2010-ieji - kruviniausi metai Afganistane dislokuotoms užsienio pajėgoms

Pietų Afganistane, kur aktyviausiai veikia maištininkai, antradienį per sraigtasparnio avariją žuvus devyniems NATO kariams, šie metai tapo kruviniausi tarptautinėms pajėgoms nuo pat karo pradžios.

Atsakomybę už antradienio incidentą iš karto prisiėmė talibai, kurie nuo 2001 metų, kai per JAV vadovaujamą invaziją buvo nuverstas šalį valdęs jų režimas, dalyvauja vis daugiau gyvybių nusinešančiame sukilime prieš afganų vyriausybę.

NATO vadovaujamos Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (ISAF) savo pareiškime nurodė, kad avarijos priežastis "tiriama", ir pridūrė: "Negauta jokių pranešimų apie priešo ugnį tame rajone".

Sraigtsparnis nukrito Daičopano rajone Zabulo provincijoje, esančioje talibų bastionu laikomuose šalies pietuose, nurodė provincijos gubernatorius Mohammadas Janas Rasoulyaras.

"Nežinome avarijos priežasties ir aukų skaičiaus", - pridūrė jis. |

Tuo tarpu Talibano atstovas spaudai Yousufas Ahmadi pareiškė, kad maištininkai numušė sraigtasparnį ir nužudė "daugiau nei dešimt užsienio pajėgų karių". Kovotojai paprastai linkę savo pareiškimus.

ISAF pareiškime rašoma, kad dar vienas NATO karys, afganų kariškis ir civilis amerikietis per antradienio incidentą buvo sužeisti. Tačiau pareiškime nenurodoma žuvusių karių tautybė.

Po šios katastrofos nuo metų pradžios Afganistane žuvusių karių skaičius padidėjo iki 529 - tai rekordinis aukų skaičius nuo pat konflikto pradžios.

Pernai konfliktas šioje šalyje nusinešė 521 užsienio kario gyvybę, nurodo agentūra AFP, remdamasi nepriklausomo tinklalapio icasualties.org statistika.

Iš viso nuo 2001 metų, kai buvo surengta JAV vadovaujama invazija, pakursčiusi brutalų sukilimą, kuris jau nusinešė ir tūkstančius afganų gyvybių, čia žuvo 2 097 užsienio kariai.

Nors iki metų pabaigos dar liko kiek daugiau nei trys mėnesiai, 2010-ieji Afganistane dislokuotoms užsienio pajėgoms jau tapo kruviniausiais metais nuo karo pradžios.

Karių žūčių smarkiai pagausėjo, nes į šalį atsiuntus papildomą užsienio valstybių kontingentą, tarptautinės pajėgos, kurias šiuo metu sudaro jau beveik 150 tūkst. karių, suintensyvino operacijas prieš talibus, o šie savo ruožtu ėmė rengti daugiau atakų.

Birželis buvo kruviniausias mėnuo koalicinėms pajėgoms - per jį žuvo 103 kariai, nurodo agentūra AFP, remdamasi nepriklausomo tinklalapio icasualties.org statistika.

Anksčiau NATO skelbė tik žuvusių amerikiečių kariškių tautybę, o kitos koalicijos partnerės pačios pranešdavo apie savo karių žūtį. Tačiau šį mėnesį tokios praktikos buvo atsisakyta ir apie amerikiečių karių žūtį taip pat nebepranešama.


Šiame straipsnyje: Afganistanaskariaižūtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių