Katare per gaisrą prekybos centre žuvo 19 žmonių, tarp jų – trynukai

Gaisras, pirmadienį kilęs didžiulio prekybos centro vaikų priežiūros skyriuje Kataro sostinėje Dohoje, kurioje gyvena daug imigrantų, nusinešė 19 gyvybių, tarp jų trynukų iš Naujosios Zelandijos ir dešimties kitų vaikų, pranešė pareigūnai.

Keturi iš žuvusių vaikų buvo Ispanijos piliečiai, sakė Madrido URM atstovė, o Paryžius taip pat pranešė, jog žuvo vienas trejų metų prancūzų vaikas.

Tuo tarpu Naujosios Zelandijos premjeras Johnas Key pareiškė, kad trynukų, kuriems taip pat veikiausiai buvo treji metai, žūtis buvo „didelė tragedija“.

Šių vaikų seneliai išskrido į Katarą palaikyti šeimos, o Naujosios Zelandijos konsulinė tarnyba siūlo suteikti pagalbą, pridūrė vyriausybės vadovas.

Naujosios Zelandijos radijas nurodė, kad per gaisrą žuvo Lillie, Jacksonas ir Willsheris Weekesai.

Per gaisrą prekybos centre „Villaggio“ žuvo iš viso 19 žmonių, iš jų 13 vaikų (septynios mergaitės ir šeši berniukai) ir keturios vaikų prižiūrėtojos, sakoma pranešime, paskelbtame Kataro VRM svetainėje socialiniame tinkle „Twitter“, kuriame cituojamas sveikatos apsaugos ministras.

Per šį incidentą taip pat žuvo du civilinės saugos pareigūnai, nurodė VRM.

Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matomi juodi dūmai, besiveržiantys iš prabangiame Dohos rajone įsikūrusio prekybos centro, kuriame dominuoja Venecijos tema, o gelbėjimo tarnybų automobiliai skubėjo į nelaimės vietą.

Gaisras pirmiausiai įsiplieskė vaikų priežiūros centre, vidaus reikalų ministras Abdullah bin Nasseras Al Thani sakė žurnalistams.

„Pirmąjį pranešimą apie gaisrą “Villaggio„ operatyvinis centras gavo 11 val. 2 min. vietos (ir Lietuvos) laiku“, - ministro žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra QNA, pridūrusi, kad policija ir civilinės saugos tarnybos į įvykio vietą atvyko per kelias minutes.

Pasak ministro, paaiškėjo, kad pastato pirmajame aukšte esančiame vaikų priežiūros centre buvo 20 vaikų, todėl „visos pastangos buvo sutelktos šiems vaikams evakuoti“.

A.bin Nasseras Al Thani nurodė, kad ugniagesiams teko praardyti stogą, kad pasiektų tą vietą, nes sugriuvo laiptai.

Dėl prekybos centrą pripildžiusių tirštų dūmų ir didelės temperatūros gaisro židinyje buvo labai sunku pasiekti įstrigusius vaikus, vienas civilinės gynybos atstovas sakė spaudos konferencijoje.

Katare gyvenantis žurnalistas iš Naujosios Zelandijos Tarekas Bazley sakė, kad jis buvo šiame prekybos centre su savo dviem vaikais, kai įsiplieskė gaisras, tačiau jie ištrūko nenukentėję.

„Iš jo veržėsi tiek dūmų, kad atrodė, jog 30 garvežių pučia dūmus virš“ prekybos centro", T.Bazley pasakojo Naujosios Zelandijos radijui

Tačiau jis pažymėjo, kad pareigūnai per vangiai reagavo į įsijungusią priešgaisrinę signalizaciją, taip pat skundėsi dėl „visiško planavimo ir žmonių evakuacijos koordinavimo stygiaus“.

„Pirmasis dalykas, kurį išgirdau, buvo labai švelnus gaisro pavojaus signalas, kuris, kalbant sąžiningai, priminė durų skambutį“, - sakė jis.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras Khaledas al Qahtani nurodė, kad visos aukos žuvo uždususios nuo dūmų, taip pat nukentėjo 17 kitų žmonių - daugiausiai ugniagesių.

Kataro sosto įpėdinis šeichas Tamimas bin Hamadas al Thani nurodė įkurti specialią komisiją šiam pražūtingam gaisrui ištirti, nurodė Dohoje įsikūrusi palydovinė televizija „al Jazeera“.

Ispanijos URM atstovė sakė: „Keturi žuvę vaikai buvo ispanai.“

Ji pridūrė, kad Ispanijos ambasados pareigūnai stengiasi gauti daugiau informacijos.

Išeivių iš Prancūzijos reikalų ministrė Yamina Benguigui Paryžiuje sakė, kad per šį incidentą žuvo vienas prancūzų vaikas, tačiau atsisakė pateikti daugiau detalių.

„Su dideliu sielvartu patvirtinu, kad tarp aukų buvo vienas trejų metų prancūzų vaikas“, - sakoma jos pranešime.

125 tūkst. kvadratinių metrų ploto prekybos centras „Villaggio“ buvo atidarytas 2006 metais. Jame įrengtas kanalas, kuriame lankytojai plukdomi originaliomis Venecijos gondolomis.

Didelius naftos ir dujų išteklius turintis Kataras, kuriame gyvena mažiau nei 2 mln. žmonių, daugiausiai užsieniečių, yra viena iš turtingiausių valstybių pasaulyje, vertinant pagal vienam gyventojui tenkančias pajamas, nusileidžianti tik mažyčiam Lichtenšteinui.


Šiame straipsnyje: gaisrasKataras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių