Prašoma atimti teisinę neliečiamybę V.Babiliui (papildyta)

Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį kreipėsi į Seimą, prašydamaas panaikinti, kaip įtariama, avariją sukėlusio ir iš jos vietos pabėgusio Seimo nario Vinco Babiliaus neliečiamybę.

Pasak Generalinės prokuratūros pranešimo, D.Valys pasirašė kreipimąsi į Seimą, prašydamas išankstinio sutikimo leisti suvaržyti Seimo nario laisvę dėl, kaip įtariama, padaryto administracinio teisės pažeidimo.

Kovo 19 dieną V.Babilius Vilniuje, Laisvės prospekte ir J.Baltrušaičio gatvėje, vairavo automobilį, kuriam nebuvo atlikta techninė apžiūra. Neatsižvelgdamas į kelio ir meteorologines sąlygas, vairuotojas nesuvaldė savo automobilio ir atsitrenkė į stovintį kitą automobilį. Po minėto smūgio taip pat kliudytas šviesoforas. Iš eismo įvykio vietos V.Babilius pasitraukė.

Generalinė prokuratūra teigia, kad šiais veiksmais Seimo narys įtariamas padaręs tris pažeidimus, numatytus Administracinių teisės pažeidimų kodekso 127 straipsnio 2 dalyje, 130 straipsnio 1 dalyje ir 123 straipsnio 1 dalyje. V.Babiliui buvo surašyti protokolai padarius šiuos tris pažeidimus. Jis davė paaiškinimus policijai.

Pasitraukimas iš eismo įvykio vietos užtraukia baudą vairuotojams nuo 3 tūkst. iki 4 tūkst. litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių arba administracinį areštą nuo 15 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų.

Kadangi už vieną iš pažeidimų - pasitraukimą iš įvykio vietos - numatomas ir areštas, pagal įstatymus būtina gauti Seimo sutikimą suvaržyti parlamentaro laisvę.

Konstitucijoje ir Seimo statute įtvirtinta nuostata, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.
Seimas prieš kelerius metus buvo gavęs generalinio prokuroro prašymą panaikinti V.Babiliaus teisinę neliečiamybę dėl greičio viršijimo, ir tąkart prašymą 2010 metų rugsėjį tenkino. Neliečiamybė parlamentarui buvo panaikinta dėl to, kad magistrale Vilnius - Klaipėda jis 65 kilometrais per valandą viršijo leistiną greitį, o už tokį pažeidimą gali būti skirtas administracinis areštas.

Teismas tuomet V.Babiliui už greičio viršijimą skyrė maksimalią - 1,5 tūkst. litų - baudą ir trims mėnesiams atėmė teisę vairuoti.

V.Babilius anksčiau pripažino, kad šiemet kovo 19-osios vakarą vairavęs automobilį, kuris pateko į avariją Vilniuje, tačiau neigė, kad prie vairo sėdo neblaivus.
Jaunuolis, kurio automobilis buvo apgadintas per avariją, pareiškė, kad eismo įvykį sukėlęs parlamentaras jam atrodė neblaivus ir siūlė 25 tūkst. litų, kad nebūtų kviečiama policija.

V.Babiliaus administracinė byla pagal įvykio vietą turėtų būtų nagrinėjama Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme. Šio teismo atstovas spaudai Audris Kutrevičius antradienį BNS sakė, kad Seimo nario byla teisme kol kas negauta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

butina

butina portretas
atimti.Juk jis prasižengia ne pirmą kartą.Tada ir kiti surimtės.

Dainius

Dainius portretas
Pirmiausia teisėjai kuri vaiką pagropbusi turi tai atimkite neliečiamybę čia nesvarbu ir taip nubaus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių