Žūčių darbe skaičius beveik padvigubėjo

  • Teksto dydis:

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad šiais metais jau gauti pranešimai apie 5 žūtis darbe – beveik per pusę daugiau nei pernai tuo pačiu metu (3 žūtys).

Metų pradžioje UAB „Dominari logistika“ krautuvo vairuotojas nukrito nuo sandėliavimo konteinerio iš maždaug 5–6 m aukščio ir mirtinai susižalojo: žaliavų sandėlyje elektriniu krautuvu privažiavęs prie konteinerių krovėjas J. J. pakėlė konteinerį, pusiau pripildytą latekso lapų, kartu su jame esančiu krautuvo vairuotoju M. V. iki sandėliavimo konteinerio aukščio. Nuo šio konteinerio kraudamas latekso lapus į konteinerį, esantį ant elektrinio krautuvo, vairuotojas M. V. nuo latekso lapų nuslydo, nukrito ant betoninių grindų ir mirtinai susižalojo.

Vos po kelių savaičių dėl saugos darbe pažeidimų, taip pat darbus atliekant krautuvu, žuvo UAB „Baltic home“ darbuotojas: pakeltas krautuvu pamatų blokas atsilaisvino, krito ir prispaudė po pakeltu bloku drožles valiusį pagalbinį darbininką.

Įvykusias nelaimes darbe dažniausiai sąlygojo tai, kad darbdavį atstovaujantis asmuo, organizuodamas darbus, nesiėmė pakankamų priemonių saugai darbo vietose užtikrinti.

Dar vienas darbuotojas – Eglės Navikaitės IĮ kvalifikuotas miško darbininkas  –žuvo dirbdamas VĮ Šilutės miškų urėdijos Žemaitkiemio girininkijoje: darbuotojams kraunant sortimentus į krūvą po plynėje palikta drebule, jos šaka lūžo ir iš dešimties metrų aukščio krito ant vieno iš darbuotojų galvos. Nors darbuotojas buvo su šalmu, jis patyrė mirtiną sužalojimą. Manoma, kad ruošiniams krauti pasirinkta netinkama vieta, nes, esant ir silpnam vėjo gūsiui, papuvusi šaka galėjo lūžti.

Metų pradžioje taip pat mirtinai susižalojo darbo vietoje, virtuvėje, nugriuvęs UAB „Vikšris“ virėjas. Taip pat UAB „Tolimojo keleivinio transporto kompanija“ autobuso vairuotojas, kai, esant blogoms eismo sąlygoms bei atsiradus netikėtai kliūčiai, kelyje Klaipėda–Kaunas autobusas nuvažiavo nuo kelio ir apvirto.

„Pirminiais duomenimis, šiais metais įvykusias nelaimes darbe dažniausiai sąlygojo tai, kad darbdavį atstovaujantis asmuo, organizuodamas darbus, nesiėmė pakankamų priemonių saugai darbo vietose užtikrinti, nekontroliavo darbų eigos ir pavaldžių darbuotojų veiksmų. Būtent tai darbdavį įpareigoja įstatymai, – pabrėžia Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektorius Jonas Gricius. – Labai svarbu ir darbuotojo atsakomybė: kad dirbdamas nesielgtų savavališkai, neatsakingai, laikytųsi jam būtinų reikalavimų.“

Reaguodama į kiekvieną įvykusią skaudžią nelaimę darbe VDI rengia ir atitinkamos ūkinės veiklos įmonėms siunčia informacinius laiškus su patarimais, kaip išvengti tokių sunkių padarinių. „Patyrę darbų saugos specialistai sako, kad darbų saugos reikalavimai nėra tuščias formalumas – jie parašyti darbe sužalotųjų ir žuvusiųjų krauju, – akcentuoja VDI vadovas J. Gricius. – Todėl įmonių labai prašome atidžiai susipažinti su teikiamomis rekomendacijomis ir jų laikytis.“

VDI primena, kad darbdavys įstatymiškai įpareigotas užtikrinti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais. Už darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisių aktų reikalavimų pažeidimus, sąlygojusius sunkius ar mirtinus nelaimingus atsitikimus darbe, darbdaviui, darbdavį atstovaujančiam ar darbdavio įgaliotam asmeniui yra numatyta administracinė ar baudžiamoji atsakomybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dima

Dima portretas
Avulis,toks jau ”gudrus”verslininkas,milijonierius,kuris lobsta iš žmonių, kuriuos apgauna.Statybose ,iš darbdavių gobšumo žmonės žūsta.Manau tokias įmones privalo uždaryti,kuriose žūsta žmonės.O ir statybininkų nėra procesonalų,nes visi išvažiavę geri,sąžiningi,čia like be specislybių arba gerintys.Dabar negalima samdyti žmogaus jokių darbų atlikti,todėl ,kad neaiškų, kaip jie bus atlikti,sumokėsi pinigus ir jokios kokybės,ieškok vėjo laukiuose.Avulio komanda irgi nepatikima,buvo rašyta, kaip atrodo jo firmos pastatytas namas.

Anonimas

Anonimas portretas
2 priezastis: darbdaviu"geradeju" skupumas ir abejingumad ir antra - paziurekit koks "kontingentas" belikes Lt ... visi protingi, auksiarankiai ir ne alhasai uzsienyje, as pats ten dirbu, tau saugumui skirta ypac daug demesio, na o cia likes sovietizmas ir "drebuliukai", teko is pazistamo isgirsti kad jei "pakelsi" balsa - parodis pirstu i vartus.. mirsiu is bado bet lt nedirbsiu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių