Apeliacinis teismas atidėjo Ligonių kasų vadovo bylą

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliaciniam teismui ketvirtadienį nepavyko pradėti nagrinėti šiuo metu nušalinto Valstybinės ligonių kasos (VLK) vadovo Algio Sasnausko baudžiamosios bylos.

Kartu su A.Sasnausku baudžiamojoje byloje buvo nuteisti dar trys asmenys, vieno iš jų advokatas neatvyko į posėdį dėl užimtumo kitoje byloje.

Nuspręsta, kad gynėjo dalyvavimas būtinas, todėl bylos nagrinėjimas atidėtas spalio mėnesiui, numatytas posėdis ir lapkritį.

Ketvirtadienį posėdyje dalyvavę kiti gynėjai užsiminė, kad teiks prašymus dėl įrodymų tyrimo atnaujinimo - tai reiškia, kad į posėdžius, kaip ir pirmos instancijos teisme, vėl gali būti kviečiami liudytojai.

Byla nagrinėjama pagal keturių nuteistųjų apeliacinius skundus. Prokuratūra nuosprendžio neskundė, nes Vilniaus apygardos teismas paskyrė tokias pat bausmes, kaip ir prašė prokuroras.

Vilniaus apygardos teismas pernai lapkričio 17 dieną A.Sasnauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir skyręs jam dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikui.

Šį nuosprendį VLK direktorius ir kitas nuteistasis Justinas Vyšniauskas apskundė Apeliaciniam teismui.

Korupcijos byloje be A.Sasnausko teistas bendrovės „Gelsauga“ apsaugos ekspertas Robertas Janickas, VLK Informacinių technologijų departamento direktorius Justinas Vyšniauskas, to paties departamento Informacinės sistemos eksploatavimo skyriaus vedėjas Mindaugas Zlatarinskas ir VLK Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Vytas Sinkevičius.

Bylos duomenimis VLK paskelbė tariamą viešųjų intelektualinės saugos paslaugos pirkimą, nors realiai siekė įsigyti paslaugą pasiklausymo aparatūrai aptikti ir ją neutralizuoti.

Įtariama, kad A.Sasnauskas norėjo žinoti, ar jo pokalbių slapta nesiklauso pareigūnai, ar jo kabinete VLK patalpose Kalvarijų gatvėje Vilniuje nėra sumontuota pasiklausymo aparatūra. Iš bendrovės „Gelsauga“ gauta įranga turėjo aptikti ir neutralizuoti slaptą pasiklausymo aparatūrą. VLK darbuotojams A.Sasnauskas esą nurodė taip organizuoti viešąjį pirkimą, kad jį laimėtų „Gelsauga“.

Supaprastintai vykdytą viešąjį pirkimą apklausos būdu laimėjusi „Gelsauga“ turėjo gauti iki 100 tūkst. litų (apie 29 tūkst. eurų) per metus. Tūkstančius siekiantis atlyginimas už paslaugas žadėtas ir šios įmonės darbuotojui R.Janickui.

2009 metų rugsėjo 2 dieną R.Janickas apieškojo A.Sasnausko kabinetą ir rado Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) paliktą pasiklausymo įrangą. Kitą dieną buvęs policijos pareigūnas R.Janickas atvežtas į STT, jo paprašyta nieko apie rastą įrangą nesakyti VLK vadovui ir tęsti derybas dėl formalios sutarties pasirašymo.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad įrodymai patvirtina, jog minėtas VLK konkursas buvo fiktyvus, kitų dviejų bendrovių dalyvavimas jame buvo formalus, nesiekiant laimėti paties konkurso, o tik norint padėti kaltinamiesiems, kad būtų išpildyti teisės aktų reikalavimai dėl dalyvių skaičiaus ir būtų užtikrinta, jog konkursą laimės būtent „Gelsauga“.

Vilniaus apygardos teismas R.Janickui skyrė vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikui. Kaip ir A.Sasnauskas, R.Janickas iš savo gyvenamosios vietos negalės išvykti ilgiau nei savaitei.

VLK darbuotojui V.Sinkevičiui nuosprendžiu skirta 11,7 tūkst. litų (3340 eurų) bauda, buvusiam VLK informacinių technologijų departamento vadovui J.Vyšniauskui - 10,4 tūkst. litų (3000 eurų) bauda.

M.Zlatarinskas išteisintas, neįrodžius, kad jis dalyvavo padarant nusikalstamą veiką. Tokiu pačiu pagrindu išteisinta ir „Gelsauga“.

Po nepalankaus teismo sprendimo VLK direktorius A.Sasnauskas buvo nušalintas nuo pareigų, jį pavaduoja VLK Draudimo plėtros departamento direktorius Gintaras Kacevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Rybokienės darbeliai ar įvertinti? Stambios narkodilerių aferos su Rybokienės dalyvavimu ir Ryboko reali veikla įvertinta?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių