Aušvico iškabos vagystės užsakovas - užsienietis

Lenkų prokurorų teigimu, Aušvico iškabos „Arbeit macht frei“ (Darbas išlaisvina) vagystės užsakymas atkeliavo iš užsienio.

Policija į tris dalis supjaustytą metalinį ženklą rado sekmadienį ir šalies šiaurėje sulaikė penkis įtariamuosius, informuoja BBC.

Prokuroras Arturas Wrona teigia, jog nusikaltimą užsakė užsienio pilietis, tad lenkų policija kreipėsi Interpolo pagalbos.

Tačiau nusikaltimą tiriantys pareigūnai atisakė komentuoti žiniasklaidos pranešinus, jog ženklas surastas pakeliui į Švediją.

5 metrų dydžio metalinis ženklas daugeliui simbolizuoja nacistinės Vokietijos žiaurumus. Teorija, jog jis turėjo iškeliauti į Švediją, kilo dėl to, jog du įtariamieji sulaikyti pagrindiniame Lenkijos uoste Gdynėje, iš kurio išplaukia keltai į Švediją.

Visi penki sulaikytieji - lenkai, jie niekaip nesusiję su neonaciais, tačiau policija neatmeta galimybės, kad su jais gali būti susijęs vagystės užsakovas.

Trys iš sulaikytųjų antradienį nuvežti į Aušvicą, kur turėjo padėti pareigūnams atkurti vagystę. A. Wronos teigimu, nusikaltimo atkūrimas atskleidė akį rėžiančias Aušvico saugumo spragas.  

„Mūsų tyrimas parodė, jog vagys naktį kelis kartus grįžo į nusikaltimo vietą. Saugumo sistema veikė netinkamai“, - teigė jis.

Išaiškėjo, jog bandydami iškabą pavogti pirmą kartą, vagys apsižiūrėjo neturintys reikiamų įrankių. Taigi jie nukeliavo į vietinę parduotuvę nusipirkti veržliarakčio.

40 kilogramų sverianti iškaba nuo koncentracijos stovyklos vartų ankstų penktadienio rytą buvo pusiau atsukta ir pusiau nuplėšta.

Už vagystę ir padarytą žalą įtariamiesiems gresia 10 metų kalėjimo.

Vagystė sukėlė pasipiktinimą Izraelyje, Lenkijoje ir visame pasaulyje.

Antrojo pasaulinio karo metais Aušvico koncentracijos stovykloje buvo nužudyta daugiau kaip milijonas žmonių, 90 proc. jų buvo žydai.


Šiame straipsnyje: iškabavagystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių