Lietuvių avarijos užsienyje – kuriozai degalinėse ir atplyšę stogai

  • Teksto dydis:

Po užsienį automobiliais keliaujantiems ar darbo reikalais į kaimynines šalis vykstantiems lietuviams – geros naujienos. Užsienyje fiksuojama vis mažiau eismo įvykių, kuriuose dalyvauja Lietuvoje registruotos transporto priemonės. 

Tiesa, avarijų atvejų analizė rodo, kad lietuviams trūksta dėmesingumo keliuose, pasitaiko ir gana kurioziškų situacijų.

„ERGO Insurance“ žalų administravimo skyriaus vadovo Raimondo Bieliausko teigimu, iš viso užsienio šalyse šiemet fiksuota beveik 1 420 eismo įvykių, kuriuose dalyvavo Lietuvoje registruotos transporto priemonės. Tai yra 15 proc. mažiau lyginant su praėjusiais metais. Daugiausiai jų – beveik 300 – fiksuoti Vokietijoje. Antra pagal šį rodiklį užsienio valstybė – Lenkija (212 eismo įvykiai). Trečią ir ketvirtą vietas skiria vos du eismo įvykiai – Latvijoje užregistruota 119 avarijų, o Prancūzijoje – 117.

„Geros žinios Lietuvos vairuotojams – eismo įvykių skaičius visoje Europoje nuosekliai krenta žemyn, mažėja ir avarijų, kuriose dalyvauja lietuviai. Pavyzdžiui, nors Vokietija išsiskiria kelių kokybe, tačiau yra ir tamsioji pusė – ši šalis itin pirmauja Europoje pagal eismo įvykių skaičių. Tai lemia gana liberalus požiūris į vairavimą užmiestyje, taip pat nemažas kiekis galingų automobilių“, – sako draudimo ekspertas.

Lenkija yra tranzitinė valstybė, taip pat nemažai tautiečių vyksta į ją apsipirkti, tad ir eismo įvykių kiekis didelis. Atkreipiamas dėmesys, kad eismo įvykių skaičius nebūtinai susijęs su lietuvių išvykų dažnumu į kitas šalis, ypač svarbi ir toje šalyje vyraujanti eismo kultūra. Kaimyninė Lenkija yra viena dažniausių lietuvių vykimo krypčių, ypač vasarą, kuomet suintensyvėja poilsiautojų srautai. Tačiau eismo įvykių, kuriuose dalyvauja lietuviškos registracijos automobiliai, čia santykinai mažai. Lenkija negali pasigirti aukšta vairavimo kultūra, tačiau situacija kiek pagerėjo, kuomet prieš keliolika metų čia buvo ypač sugriežtintos nuobaudos, skirtas didelis dėmesys eismo dalyvių elgesiui.

Šiemet didžiausia išmoka, siekianti daugiau nei 35 tūkst. eurų, buvo išmokėta už Nyderlanduose įvykusį eismo įvykį.

„Lietuviai dažnai nustemba dėl užsienyje net ir palyginti nedidelės avarijos metu patirtų nuostolių. Vakarų Europoje gerokai skiriasi požiūris į patirtas žalas, ten įprasta atlyginti ir sveikatos ar net moralinę žalą. Šiose šalyse taip pat išauga ir patirti materialiniai nuostoliai – daugiausiai dėl vakarietiškų remonto ir keičiamų automobilio dalių kainų“, – pasakoja R. Bieliauskas.

Statistika rodo, kad lietuviai dažniausiai patenka į eismo įvykius, kuomet daro sukimo veiksmą, persirikiuoja į kitą eismo juostą, važiuoja ne pagrindiniu keliu, nepraleidžia kito eismo dalyvio, važiuoja atbuline eiga kliudo eismo dalyvį ar kokį objektą (tvorą ar vartus). Sudėtinga priprasti ir prie eismo tvarkos važiuojant žiedine sankryža – čia įvyksta ne viena avarija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių