Airis Lietuvos teisme neigė ryšius su „Tikrąja Airijos respublikonų armija“

  • Teksto dydis:

Ginklų kontrabandos byloje 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas Airijos pilietis Michaelas Campbellas (Maiklas Kembelas) penktadienį Lietuvos apeliaciniame teisme atmetė ryšius su "Tikrąja Airijos respublikonų armija".

"Niekada nepriklausiau "Tikrajai Airijos respublikonų armijai" (angl. Real IRA) ir niekada jiems neteikiau jokios pagalbos", - tardamas paskutinį žodį sakė 40 metų Airijos pilietis.

Nuteistasis tikino, kad byla paremta neteisėta britų slaptosios tarnybos MI5 veikla Airijoje, ir teigė, jog yra persekiojamas dėl jo brolio Liamo (Lijamo), kuris vadinamas vienu iš "Real IRA" vadų.

"Esu kaltas, nes mano brolis teistas. Ar tai teisinga? Jei mano brolis būtų kunigas, ar tai paverstų mane kunigu?" - kreipdamasis į teismą kalbėjo Michaelas Campbellas.

Airis taip pat teigė, kad byloje galėjo būti pateikti suklastoti garso įrašai.

Sprendimą Lietuvos apeliacinis teismas skelbs spalio 2 dieną.

Apeliacinis teismas anksčiau buvo nusprendęs byloje apklausti Liamą Campbellą ir dar vieną įtariamą airį Brendaną McGuiganą (Brendaną Makgiganą), bet teigė nesulaukęs atsakymų iš Jungtinės Karalystės ir Airijos teisėsaugos.

Britai atsisakė išduoti Lietuvai Liamą Campbellą, motyvuodami prastomis kalinimo sąlygomis.

Teismo posėdį penktadienį stebėjo Airijos ambasados atstovai ir keturi Airijos parlamentarai iš Dublino, jie sakė atvykę į Vilnių įsitikinti, kaip byloje užtikrinamos žmogaus teisės.

Parlamentaras Martinas Ferris (Martinas Feris) iš partijos "Sinn Fein", kuri yra "Airijos respublikonų armijos" (IRA) politinis sparnas, teigė, kad įstatymų leidėjai iš Dublino atvyko nuteistojo šeimos prašymu.

"Gerbiame Lietuvos teisėsaugos teisę nagrinėti bylą, čia esame griežtai humanitariniais pagrindais, kiek tai susiję su sąlygomis, kuriomis jis buvo laikomas", - žurnalistams po  teismo posėdžio sakė Airijos parlamentaras.

Kartu jis pabrėžė, kad Airija siekia taikių sprendimų politiniais būdais.

Teismo nuosprendį yra apskundęs ir prokuroras - jis prašo 12 metų laisvės atėmimo bausmę pailginti ketveriais metais.

Airijos pilietis nuteistas dėl kelių skirtingų nusikaltimų - paramos teroristinei grupei, neteisėto ginklų laikymo ir pasikėsinimo tiek kontrabandą.

M.Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Viename teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Anot prokuroro, britų agentas Robertas Jardine (Robertas Žardinas) sakė, kad "Real IRA" ginkluotei įsigyti skyrė 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų).

"Tikroji Airijos respublikonų armija" priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių