Aukščiausiojo Teismo verdiktas S. Rachinšteino byloje – kovo 3 dieną

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) išplėstinė septynių teisėjų kolegija antradienį išnagrinėjo kalėti nuteisto ir Vietname neseniai sulaikyto verslininko Sergejaus Rachinšteino baudžiamąją bylą.

Verdiktas bus skelbiamas – kovo 3 dieną. LAT sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas.

„Valstybė gins savo finansinius interesus iki galo. Manau, kad Vilniaus apygardos nuosprendis teisėtas, sukčiavimas buvo padarytas, bausmės paskirtos tinkamos“, – BNS sakė valstybės kaltinimą teisme palaikantis Vilniaus apylinkės prokuroras Vytautas Kukaitis.

Valstybė šioje bylose disponuoja apie pustrečio mln. litų, kurie areštuoti. Po galutinio teismo sprendimo bus išspręstas klausimas, ar ši suma pateks į valstybės biudžetą.

Į bylos nagrinėjimą neatvyko nė vienas nuteistasis. Antradienį Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) pranešė, kad S.Rachinšteinas sulaikytas Vietname, bus siekiama jo ekstradicijos.

Pernai rudenį S.Rachinšteino bylą nagrinėjo LAT trijų teisėjų kolegija, tačiau tada sprendimo nepaskelbė, motyvuojant, kad teisės normų taikymas šioje byloje svarbus teismų praktikai formuoti, todėl ji perduodama išplėstinei septynių teisėjų kolegijai.

„Teismas atkreipia dėmesį į senaties, bendrininkavimo instituto taikymą, kolegija kelia klausimą dėl apgaulingos apskaitos baigtumo momento nustatymo kriterijų“, – tada sakė teisėjas Aurelijus Gutauskas.

Teisėjai šioje byloje taip pat atkreipė dėmesį į kaltinimo keitimą.

LAT teisėjų kolegija iš viso nagrinėjo devynis kasacinius skundus dėl nuosprendžio sukčiavimo byloje.

Prokuroras anksčiau prašė atmesti visų nuteistųjų skundus ir palikti apygardos teismo nuosprendį. Tuo metu advokatai teigia, kad byloje padaryta teisės taikymo klaidų, padaryti žmogaus teisių pažeidimai, byloje yra trys kaltinamieji aktai, jų klientams neaišku, nuo kurių kaltinimų gintis.

2014 metų gruodžio 30 dieną Vilniaus apygardos teismas S. Rachinšteiną pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir nuteisė kalėti pustrečių metų. Nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo.

Skelbiant nuosprendį gruodžio 30 dieną Vilniaus apygardos teisme S. Rachinšteinas nedalyvavo, manoma, kad jau tuo metu jis buvo išvykęs iš Lietuvos.

S. Rachinšteinas taip pat yra įtariamasis kitoje sukčiavimo byloje, joje jis buvo sulaikytas pernai kovo mėnesį, teismas netrukus jį leido suimti. Tačiau suimtojo skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad verslininkas turi būti paleistas nedelsiant, apylinkės teismo nutartis dėl suėmimo dviem mėnesiams panaikinta.

S. Rachinšteinas teistas už tai, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį galėjo legalizuoti apie 10 mln. litų (2 mln. 896 tūkst. 200 eurų) ir pasisavinti 1,5 mln. litų (434 tūkst. 430 eurų) pridėtinės vertės mokesčio. 2011 metų gruodį apylinkės teismas visus asmenis išteisino, manydamas, kad prokurorai neįrodė, kad kaltinamieji įvykdė nusikaltimus.

Bylą dėl 2000-2004 metais įvykdytų nusikaltimų pagal proceso dalyvių skundus apeliacine tvarka nagrinėjo Vilniaus apygardos teismas ir paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį.

Pasak šio teismo, S. Rachinšteinas ir organizavo, ir vadovavo šioms grupėms bei koordinavo grupių narių veiksmus, paskirstė vaidmenis, keitė bendrovių statytinius direktorius ir buhalterius. Be to, organizuotoje grupėje klastojo dokumentus, apgaulingai tvarkė įmonių buhalterinę apskaitą, apgaule įgijo didelės vertės svetimą turtą.

Teismas skirdamas bausmes padarė išvadą, kad kaltinamiesiems turi būti skiriamos realios laisvės atėmimo bausmės, nes nusikalstama veika truko ilgai, buvo suburta itin sudėtingo mechanizmo asmenų grupė. Taip pat valstybei padaryta didelė žala - išvengta PVM turtinės prievolės.

Kitame tyrime, kurį atlieka FNTT, šis verslininkas įvardijamas organizuotos grupės vadovu ir kartu su bendrininkais įtariamas dėl sukčiavimo gaunant milijonines ES paramos lėšas, dokumentų klastojimo, neteisėtos įmonių veiklos.

FNTT duomenimis, įtariamieji nupirko finansinių sunkumų turinčių bendrovių, kurioms buvo skirta daugiau nei 3 mln. litų ES parama, akcijas. Įsigytų bendrovių vardu buvo sudaromi fiktyvūs sandoriai su nusikalstamai veiklai nuslėpti naujai įsteigta įmone, ji naudota kaip fiktyvi rangovė ir įrangos tiekėja. Visų šių bendrovių direktoriai buvo statytiniai asmenys, o faktiškai visoms bendrovėms vadovavo tas pats organizuotos grupės vadovas. Įtariama, kad statytiniams bendrovių vadovams buvo nurodoma klastoti dokumentus (statybos rangos, įrangos pirkimo, paskolų sutartis, mokėjimo prašymus ir kitus Nacionalinei mokėjimo agentūrai teiktinus dokumentus), tam, kad gautų Europos Sąjungos lėšas.

Kaip skelbė FNTT, Lietuvos ieškomas verslininkas S.Rachinšteinas sulaikytas sausio 21 dieną Vietname, Hošimino mieste.

Vietnamo nacionalinio biuro duomenimis, šiuo metu šios šalies policija atlieka patikrinimus, ar sulaikytas asmuo nėra padaręs nusikaltimų, už kuriuos gali būti patrauktas baudžiamajam persekiojimui Vietname, ir tik po to bus sprendžiamas klausimas dėl jo ekstradicijos į Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių