Apeliacinis teismas baigė nagrinėti omonininkų bylą

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas baigė nagrinėti prokuratūros skundą dėl buvusių omonininkų Vladimiro Razvodovo ir Boleslavo Makutynovičiaus išteisinimo byloje dėl agresijos prieš Lietuvą 1991 metais.

Sprendimas bus skelbiamas kitų metų sausio 23 dieną.

Prokuratūra Rusijos piliečių veiksmus užpuolant nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos pasienio postus bei pareigūnus 1991 metų sausio-rugpjūčio mėnesiais kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui ir karo nusikaltimą. 2015 metų birželį abu kaltinamuosius Vilniaus apygardos teismas išteisino dėl visų pareikštų kaltinimų. Prokuratūra su šiuo išteisinimu nesutiko ir parašė skundą.

Skunde taip pat atsižvelgta į kritiką dėl tarptautinės teisės nuostatų taikymo ir pagal tai pakeistas kaltinimas

Kaltintojai siūlo priimti naują nuosprendį – V.Razvodovui skirti 12 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kadangi B.Makutynovčius yra miręs, pasak prokuroro, jo kaltės klausimas negali būti sprendžiamas, todėl jo byla turėtų būti nutraukta.

„Jų kaltė pilnai įrodyta liudytojų ir nukentėjusiųjų parodymais. Manau, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą“, – teismo posėdyje trečiadienį, baigiant nagrinėti bylą. sakė prokuroras Alvydas Valiukevičius.

Jis priminė, kad karo nusikaltimai buvo apibrėžti dar 1945 metais priimtu Niurnbergo tribunolo statutu, jie tapo baudžiamosios teisės normomis. Prokuroro manymu, žemesnės instancijos teismo sprendimo išvados neatitinka bylos aplinkybių, tai yra esminis Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimas ir yra pagrindas panaikinti nuosprendį.

Nėra įstatymo – nėra nusikaltimo, sako gynėja

Abu omonininkai nė karto nedalyvavo Lietuvoje vykusiame procese, jų interesams atstovavo valstybės skirti advokatai. Kaltinamieji neieškojo ryšių su gynėjais, nesidomėjo procesu.

„Apie mirusius – gerai arba nieko“, – sakė mirusio B.Makutynovčiaus gynėja Jūratė Kleinauskienė. Ji mano, kad jos ginamasis buvo diplomatiškas žmogus, nebuvo atvirai priešiškas Lietuvos Respublikai.

„Nors dirbo Maskvai, tačiau turim žmogų, kuris buvo pasiklydęs tuometinių įvykių labirintuose. Būrio vadu dirbdamas pažeidė įstatymus, tačiau tokie veiksmai negali būti vertinami kaip karo nusikaltimai. Jį pagrįstai išteisino“, – sakė B.Makutynovičiaus gynėja. Ji palaikė prokuroro nuomonę, kad byla jos mirusiam ginamajam turi būti nutraukta.

V.Razvodovo gynėja Liudmila Karvelienė prašė atmesti prokuratūros skundą kaip nepagrįstą ir palikti apygardos nuosprendį su visais jame išdėstytais motyvais.

„Nėra įstatymo – nėra ir nusikaltimo“, – sakė advokatė. Ji priminė, kad karo nusikaltimų subjektu turi būti ypatingas subjektas, o V.Razvodovas tokiai kategorijai negali būti priskiriamas.

Apie B.Makutynovičiaus mirtį teisme patvirtino sesuo

Teismas nusprendė išsikviesti ir apklausti, kaip manoma, mirusio Boleslavo Makutynovičiaus seserį Miroslavą Kadiliną. Prieš tai vykusiame teismo posėdyje buvo paskelbtas jos paaiškinimas prokuratūrai.

„Duomenų tikrumui išsikviesti nusprendėm“, – sakė teisėja Sigita Bieliauskienė. Ji moteriai priminė, kad turi konstitucinę teisę neduoti parodymų byloje apie artimą giminaitį – brolį. S.Kadilinai pasirašius liudytojos priesaiką, teisėjai paprašė jos papasakoti, kas žinoma apie brolio mirties aplinkybes.

S.Kadilina pasakojo, kad būdama darbe gavo žinią iš sūnėno, kad mirė jos brolis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių