Vėjo draskomas Tytuvėnų bažnyčios stogas pritvirtintas virvėmis

Gaisro nuniokotas ir vėjo draskomas Tytuvėnų bažnyčios stogas ketvirtadienį pritvirtintas virvėmis, netrukus žadama imtis rimtesnio remonto.

„Nuo vėjo Tytuvėnų bažnyčios stogas virvių pagalba pritvirtintas“, - skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).

Antradienį vėjui nuplėšus dalį Tytuvėnų bažnyčios stogo skardos, buvo paskelbtas ekstremalus įvykis. PAGD teigimu, bažnyčios pastato būklė tapo grėsminga: įskilo sienos, įlinko stogas.

Kaip skelbė portalas skrastas.lt, po bažnyčios ir vienuolyno ansamblį nuniokojusio gaisro bendrovės „Pastatų konstrukcijos“ direktorius, pastatų ekspertas Jonas Šarakauskas ekspertizės akto išvadose nurodė, kad pastato būklė – avarinė, bet bažnyčios pastatą „galima eksploatuoti“. Tad Tytuvėnų bažnyčios klebonas Rimantas Žaromskis ir toliau po gaisro aukoja mišias bažnyčioje ir teigia, kad žiniasklaida pateikia klaidingą vaizdą apie bažnyčios būklę.

„Meldžiame, mišias aukojame - tokia ir būklė. Maldos vyksta kaip ir vyko“, - BNS penktadienį sakė R.Žaromskis.

„Nesibaiminu, kad galėtų užgriūti, nes ką žurnalistai rašo, kad yra sienų skilimai, kažkur bažnyčioje mato - nesąmones rašo, ar sienos apipeliję - vėl nesąmones rašo. Pamaldų neketinu nutraukti. Pažiūrėsime, kokie bus saugumo reikalavimai - kai darbai vyks virš stogo ir mes čia melsimės, sudėtinga aišku, apsaugoti žmones reikia. Bet ir toliau melsimės - gal kitose patalpose, vienuolyno“, - kalbėjo klebonas.
Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorius Zenonas Mačernius BNS sakė, kad tai, ar rengti grėsmingos būklės pastate pamaldas, - dvasininkų reikalas.

„Pavojinga žmonėms - gali užgriūti. (...) Lyg yra ekspertų nuomonė, kad pastatas avarinis. Toks įvertinimas lyg draustų pamaldų rengimą, bet vis tik yra bažnyčia, klebonas, jie sprendžia, ką vykdyti. Savivaldybės administracija tikrai negali kištis - neturėčiau jokios teisės tai daryti“, - BNS sakė Z.Mačernius.

Klebono R.Žaromskio teigimu, netrukus prasidės „rimtas“ bažnyčios stogo remontas.

„Jau mediena ko gero ir atvežta (...) Gal dabar tik apsaugojimas, ką reikia nuimti, kas atplyšę ir grėsmę kelia, likviduoti, o kartu bus vykdomi ir tvarkymo darbai“, - kalbėjo jis.

Tuo metu viešosios įstaigos Tytuvėnų piligrimų centro, kuriam pagal panaudos sutartį perduota bažnyčia, direktoriaus pareigas laikinai einantis Pranas Jurkaitis penktadienį atsisakė BNS komentuoti, kokie bažnyčios stogo tvarkymo darbai šiuo metu vykdomi, ir pasiūlė kreiptis po dviejų savaičių.

„Kovo 8 dieną, po dalininkų susirinkimo, visi žurnalistai būsite pakviesti, priimti ir tinkamai informuoti. Dabar negalėčiau (informuoti - BNS), vyksta pasitarimas“, - pareiškė P.Jurkaitis.

Per Tytuvėnų Šv. mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje sausio 26 dieną kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos. Sudegė dalis vienuolyne neformaliai įsikūrusiame sakralinio meno muziejuje eksponuotų liturginių reikmenų, gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos.

XVII-XVIII amžiais pastatytas Tytuvėnų bernardinų vienuolyno ansamblis vertintas kaip unikalus architektūros paminklas, labai mažai pakitęs nuo pastatymo laikų, vienas geriausiai išlikusių baroko epochos paminklų Lietuvoje ir Šiaurės Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių