Primorėje užsiliepsnojo draustinis su nykstančiais leopardais

Primorės krašto Chasano rajone, Rusijoje užsiliepsnojo centrinė leopardų draustinio dalis, kovo 21 dieną pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

„Vienas gaisro židinys buvo aptiktas į rytus nuo Čerepovkos kaimo. Gaisro linija siekia iki keturių kilometrų. Ugnis kyla į Barsovo kalnagūbrį ir slenka šiaurės kryptimi. Kitas kiek mažesnis židinys – nuo Popovo kalno šiaurės rytų link“, - žurnalistams pasakojo Pasaulio laukinės gamtos fondo Amūro filialo projektų koordinatorius Tolimųjų Rytų leopardams išsaugoti Andrejus Fereferovas.

Pasak jo, gaisras kilo kovo 20 dieną maždaug 16 val. vietos (8 val. Lietuvos laiku). Kol kas išdegė maždaug 1,5 ha plotas. A. Fereferovas tvirtina, kad kovo 20 dieną draustinio darbuotojai mėgino pažaboti liepsnas, tačiau kitą dieną savo pastangas nutraukė.

Aplinkosaugininkas pripažino, kad numalšinti gaisro nepavyko ir Pasaulio laukinės gamtos fondo atstovams.

„Pučia stiprus vėjas, ugnis negęsta. Vos nesudegė mūsų automobilis. Rankomis užgesinti tokio gaisro neįmanoma“, - sakė jis.

A.Fereferovas pareiškė, kad gaisras galėjo kilti dėl tyčinio padegimo. Šią versiją tiria Rusijos gamtos priežiūros tarnybos ir aplinkos apsaugos prokuratūros komisija.

Draustinio teritorijoje gyvena Tolimųjų Rytų (Amūro) leopardai. Visame pasaulyje šiuo metu tėra likę vos 35 – 40 tokių leopardų. Tai šiauriausiai gyvenanti leopardų rūšis. Tinkamiausios vietovės jiems veistis – spygliuočių ir plačialapių medžių miškai. Manoma, kad šie gyvūnai pradėjo nykti dėl to, kad pasaulyje sumažėjo tokio tipo miškų plotai.

Kovo viduryje buvo pranešta, kad šiame leopardų draustinyje buvo pastebėti du brakonieriai. Vienas iš jų buvo sulaikytas, o antrajam pavyko pasprukti.„Užsieniečiai labiau įsigilina į šią problemą negu vietos gyventojai, kurie tiesiog nesuvokia, kokioje unikalioje vietoje jie gyvena ir kokios unikalios rūšies yra jų kaimynai“, - situaciją pakomentavo ekologas Sergejus Berezniukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių