Baigta tirti trijų žmonių gyvybes nusinešusios avarijos byla

  • Teksto dydis:

Teisėsaugos pareigūnai baigė tirti bylą dėl Plungės rajone įvykusios avarijos, per kurią žuvo trys žmonės ir dar keturi buvo sužaloti. Kaltinimai dėl pernai metų rudenį sukeltos avarijos pareikšti 45-erių klaipėdiečiui I.C. Nustatyta, kad jis vairavo neblaivus.

Šioje avarijoje žuvo Radviliškio ugniagesys Ramūnas Dargužas su šeima.

Avarija kelio Šiauliai–Palanga 91-ame kilometre įvyko 2015 metų spalio 4 dieną.

Kaip pranešė prokuratūra, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad apie 18 val. 45 min. link Klaipėdos važiuojantis automobilis „Hyundai Galloper”, kaip įtariama, esant ištisinei horizontalaus ženklinimo linijai, skiriančiai priešingų krypčių eismo juostas, kirto ją ir išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą, taip sudarydamas kliūtį priešprieša atvažiuojančiam automobiliui „BMW 520i”.

Iš Palangos vykstančio BMW automobilio vairuotojas R.Dargužas, kaip įtariama, siekdamas išvengti susidūrimo, išvažiavo į priešingos krypties eismo juostą ir susidūrė su taip pat prieš pat susidūrimą judėjimo kryptį pakeitusiu automobilio „Hyundai Galloper” vairuotoju.

Avarijos metu žuvo beveik visa BMW automobiliu namo į Radviliškį vykusi šeima: automobilį vairavęs 36-erių metų Radviliškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesys gelbėtojas R.Dargužas, jo žmona ir vos trejų dukra. Kita 11 metų mergaitė, kaip ir automobilio „Hyundai Galloper” keleiviai patyrė sunkius sužalojimus.

Įtariama, kad skaudi avarija galėjo įvykti ne tik dėl neatsargaus automobilio „Hyundai Galloper” vairuotojo elgesio, bet ir jo neblaivumo. Kaltinamojo I.C. kraujyje rasta 1,68 promilės etilo alkoholio. Manoma, kad neblaivus vyras galėjo užmigti prie vairo.

„Kaltinamasis prie vairo sėdo būdamas neblaivus ir negalvodamas, kad kelia pavojų ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Ši avarija turėjo itin sunkių pasekmių – žuvo trys žmonės, skaudžią netektį išgyveno ne tik žuvusiųjų artimieji, bet ir vienintelė gyva iš visos šeimos likusi mergaitė”, – sako prokuroras Juozas Sykas.

Nors kaltininkas dėl sukeltos avarijos kaltu neprisipažino, tačiau valstybinį kaltinimą palaikysiantis prokuroras mano, kad teisme pavyks įrodyti jo kaltumą ir bus paskirta tinkama bausmė.

Baudžiamajame kodekse už žmogaus mirtimi pasibaigusios avarijos sukėlimą esant neblaiviam numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 10 metų.

Lietuvoje jau yra išnagrinėtų bylų, kuriose neblaivių vairuotojų sukeltos ir kelias gyvybes nusinešusios avarijos kvalifikuotos kaip nužudymas, o vairuotojai nubausti kaip įvykdę nužudymą.

„Tyčiniam nužudymui reikalinga įrodyti netiesioginės tyčios kaltės formą – įrodyti žmogaus labai didelį abejingumą pasekmėms. Čia ne ta situacija. Vien girtumas nesudaro pagrindo kvalifikuoti“, – BNS sakė prokuroras J.Sykas.

Susidūrimo momento metu BMW važiavo apie 40 kilometrų per valandą greičiu, o visureigis – apie 57 kilometrų per valandą greičiu. Pasak prokurorų, šią avariją nulėmė ne greitis, o nerūpestingumas ir neatidumas.

I.C. anksčiau buvo taip pat neblaivus sukėlęs avariją, jis nubaustas administracine tvarka.

Žuvęs ugniagesys vairavo blaivus.


Šiame straipsnyje: avarijateismasPlungės rajonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių