Per pusmetį padegta jau antra Kauno rajono bažnyčia?

Pirmadienio rytą degė Kulautuvos bažnyčia. Spėjama, kad ji buvo padegta. Makabriškas sutapimas: šioje ir gegužės mėnesį visiškai supleškėjusioje Paštuvos bažnyčioje pamaldas laikė tas pats klebonas Šarūnas Petrauskas.

Gaisrą pastebėjo gyventojai

Ugniagesiai pranešimą apie nelaimę gavo šįryt maždaug 6.40 val. Apie kilusį gaisrą pranešė miestelio gyventojai. Gaisrininkams atvykus, degė bažnyčios siena. Apdegė ir nuardyta 3 kv. m lauko sienos apdailos ir rąstų.

Bažnyčia rąstinė, apkalta dailylentėmis, stogas dengtas skarda.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė spaudai Džiuginta Vaitkevičienė informavo, kad per gaisrą nė vienas žmogus nenukentėjo.

„Suskubta užgesinti gaisrą, nes rajono ugniagesių komanda buvo visai šalia", – teigė Dž. Vaitkevičienė.

Rimtų nuostolių Kulautuvos bažnyčiai gaisro metu nepadaryta.

„Jeigu ne budrūs gyventojai, kurie anksti keliasi ir pamatė gaisrą, nežinia, kaip viskas galėjo pasibaigti", – sakė atstovė spaudai.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Kęstutis Kasciukevičius informavo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo ir sugadinimo visuotinai pavojingu būdu.

„Įtariamas padegimas, nes gaisras kilo iš lauko pusės“, – sakė K.Kasciukevičius.

Prie apdegusios bažnyčios stoviniavo klebonas Š.Petrauskas ir Kauno 2-ojo dekanato dekanas Augustinas Paulauskas. „Net nėra abejonės, kad buvo kažko užpilta ir padegta“, – užtikrintai kalbėjo dekanas.

Prie bažnyčios pamatų buvusios lentos nukentėjo labiausiai. Neatmetama, kad kaip tik ten padegėjas galėjo pakišti deglą.

Klebonas buvo nekalbus

Kunigas Š.Petrauskas buvo nekalbus. „Dar neturiu ką pasakyti, nes ir pats po truputį dėliojuosi visą paveikslą“, – nedaugžodžiavo klebonas.

Praėjusią naktį jis nenakvojo namuose. Mūrinis kunigo namas stovi bažnyčios kieme.

Š.Petrauskas tikino, kad jau buvo tariamasi su specialistais dėl priešgaisrinės apsaugos įvedimo bažnyčioje. Tam parapijiečiai buvo paaukoję ir pinigų. Tačiau apsaugos nespėta įdiegti.

Vos prieš keturis mėnesius sudegė Paštuvos Šv.Barboros bažnyčia. Ji priklausė Kulautuvos parapijai ir pamaldas joje laikydavo tas pats kunigas Š.Petrauskas.

Per gaisrą Paštuvos bažnyčioje sudegė ir į Kultūros paveldo vertybių registrą įtraukti paveikslai. Spėliota, kad galbūt gaisras buvo sukeltas tyčia siekiant paslėpti įvykdytą vagystę.

Siautėja padegėjas?

„Šį kartą Kulautuvos bažnyčioje net nebandyta įeiti į vidų. Ar kerštas, ar taip koks ligonis siautėja“, – svarstė dekanas A.Paulauskas.

„Įžvelgiu dėsningumą. Tvirtinasi versija, kad ir Paštuvos bažnyčia buvo padegta“, – sakė į įvykio vietą atvykęs Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus.

Vedėjas svarstė, kad po šio gaisro reikia galvoti apie fizinę bažnyčių apsaugą, o bažnyčių vadovai atsakingiau turėtų žiūrėti į priešgaisrinių signalizacijų įdiegimą.

Kulautuvos Švč.Mergelės Marijos vardo bažnyčia nėra įtraukta į Kultūros paveldo vertybių registrą. Joje taip pat nėra vertingų paveikslų. Tačiau nedidelė ir jauki bažnytėlė išsiskyrė medine ornamentika.

Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčia pastatyta 1932 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įtartinas

įtartinas portretas
ar aplaidus klebono elgesys. Tai, kad po Paštuvos bažnyčios sudeginimo nebuvo įvesta signalizacija, laukiama kol suaukos pinigus. Negi parapija neturi pinigų? O gal neturi šeimininko? O gal...tai galimybė pasipinigauti? Negražiai kalbu, bet kaip sakoma ant to pačio grėblio du kartus nelipam,klebonas nepasimokė.Kyla įvairių minčių.Kulautuviškiam pasisekė, kad bažnyčia išgelbėta ir nereikia milijonų atstatymui.

Vilmantas Rutkauskas

Vilmantas Rutkauskas portretas
Krikščionybė Lietuvoje - OKUPACINĖ !

Bet kuriuo atveju

Bet kuriuo atveju portretas
kvepia šis reikalas neskaniai. Antrasis padegimas panašesnis į imitaciją.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių