Bankrutavusio milijonieriaus spektaklis

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Asmens bankrotas – širma, kuria prisidengus galima ne tik atsikratyti kreditorių, bet ir toliau per statytinius sukti verslą? Kyla įtarimų, kad būtent tuo naudojasi skandalingasis Marijampolės verslininkas Žydrūnas Buzas.

Asmens bankrotas – širma, kuria prisidengus galima ne tik atsikratyti kreditorių, bet ir toliau per statytinius sukti verslą? Kyla įtarimų, kad būtent tuo naudojasi skandalingasis Marijampolės verslininkas Žydrūnas Buzas.

Kritikos strėlės

Marijampolietis Ž.Buzas – prieštaringai vertinama asmenybė. Visoje Lietuvoje jis išgarsėjo, kai prieš keletą metų buvo pagrobtas ir laikomas sodo namelyje Kauno rajone.

Aukos įvaizdį greitai nustelbė verslininko aferos. Paiškėjo, kad kreditoriams Ž.Buzas negrąžino dviejų milijonų litų – už tai jam teko paragauti kalinio duonos. Neseniai jis vėl priminė apie save – marijampolietis teisiamas už tyčinį bankrotą. Negana to, Ž.Buzas pasiekė, kad jis pats būtų pripažintas bankrutavusiu.

Tiesa, Ž.Buzo asmens bankrotas jau kelia įtarimų. Atrodo, kad jis nenuleido rankų ir toliau siekia išlikti versle prisidengdamas kitų vardu.

"Kauno dienos" šaltinių teigimu, nepaisant to, kad Ž.Buzas dabar teisiamas už tyčinį bankrotą, jis aktyviai domisi "Marijampolės automobilių turgaus" privatizavimu.

Marijampolės meras Vidmantas Brazys pripažino, kad yra pagrįstų įtarimų, jog skandalingasis verslininkas per bendrovę "Turto rizikos sprendimai" norėtų įsigyti "Marijampolės automobilių turgaus" akcijas.

"Kai "Marijampolės autobusų parkui" buvo pasiūlyta pirkti turgų, mes pareiškėme savo norą. Žinau, kad Ž.Buzas su kompanija pasiūlė daugiau, bet tas sandoris neįvyko. Naujų planų įsigyti šias akcijas neturime, nes su tokiais kaip Ž.Buzas mes nepajėgsime konkuruoti", – situaciją vertino Marijampolės meras.

Nešvarūs pinigai

Dalis Marijampolės automobilių turgaus priklauso miesto savivaldybei priklausančiam "Marijampolės autobusų parkui". "Bet mes tikrai nepradėsime lenktyniauti su nešvariais pinigais. Jeigu būtume įsigiję akcijas, išnuomotume turgų normaliam žmogui, kuris sąžiningai mokėtų mokesčius valstybei", – turėtus planus atskleidė meras.

V.Brazys kritiškai vertino skandalingojo marijampoliečio užmojus. "Ten nėra švarūs dalykai. Tas žmogus vienur pradėjęs statyti, kitur pradėjęs ir niekur nepabaigęs. Prisipirko žemių. Visos žemės užstatytos, pinigai paimti. Kas su juo norės reikalų turėti?" – pastebėjo meras.

V.Brazys neslėpė apmaudo dėl tokių veikėjų įtakos Marijampolėje. Juolab kad oficialiai prie Ž.Buzo vargiai ar gali prisikabinti, net ir žinodamas, kad jis neturi iš ko mėgautis prabanga.

"Bankrutavęs, o važiuoja medžioti į Rusijos gilumą. Čia nieko nepadarysi, tik vargšai gali ten važiuoti", – ironizavo meras.

Rizikingi sprendimai

"Marijampolės automobilių turgus" atsidūręs dviprasmiškoje situacijoje. Komercinę veiklą jame vykdo bendrovė "Turto rizikos sprendimai", kuri teritoriją buvo išsinuomojusi iš "Swedbank lizingo".

"Šiuo metu nekilnojamo turto objektų, kuriuose veikė "Marijampolės automobilių turgus", nuomos sutartis yra nutraukta, tačiau dėl teismo pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių jie nėra atgauti", – paaiškino "Swedbank" atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Bendrovei "Turto rizikos sprendimai" vadovauja Erikas Račkelis. Kyla klausimas: o kur čia Ž.Buzas? "Kauno dienos" šaltinių teigimu, Ž.Buzas aktyviai rūpinosi, kad šiai bendrovei atitektų turgaus akcijos, net buvo užsukęs į banką.

"Mes su Ž.Buzu esame geri bičiuliai", – "Kauno dienai" tepasakė E.Račkelis. Pats Ž.Buzas apie draugystę su E.Račkeliu ir komercinius interesus nesileido į kalbas.

Ž.Buzas bandė neigti turintis kokių nors interesų dėl "Marijampolės automobilių turgaus", o apie "Turto rizikos sprendimų" veiklą siuntė klausti bendrovės vadovo.

Prastai vadovavo

"Kauno diena" yra rašiusi apie Ž.Buzo skandalingą veiklą kitoje bendrovėje – "Marijampolės gelžbetonis".

Marijampolės rajono apylinkės teisme liko išklausyti vos kelis liudytojus nagrinėjant šią  garsią tyčinio bankroto bylą. "Jau nemažai liudytojų apklausta – darbuotojų ir jų giminių, "Ūkio banko" darbuotojų. Renkami dokumentai iš "Ūkio banko", tiesa, banko bankrotas šiek tiek apsunkino šį darbą", – pasakojo valstybinį kaltinimą palaikantis Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroras Saulius Striauša.

Teismo arena greitai bus užleista šešiems, kaip įtariama, prie "Marijampolės gelžbetonio" nuskurdinimo prisidėjusiems asmenims: bendrovės valdybos pirmininkui Ž.Buzui, valdybos nariams – Romui Kukiui, Arvydui Pleskui, Mindaugui Vilkui, Antanui Gediminui Adomaičiui ir direktoriui Ramūnui Žemaičiui.

2009 m. teismas leido pradėti "Marijampolės gelžbetonio" bankroto procedūrą. FNTT Kauno apygardos pareigūnai pradėjo kitą tyrimą – dėl tyčinio bankroto.

Pareigūnų surinkta medžiaga rodo, kad 2007–2009 m. "Marijampolės gelžbetonio" vadovai vykdė bendrovei nenaudingus sandorius, dėl kurių betono gaminius, skirtus statyboms, gaminusi didžiulė įmonė patyrė fiasko. Bankroto įteisinimo dieną įmonės skola kreditoriams viršijo 5,5 mln.litų. Kaltinamajame akte nurodyti aštuoni ekonomiškai nenaudingi ir nuostolingi sandoriai.

Oficialus beturtis

Ne mažiau įspūdingas byloje ir civilinis ieškinys – 800 tūkst. litų. Bankrutuojančios įmonės administratorius prašo priteisti šią sumą solidariai visiems teisiamiesiems. Čia iškyla dilema – kaip išieškoti civilinį ieškinį iš to, kuris nieko neturi. Pagrindinis šios bylos veikėjas Ž.Buzas yra visiškas beturtis.

Praėjusių metų vasarą į Marijampolės teismą kreipėsi bendrovės "BCB Group" generalinis direktorius Ž.Buzas, prašydamas jam iškelti fizinio asmens bankroto bylą. Verslininkas skolingas Ūkio bankui, Valstybinei mokesčių inspekcijai ir 466 fiziniams asmenims. Pasinaudojęs pernai įsigaliojusiu įstatymu marijampolietis siekia atsikratyti apie 3 mln. litų skolos.

"Ten viską kontroliuoja administratorius. Pagal įstatymus, kiek žinau, per penkerius metus reikia atsiskaityti", – nukirto Ž.Buzas.

Investiciniais projektais ir juridinėmis konsultacijomis besiverčiančiai bendrovei vadovaujantis Ž.Buzas pagal teismui pateiktus dokumentus kaip generalinis direktorius tegauna tūkstantį litų algos, neturi nekilnojamojo turto, akcijų, transporto priemonių. Per pastaruosius trejus metus šio verslininko vardu neregistruota jokio turto.
"Nu ir ką?" – paklaustas, kaip ketina atsiskaityti su kreditoriais turėdamas nedideles pajamas, nukirto Ž.Buzas.

Negana to, keturiasdešimtmetis keturių vaikų tėvas Ž.Buzas išsituokė su žmona ir dabar priverstas mokėti beveik 500 litų vaikams išlaikyti.

Jei teismas priimtų sprendimą atlyginti civilinį ieškinį, tada fizinio bankroto atvejis Ž.Buzui taptų skydu. "Jeigu žmogus sako, kad nieko neturi ir tai pagrindžia, kaip tada atlyginti?" – retoriškai klausė prokuroras.

Liudijimai teisme

Tokia yra oficialioji Ž.Buzo šiandienos gyvenimo pusė. Ar iš tiesų tūkstantį litų per mėnesį gaunantis ir pusę šių pajamų vaikams atiduodantis tėvas atsidūrė ties skurdo riba? Pažintimis su politikais, nusikalstamo pasaulio atstovais garsėjęs, nevengęs prabangių vakarėlių, kalbama, net samdęs apsaugą, skandalingasis verslininkas priverstas gyventi, kaip sakoma, "nuo–iki"?

Sunkiai įtikima. Bankrutavusiam verslininkui už, kaip įtariama, sąmoningai blogą vadovavimą bendrovei "Marijampolės gelžbetonis" gresia iki trejų metų nelaisvės, tačiau, kaip jau rašyta, jis nesnaudžia.

Ir anksčiau Ž.Buzo pavardė praslysdavo tai vienoje, tai kitoje privatizavimo istorijoje visoje Lietuvoje. Ž.Buzo pravardė nuskambėjo žinomo advokato ir Vilniaus tarybos nario Sergejaus Novikovo byloje.

Byloje dėl advokato nužudymo iš savanaudiškų paskatų organizavimu kaltinamas Vilniaus laidojimo rūmų direktorius ir Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos vadovas Valerijus Gasperovičius, o nužudymo įvykdymu – buvęs boksininkas Jonas Dambrauskas.

Kaip paaiškėjo iš bylos duomenų, Vilniaus laidojimo namų akcijomis domėjosi ir Ž.Buzas. Su juo V.Gasperovičius sakė susitikęs porą kartų, bet susidaręs įspūdį, kad šis ne pats domisi akcijomis, o kažkas stovi už jo.

Plati geografija

Viešame aukcione dėl "Marijampolės butų ūkio" 34 proc. akcijų paketo varžėsi ta pati "BCB Group", kurios generaliniu direktoriumi dabar prisistato Ž.Buzas. Prieš ketverius metus bendrovėje direktoriumi buvo teisiamųjų suole kartu su Ž.Buzu dėl tyčinio "Marijampolės" gelžbetonio" bankroto sėdintis A.G.Adomaitis.

Ž.Buzo pavardė minėta ir Alytuje privatizuojant sklypą. Trakuose sklypų pirkimo istorija taip pat neapsiėjo be Ž.Buzo. Ir dažniausiai visus reikalus tvarkė ne pats Ž.Buzas, kurio kišenėse oficialiai vėjai švilpia, o, kaip įtariama, jo statytiniai.

Ž.Buzą išgarsinusios istorijos

Verslininkas Ž.Buzas ne tik Marijampolėje, bet ir visoje Lietuvoje išgarsėjo maždaug prieš penkiolika metų, kai, kilus nelegalių bankų bangai, rinko indėlius iš gyventojų, o vėliau už šią veiklą buvo nuteistas kalėti. Po poros nelaisvėje praleistų metų, jis taip ir liko skolingas indėlininkams apie 2 mln. litų, neatsirado ir turto, kurį pardavus žmonėms būtų sugrąžinti indėliai.

Dar labiau Ž.Buzas išgarsėjo, kai buvo pagrobtas ir tris savaites laikytas viename namelyje sodų bendrijoje Kauno rajone. Keli ginkluoti ir kaukėti pagrobėjai 2008 m. įsiveržė į Puskelnių sodų bendrijoje esantį namą, kur vyko Ž.Buzo artimų žmonių puota. Verslininkas pusnuogis buvo ištrauktas iš pirties ir išvežtas.

Prieštaringai vertinamas verslininkas sietas su nusikalstamo pasaulio atstovais. Anuomet už Ž.Buzą reikalaujama išpirka buvo šokiruojanti – 3,2 mln. eurų (daugiau kaip 11 mln. litų).

Ž.Buzo artimieji slėpė, kad už jį buvo reikalaujama išpirkos. Galiausiai pagrobtasis pergudravo jį saugojusį vyrą. Pasinaudojo momentu, kai tas užsnūdo, ir pabėgo. Per tris savaites iki tol buvęs apkūnus Ž.Buzas gerokai sulyso.

Vėliau buvo sulaikyti ir nuteisti Ž.Buzą pagrobę ir išpirkos reikalavę kauniečiai. Ilgą laiką Ž.Buzas vengė viešumos, jam buvo skirta valstybės apsauga. Vis dėlto šios negandos netrukdė Ž.Buzui plėtoti savo verslo idėjų, kurios ne visos buvo krištolinio skaidrumo ir atsidūrė teisėsaugos akiratyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TO O Brazys

TO O Brazys portretas
O TU PAZIUREK, KAIP KAUNE PO LENSBERG TS/KP VAGIU SUTVES VALDYMO ATRODO LAISVES ALEJA IR PALYGINK MARIJAMPOLES CENTRA IR PAMATYSI KUR ISVOGTI PINIGAI,NESKLEIK NESAMONIU.

Alex1981

Alex1981 portretas
Ji marijampolej visi "megsta" :D

Alex1981

Alex1981 portretas
brudu brudas
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių