Apgaudinėjami darbo užsienyje ieškantys panevėžiečiai

Panevėžio prokurorai sako, kad norinčiuosius rasti darbą užsienyje nuolat apgaudinėja darbdaviais apsimetę asmenys, kurie už pažadus tarpininkauti suteikiant darbą ir būstą iš žmonių išvilioja paskutinius pinigus.

Anksčiau ar vėliau tokie sukčiautojai bausmių neišvengia - prokurorė Aurelija Gališanskytė, palaikiusi valstybinį kaltinimą nagrinėjant teisme tris su darbo paieškomis susijusias nusikaltimų nuosavybei baudžiamąsias bylas, prašė kaltininkus nubausti laisvės atėmimu.

Už darbo ieškojusių žmonių apgaudinėjimą Panevėžio rajono 25 metų gyventojas J.J. pernai buvo teisiamas net tris kartus - vieną kartą jam skirta trejų metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, kuri buvo subendrinta su kitu nuosprendžiu. Kitą kartą J.J. nuteistas vienerių metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausme. Jis įpareigotas atlyginti nukentėjusiesiems padarytą žalą.

Bylos duomenimis, internetiniame tinklapyje paskelbęs, kad siūlo paslaugas darbo ieškantiems žmonėms, vienam jų J.J. pasiūlė vykti į Norvegiją.

Buvo sudaryta fiktyvi tarpininkavimo sutartis, už paslaugas, kurių nė neketino teikti, paimtas 600 litų avansas. Dar du darbo ieškotojus sukčiavimu kaltintas J.J., prisistatęs vienos bendrovės atstovu ir svetima pavarde, taip pat apgavo pažadėdamas rasti darbą žuvies fabrike Norvegijoje.

Sudarius fiktyvią sutartį, paprašyta pervesti į sąskaitą po 600 litų. Po to teko mokėti dar už sutarties vertimą į norvegų kalbą, pirkti bilietus keltui ir nusivilti, kai užsienyje su darbo pasiūlymu atvykėlių niekas nelaukė. Tariamas darbdavys telefonu irgi neatsiliepė.

Kitoje byloje sukčiavimu kaltintas 24 metų E.G., už pažadus rasti darbą užsienyje paėmęs pinigus ir apgavęs, neteko laisvės vieneriems metams trims mėnesiams, jam priteista atlyginti nuostolius dviem nukentėjusiesiems.

Pernai metų pradžioje E.G. dviem vyrams pažadėjo statybininko–apdailininko darbą Jungtinėje Karalystėje ir paliepė pinigus už apgyvendinimą pervesti į nurodytą sąskaitą. Nukentėjusieji pervedė 1,2 tūkst. litų, tačiau pažadėto darbo nesulaukė. Dar du vyrai, turėję viltį gauti darbą ir būstą užsienyje, pervedė 500 litų. Apgavystė atsiskleidė persikėlus keltu į Angliją, nes nė vienas tariamo darbdavio draugų telefonu neatsiliepė. Atvykėlius vėliau priglaudė susirasti pažįstami.

Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorė Aurelija Gališanskytė sako, kad tokio pobūdžio nusikaltimus vykdantys asmenys iš tiesų disponuoja informacija apie veikiančias užsienyje bendroves, taip pat jie, norėdami įtikinti, kad tikrai atlieka tarpininko funkcijas, prisistato įdarbinimo paslaugas teikiančios bendrovės atstovais ir siūlo sudaryti fiktyvias sutartis.

Įstatymas už tokius nusikaltimus, kai apgaule savo ar kitų naudai įgijas svetimas turtas, numato laisvės atėmimo bausmę iki trejų arba iki aštuonerių metų. Sukčiautojai privalo atlyginti nuostolius nukentėjusiesiems.


Šiame straipsnyje: nedarbasapgaulė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Olegas

Olegas portretas
ir dar atsiranda tokiu artistu kurie per tokius skelbimus tikis darba susiras keista
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių