Premjeras: avarija Šveicarijoje žymi tragišką Belgijai dieną

Belgijos premjeras ir dešimtys tėvų trečiadienį išvyko į Šveicariją - visai šaliai gedint 22 moksleivių ir jų mokytojų, žuvusių per siaubingą autobuso avariją.

„Tai tragiška diena visai Belgijai“, - savo pareiškime, kurį paskelbė prieš išskrisdamas į Šveicariją, sakė premjeras Elio Di Rupo.

„Žodžiai nieko verti. Mes netekę žado“, - sakė jis nacionaliniam radijui ir televizijoms, be pertraukos informuojantiems apie tą avariją.

Mokinių, kurie žuvo grįždami po slidinėjimo atostogų, tėvai prieš kelionę į Šveicariją vyriausybiniu lėktuvu buvo susirinkę vienoje mokyklų.

Heverlė netoli Leveno, kur gyveno kai kurios avarijos aukos, tvyrojo slogi atmosfera, nes vis dar nežinoma, kas žuvo, o kas liko gyvas.

Giminaičiai buvo susirinkę Šv.Lamberto mokykloje, o jos mokiniai buvo nuvežti į kitą mokymo įstaigą.

„Žinome, kad kai kuriems vaikams viskas gerai, bet pavardžių neturime“, - sakė Šv.Lamberto mokyklos direktorius. Ši mokykla yra maždaug 30 km į rytus nuo Bruselio; iš jos į Šveicariją važiavo 24 vaikai, mokytojas ir mokytojo padėjėjas.

„Paprašėme tėvų atvykti ir bandome juos guosti“, - televizijai RTL sakė Marcas Carelsas.

Belgijos arkivyskupas Andre-Josephas Leonard’as atvyko į tą katalikišką mokyklą ir, aiškiai jaudindamasis, sakė, kad meldžiasi už tų vaikų šeimas. „Vėliau ateis laikas surasti žodžius“, - sakė jis.

Europos Parlamentas Strasbūre vidurdienį avarijos aukos buvo pagerbtos tylos minute.

Iš viso per tą avariją, kuri vėlai antradienį įvyko viename tunelyje, žuvo 28 žmonės, tarp jų - du vairuotojai, pranešė šveicarų policija.

Belgijos vyriausybė paskelbė, kad organizuoja aukų giminaičių skrydį į Šveicariją ir jų palydą.

Minimas autobusas su 52 keleiviais staiga pasuko dešinėn ir rėžėsi į avarinės sustojimo aikštelės betono sieną. Pranešama, kad be žuvusiųjų, dar yra 24 sužeisti vaikai.

Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas sakė, kad artimieji į Šveicariją bus nuskraidinti dviem armijos lėktuvais, bet vėliau pareigūnai paskelbė, kad jie išskris vienu „Airbus“.

„Tikslas yra lydėti šeimas, kurios nori vykti į Šveicariją“, - sakė D.Reyndersas, kuris kalbėjo iš Vietnamo, kur lankosi su oficialiu vizitu.

Padėti bus pasirengusi ir psichologų komanda, pridūrė jis.

„Pirmasis mūsų rūpestis buvo tų šeimų sielvartas“, - sakė ministras.

Šiaurės rytų Belgijoje esančio Lomelio, kur mokėsi kai kurie tų vaikų, meras Peteris Vanvelthovenas sakė, kad vietos pareigūnai taip pat bando padėti šeimoms.

„Suorganizavome priėmimą toje mokykloje, pirmiausia - tėvų, vaikų ir mokytojų“, - nurodė jis.

„Aš neturiu žodžių, - radijui RTBF sakė transporto ministras Melchioras Watheletas. - Baisus skausmas, baisiai sujaudintas“.

„Mes visi galvojame kaip tėvai, su ta baisia mintimi apie tuos tėvus, kurie šiandien nepamatys grįžtančių savo vaikų. Vakar vakare jie laukė jų ir jų nebepamatys“, - pridūrė jis.

Belgijos transporto kompanija, kuriai priklauso į avariją patekęs autobusas, yra Arschote centrinėje Belgijoje įsikūrusi „Toptours“, sakė M.Watheletas.

„Ši kompanija ... turi nepriekaištingą reputaciją, - sakė jis. - Ji visuomet gerbdavo (saugumo) taisykles“.

Avarijoje žuvę du vairuotojai į Šveicariją atvyko išvakarėse. Autobusas buvo pagamintas 2002 metais.


Šiame straipsnyje: avarija Šveicarijojeavarija

NAUJAUSI KOMENTARAI

x

x portretas
varge, kaip baisu

iriska

iriska portretas
Labai didele uzuojauta tevams..Kaip gaila kad vis nutinka tokios katastrofos taikos metu..

Loni

Loni portretas
Nuosirdi uzuojauta tevams, artimiesiems ir Belgijos tautai. Protu nesuvokiama, koks turejo buti greitis, kad ivyko tokia baisi tragedija. Juk buvo du vairuotojai, o dar vaikuciai. Sirdis plysta is skausmo ir asaros byra ziurint tokius vaizdus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių