Skurstantiems ugniagesiams – nei pinigų, nei pažadų

Ugniagesiais Lietuvoje pasitikima labiausiai: daugiau nei 91 proc. žmonių tiki jais. Antroje vietoje esančia kariuomene pasitiki gerokai mažiau – arti 57 proc. Tačiau aukšti pasitikėjimo reitingai nesuteikia pirmenybės į geresnį finansavimą.

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas gruodį prisižadėjęs nuo gegužės padidinti pareigūnų atlyginimus pastarosiomis dienomis keliskart tikino, kad tokių galimybių nėra.

Tiesa, prieš savaitę, šįkart jau premjeras pažadėjo rasti galimybių 2–2,5 mln. litų paskatinti policijos darbuotojus. Priminsime, kad vidaus reikalų ministerijai pavaldžioms tarnyboms trūksta beveik 400 mln. litų.

Policijos profesinės sąjungos vadovai sako, kad 2 mln. policijos neišgelbės. O gal jie būtų skiriami tik laikinam policijos pamaloninimui prieš Lietuvos pirmininkavimą Europos Tarybai? Policija privalės užtikrinti ne tik aukštų pareigūnų ir politikų saugumą, bet ir sklandų eismą sostinėje. Tačiau Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių ugniagesių profsąjungos praėjusį savaitgalį priėmė rezoliuciją, kuria reikalaujama liautis taupyti eilinių pareigūnų sąskaita – priešingu atveju jie žada kasdien rengti protesto akcijas būtent Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai renginių metu.

Ugniagesiai sako, kad jų atlyginimai, palyginus su kitų tarnybų pareigūnais, mažiausi, o pažadais geresniu gyvenimu ateityje jie maitinami jau ne vienerius metus.

Kantriai dirba ir viliasi geresnių laikų

Vilkaviškio rajono Gražiškių ugniagesiai sako, kad 8-iese dalijasi keturiomis uniformomis, o palijus lietui vanduo liejasi į garažą, kur laikoma dar sovietinių metų gaisrinė mašina. Ne ką geresnės ir visą parą budinčių ugniagesių buities sąlygos.

„Mes neturim nei vandens, nei kanalizacijos. Yra sunku parvažiavus iš gaisro rankas nusiplauti. Tiesiog atsinešame vandens iš telkinių vandens. Tualeto verčiau nerodysim – jis lauke“, – pasakojo Vilkaviškio rajono priešgaisrinės tarnybos Gražiškių ugniagesių komandos vyr. vairuotojas Benius Verbyla.

Vilkaviškyje yra penkios ugniagesių komandos. Vieną ruošiamasi naikinti. Rajono ugniagesių viršininkas sako, kad toks ugniagesiams didesnę grėsmę keliantis sprendimas priimtas Vilniuje.

„Finansavimą turim geriausiu atveju 9 mėnesiams. Po to mūsų pinigai turėtų baigtis – nebus pinigų atlyginimams. Nežinau, ką darysime“, – gūžtelėjo pečiais Vilkaviškio rajono priešgaisrinės tarnybos viršininkas Audronius Stroginis.

Europos Sąjungos šalies sostinėje Vilniuje ugniagesiu dirbantis Rolanas Kizevičius skaičiuoja darbui vidaus reikalų sistemoje paaukojęs 15-iolika metų.

„Iliuzijų didelių buvo. Ir pažadų daug buvo. Pirmoji mano alga buvo, berods, 1200 Lt. Dabar, išdirbęs 15 metų, gaunu 1650 Lt. Vis laukiam, kažko vis laukiam“, – viltingai kalbėjo Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesys.

„Technika yra 20-ies ir daugiau metų senumo. Nesakysiu, kurioj komandoj, bet buvo toks atvejis, kai prie geležinkelio buvo sustojęs automobilis, o kol pravažiavo traukinys, iš prakiurusios cisternos išbėgo visas vanduo – nepastebėję gaisrininkai nuvyko į įvykį be vandens“, – ugniagesių realybę iliustravo Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas Saulius Džiautas.

Reikalauja trečdaliu didinti atlyginimus

Ugniagesių profesinės sąjungos vadovas sako, kad ugniagesiai išgyvena sunkiausią laikotarpį. Esą, pagal nustatytus normatyvus, trūksta 20 proc. ugniagesių. Šis krūvis tenka dirbantiesiems tarnyboje.

Ypač regionuose gesinti gaisrų vietoj numatytų kelių vyksta vos vienas ugniagesys. Tokia padėtis esą kelia pavojų ne tik aplinkiniams, bet ir pačiam ugniagesiui.

„Kadangi yra finansų trūkumas, nepriimami darbuotojai, laikomi laisvi etatai, kad galėtų išmokėti pilną atlyginimą. Savivaldybėse prašoma eiti nemokamų atostogų, paliekama dirbti po vieną ugniagesį arba, sakykim, pernai Vilniaus rajone buvo uždaroma po vieną komandą. Visuomenė apie tai neinformuota. Įsivaizduokite, jei prie neveikiančios gaisrinės užsidegtų namas, gesinti važiuotų už 20 kilometrų esanti gaisrinė“, – tikino Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas S. Džiautas.

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos reikalauja trečdaliu didinti atlyginimus, nes ugniagesiai esą jau neišlaiko savo šeimų.

Taip pat reikalaujama gerinti darbo sąlygas, aprūpinti uniformomis, kurios nekeičiamos po ketverius ar daugiau metų. O dėl jų trūkumo uniformomis ugniagesiai dar keičiasi ir tarpusavyje.

Neatsižvelgus į reikalavimus, profsąjungos žada piketuoti per Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginius.

„Jei nebus perskirstytas biudžetas, rengsime piketus, mitingus per kiekvieną renginį. Tokiu būdu parodysime, kad profesinės sąjungos ignoruojamos ir socialinio dialogo Lietuvoje nėra“, – pabrėžė Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas.

Už viešąjį saugumą šalyje atsakingos Vidaus reikalų ministerijos vadovas prieš tris mėnesius žadėjęs didinti pareigūnų algas, dabar apie sotesnį pavaldžių tarnybų gyvenimą nebekalba.

„Šiandien priežastis yra ir „Ūkio banko“ griūtis, ir galiojantis fiskalinės drausmės įstatymas. Šiuo metu papildomų lėšų biudžete tikrai nėra“, – komentavo vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas.

Šią savaitę iš Baltarusijos Neries upe į Vilnių niekieno nepastebėtas atplaukė 40-ies tūkst. pakelių cigarečių krovinys. Jį pamatė praeiviai. Tačiau kyla klausimas, ką veikia pasieniečiai, kurie taip pat pavaldūs Vidaus reikalų ministerijai ir kurių darbą ministras grasina tikrinsiąs naktimis.

Esant tokiai padėčiai, vargu ar premjerui pavyks šiemet iš šešėlio ištraukti žadėtus daugiau kaip pusę milijardo litų. O juk šie pinigai galėtų būti skirti ir tarnyboms aprūpinti, ir pareigūnų atlyginimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių