laidavimą. J. Liesis dėl šio sprendimo rašė skundą aukštesniajam prokurorui, tačiau jis S. Versecko sprendimo nepakeitė.

Prokuroras yra sakęs, kad „darbiečių“ turo per Lietuvą metu koncertavusiems dainininkams ir muzikantams, buvo atlyginama lėšomis iš neoficialios Darbo partijos kasos, kurios nebuvo apskaitomos.

Baudžiamojoje byloje esantys išlaidų orderiai rodo, kad „B'Avarijai“ už vieną koncertą mokėta 2,5 tūkst. litų. Po tokią sumą esą išmokėta už koncertus Kazlų Rūdoje, Vilkaviškyje, Pakruojyje ir kitur.

J. Liesis teisme yra sakęs, kad už kai kuriuos koncertus yra gavęs tik daugiau nei 100 litų.

Prokuratūra bylą dėl galbūt melagingų liudijimų buvo perdavusi nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui. Tačiau jis šią savaitę nusprendė, kad bylą turi nagrinėti Vilniaus apygardos teismas.

Apylinkės teismo nutartyje nurodoma, kad apygardos teismui teismingos baudžiamosios bylos, kuriose  kaltinamieji nusikalstamos veikos padarymo metu buvo prezidentu, Seimo ar Vyriausybės nariais, Konstitucinio Teismo teisėjais, teisėjais ar prokurorais. Du kaltinamieji – S. Bucevičius ir V. Skarbalius nusikalstamos veikos padarymo metu buvo Seimo nariais, todėl ši baudžiamoji byla negali būti nagrinėjama apylinkės teisme.

2013 metų liepą Darbo partijos byloje nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas prokuratūrai pasiūlė įvertinti galbūt melagingus kai kurių liudytojų parodymus. Tarp šių liudytojų buvo paminėti tuometiniai Seimo nariai, žinomi atlikėjai Ž. Žvagulis ir J. Liesis. Iš viso teismas paminėjo 17 asmenų, kurie byloje galėjo duoti melagingus parodymus.

Pasak S. Versecko, apie 10 asmenų buvo nubausti teismo baudžiamaisiais įsakymais nerengiant posėdžių. Kai kuriems asmenims bylos nutrauktos dėl senaties.

Atlikėjo Žilvino Žvagulio byla dėl galimo melagingų parodymų davimo jau nagrinėjama Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Darbo partijos byloje liudijęs pramogų verslo atstovas Ž. Žvagulis aiškino, kad visus jo reikalus ir sutartis dėl koncertų tvarkė administratorė Vitalija Butkevičiūtė. Tačiau dainininkas tvirtino prisimenąs, kad dėl senos pažinties su „darbiečių“ lyderiu Viktoru Uspaskichu jis pažadėjęs per jų rinkimų kampaniją dainuoti nemokamai, partija teturėjo sumokėti transporto išlaidas.

Jis negalėjo paaiškinti, kokiu būdu partijos būstinėje rastuose išlaidų orderiuose nurodyta, kad Ž. Žvaguliui  už vieną koncertą mokėti 5 tūkst. litų. Bylos duomenimis, 2005 metų pavasarį už koncertą Telšiuose jam sumokėti 5 tūkst. litų, kitame orderyje nurodyta, kad už keturis koncertus – 20 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur vos

Kur vos portretas
netiria didžiausių aferu o gaudo artistėlius!.Na kad ir kas buvo tai ar nuo to mums lietuviams parėjo nuostolis?Jie uždirbo pinigus gal i ofšorus padėjo?Taigi čia pat išleido.Pravalgė pragėrė._____Ot pystawota valdžia

Hm

Hm portretas
Užteko Uspaskichui pasiskelbti kad žada grįžti vadovauti partijai, ir še kad norit, dar viena byla.

NA NA

NA NA  portretas
kadangi vyrukai koncertavo ne landasberginių gaujai ,tai bus truputi patampyti ,_______,be reikalo viktorėli savo planus viešinai ,landsberginiai jau pasitinka tave su puokštėmis intrigų ,,,,sėkmės ,kovoti už savo kėdę,,,,
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių