Bandymų paštu parsisiųsti narkotikų šiemet padaugėjo trigubai

  • Teksto dydis:

Muitinės departamentas (MD) praneša, kad per devynis šių metų mėnesius itin padaugėjo atvejų, kai į Lietuvą paštu mėginama parsisiųsti narkotinių medžiagų.

Pernai tuo pat metu buvo užfiksuotas 61 kvaišalų siuntimo paštu atvejis, o šiemet narkotikų aptikta jau 199 kartus.

Daugiausia narkotikų paštu siunčiasi didžiųjų miestų gyventojai. Mėginama siųstis kokainą, amfetaminą, heroiną, LSD. Dažniausiai tarp muitinės pareigūnų sulaikytų narkotinių medžiagų pasitaiko vadinamasis „ecstasy“ ir kanapės, taip pat sintetiniai kanabinoidai.

Nedidelės, kartais vos keletą gramų sveriančios, kvaišalų kontrabandos siuntos daugeliu atvejų atkeliauja iš Nyderlandų, Ispanijos ir Didžiosios Britanijos. Atlikdami ikiteisminius tyrimus muitininkai pastebi, kad narkotikus dažniausiai siunčiasi jauni žmonės, juos užsakydami internetinėse parduotuvėse, kuriose tikinama, kad parduodamos prekės yra legalios.

Muitininkai įspėja ir ragina nebūti patikliais pirkėjais, nes Lietuvoje tokiems internete siūlomų kvaišalų pirkėjams narkotikų pirkimas yra kvalifikuojamas kaip sunkus nusikaltimas, už kurį gresia baudžiamoji atsakomybė ir reali laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 10 metų.

Per devynis šių metų mėnesius Lietuvos muitinės (LM) pareigūnai dėl muitų teisės aktų pažeidimų sulaikė prekių už daugiau kaip 22,5 mln. eurų. Didžiausią sulaikytų prekių dalį sudaro kontrabandos būdu gabenti tabako gaminiai: jų sulaikyta už beveik 18 mln. eurų.

Nors pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičius išaugo 56 proc., palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sulaikytų prekių vertė sumažėjo – per devynis praėjusių metų mėnesius sulaikyta prekių už 24 mln. eurų. Pasak muitinės pareigūnų, ši tendencija rodo, kad nelegalaus verslo organizatoriai prekes stengiasi gabenti mažesniais kiekiais. Būtent taip bandoma išvengti didesnės atsakomybės.

LM taip pat vykdo ir grynųjų pinigų, įvežamų į Europos Sąjungą (ES) ar išvežamų iš jos, kontrolę. Šiemet muitinėje sulaikyta grynųjų pinigų suma – 65,6 tūkst. eurų.

Birželio mėnesį Nidoje įkliuvo iš Karaliaučiaus važiuojantis lietuvis, nuslėpęs, kad gabena 20 tūkst. eurų ir daugiau kaip 4 tūkst. rublių. Gegužę iš Baltarusijos į Lietuvą grįžtantys du draugai muitininkams deklaravo vežantys 20 tūkst. eurų. Tačiau iš įvairių automobilio vietų muitinės pareigūnai surinko dar 18 tūkst. eurų.

Pasak pareigūnų, deklaruoti vežamus grynuosius, jei gabenama daugiau kaip 10 tūkst. eurų arba šią sumą atsitinkančios kitos valiutos, privalu visoje ES. Tai svarbu, siekiant užkirsti kelią pinigų plovimui, teroristų finansavimui, neteisėtam grynųjų pinigų, gautų iš nelegalios veiklos, gabenimui.

Iš viso per devynis mėnesius muitininkai užfiksavo 8 tūkst. 330 pažeidimų. Bendras nustatytų pažeidimų skaičius lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sumažėjo 13,5 proc. Tam įtakos turėjo sumažėjęs muitų teisės aktų pažeidimų, nustatytų atliekant mokestinius patikrinimus ir mokestinius tyrimus, skaičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių