Bausmių sulaukė nelegalų iš Vietnamo gabentojai

  • Teksto dydis:

Už nelegalų žmonių iš Vietnamo gabenimą per Lietuvą teismas nuteisė tris vyrus, tarp jų – Kirgizijos pilietį.

Azatas Muratbekovas praėjusią savaitę paskelbtu Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu nuteistas kalėti pustrečių metų. Užsienietis laikomas už grotų beveik metus – nuo pernai gruodžio 30 dienos, kuomet buvo sulaikytas pareigūnų. Laukdamas nuosprendžio vyras atliko nemažą dalį bausmės. Iki nuosprendžio nelaisvėje praleistas laikas įskaitytas į bausmės laiką.

Tuo metu du Lietuvos gyventojai atsipirko lygtinėmis bausmėmis. Artiomui G. skirti dveji metai laisvės atėmimo, bausmės vykdymas atidėtas tam pačiam laikui.

Tadas D. nuteistas pusantrų metų, bausmės vykdymą atidedant vieneriems metams. Abu vyrai turės sumokėti po 376 eurus į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Per bausmės atidėjimo laikotarpį teismas įpareigojo juos dirbti ar be pažeidimų registruotis darbo biržoje.

„Atvažiavo „krovinys“

Bylos duomenimis, neteisėtai per Lietuvos valstybės sieną perėjusių vietnamiečių gabenimą Lietuvos teritorijoje organizavo A. Muratbekovas, o užsieniečius gabeno Artiomas G. ir Tadas D.

„Atvažiavo „krovinys“ ir stovi iš Baltarusijos pusės“, – taip buvo apibūdinti šeši atvykę vietnamiečiai.

Užsieniečiai buvo gabenami už piniginį atlygį – už 4,5 tūkst. JAV dolerių už vieną asmenį. Nusikaltimai vykdyti pernai gruodžio pabaigoje.

Buvo sutarta, kad Artiomas G. už piniginį atlygį – 1 tūkst. JAV dolerių – suras pagalbininkus ir nuo valstybės sienos ruožo, kuris pažymėtas žemėlapyje, paims šešis valstybės sieną neteisėtai perėjusius vietnamiečius ir gabens pastaruosius per Lietuvą. Vietnamiečiai iš pradžių turėjo būti nugabenti iki nenustatyto garažo. Vėliau jie turėjo būti gabenami iki Varšuvos.

Vietnamiečiai buvo vežami dviem automobiliais BMV į Vilniaus pusę. A. Muratbekovas važiavo kitu automobiliu ir stebėjo aplinką. Automobilius sustabdė policijos pareigūnai.

Sumokėti tūkstantines sumas

Ikiteisminio tyrimo metu apklausti vietnamiečiai pasakojo, kad pernai gruodžio mėnesį lėktuvu išskrido iš Vietnamo į Maskvą, iš Maskvos norėjo skristi į Vokietiją. Viena moteris pasakojo, kad po vestuvių jai nepažįstamas vyriškis, vietnamietis, pasiūlė vykti į Vokietiją padirbėti kirpėja. Sutuoktiniai sutiko.

Vyras pasakė, kad už tai organizatoriams už kelionę reikės sumokėti 14-15 tūkst. JAV dolerių. Pinigus reikės sumokėti, kai bus Vokietijoje. Sutuoktiniai nuskrido į Maskvą. Maskvos oro uoste pasitiko jau kiti vietnamiečiai, kurie automobiliu nuvežė iki kažkokio sandėlio, davė drabužių ir maisto. Sandėlyje vietnamiečiai prabuvo tris dienas.

Vietnamiečiai pasakojo, kad po to atvažiavę kiti žmonės rankos mostu parodė lipti į automobilį. Jie važiavo dvi paras kol galiausiai atvažiavo iki miško. Kokia tai vieta, koks miestas ar kaimas, užsieniečiai nežinojo. Porą valandų jiems teko laukti. Belaukiant, nepažįstami asmenys atvežė dar keturis vietnamiečius. Tada europietis visus vedė mišku apie 8 val. Visą laiką jie ėjo mišku, jokių valstybės sieną žyminčių ženklų nematė, kurioje vietoje perėjo valstybės sieną, vietnamiečiai pasakyti taip pat negalėjo. Einant mišku, apie 12 val. nakties, kai jau matėsi proskyna, link jos atėjo du asmenys.

Juos vedęs vedlys su jais nežinoma kalba pasikalbėjo ir grižo atgal į tą pusę, iš kurios atėjo, o tie du asmenys juos vedė iki asfaltuoto kelio, kur stovėjo du automobiliai. Užsieniečiai buvo įlaipinti į minėtus automobilius ir važiavo nežinoma jiems kryptimi. Tuo metu juos ir sulaikė pareigūnai. 

Teisme liudytojais buvo apklausti Valstybės sienos apsaugos pareigūnai, kadangi jie užfiksavo kaip grupė asmenų iš Baltarusijos perėjo į Lietuvos pusę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių